tak ja som sa AI spýtal a po upresnení,som dostal takúto odpoveď - Mercedes a RB -
Áno, z fyzikálneho a inžinierskeho hľadiska je to teoreticky možné, hoci nejde o zmenu teploty chladiacej kvapaliny, ale o extrémne presné využitie tepelnej rozťažnosti materiálov za hranicou bežných štandardov.
Podľa aktuálnych informácií z decembra 2025 sa táto kontroverzia v F1 skutočne sústreďuje na to, ako tímy ako Mercedes (a pravdepodobne Red Bull Powertrains) využívajú “šedú zónu” v pravidlách pre rok 2026.
Tu je vysvetlenie, ako by takýto “trik” mohol fungovať:
- Medzera v spôsobe merania
Pravidlá pre rok 2026 stanovujú maximálny geometrický kompresný pomer 16:1 (pokles z predchádzajúcich 18:1). Kľúčovým problémom je, že FIA meria tento pomer za statických podmienok (pri izbovej teplote v pokoji).
- Riadená tepelná rozťažnosť
Inžinieri môžu navrhnúť komponenty (napr. ojnice alebo piesty) z materiálov, ktoré majú špecifickú mieru tepelnej rozťažnosti.
- V chladnom stave: Pri kontrole FIA má motor predpísaný pomer 16:1.
- V prevádzkovej teplote: Pri extrémnych teplotách počas pretekov sa súčasti motora (napr. ojnica sa mierne predĺži alebo piest “narastie”) roztiahnu tak, že piest sa v hornej úvratí dostane o zlomok milimetra bližšie k hlave valcov.
- Výsledok: Tým sa zmenší objem spaľovacej komory a “efektívny” geometrický pomer sa počas jazdy zvýši na hodnotu blížiacu sa k 18:1.
- Prečo je to dôležité?
Hoci sa zmena o 2 stupne (zo 16 na 18) zdá malá, v F1 to môže znamenať:
- Nárast výkonu: Odhaduje sa zisk približne 15 koní (cca 11 kW).
- Časová výhoda: Na trati to môže predstavovať až 0,3 sekundy na kolo.
Aktuálny stav (december 2025)
Konkurenční výrobcovia ako Ferrari, Audi a Honda už údajne podali na FIA sťažnosti, pretože tento prístup považujú za obchádzanie ducha pravidiel. FIA potvrdila, že o probléme vie a bude o ňom ďalej diskutovať s výrobcami, hoci na zásadnú zmenu pravidiel pred štartom sezóny 2026 môže byť už neskoro.

I když ty fandíš týmu Flávia, takže se nedivím ničemu