Prvá technická kauza novej éry je na svete. Súperom sa nepáči motorový trik Mercedesu | Magazín F1 - F1online.sk

stanovuju ake zliatiny a materialy mozu pouzit pri vyrobe motora. cize nemozu prist s tym, ze si piest spravia z nejakej exotickej zliatiny, blok motora z inej a material na hlavu si zoberu z najnovsieho vyskumu nasa :slight_smile:

a s tymto chces dosiahnut tu zazracnu roztiaznost ktora zmeni kompresny pomer z 16 na 18:1?

vsetky motory su vyrobene len z par dovolenych materialov a teda roztiaznost budu mat vsetci ± rovnaku

co presne je zakazane a dovolene ti povedat neviem, ale viem, ze materialy na vyrobu motora su pravidlami obmedzovane uz velmi davno
a niekto tu pisal, ze blok musi byt z hliniku a pri piestoch maju moznost to spravit z 3 zliatin

nejak sa mi nechce verit, ze by pri tychto pravidlach zabudli stanovit povolene materialy

mclaren velmi skoro ukoncil vyvoj tohtorocneho auta ved preto sa k nemu ostatne timy priblizili, to nebolo len o rb, mclaren auto nevyvijal a takmer na to doplatil

To samozřejmě ano, ale nakonec kvůli PJ úplně polevit nemohl.

kde vidis problem?
ked priestor nad piestom zjednodusim na valec tak pri priemere 8cm je vyska 7mm.
Aby si zmenil kompresny pomer na 1:18 potrebujes vyskku 6.2mm. to je ojnica sa musi natiahnut o 0.8mm.

Ojnica v F1, som nasiel, ze je okolo 130mm
tu mas porovnavaciu tabulku roztaznosti pri operacnej teplote pri standardnom chladeni

1. Standard Operating Temperature

• Initial Temp: 20∘C
  • Target Temp: 140∘C (ΔT=120∘C)
Material Rod Length Expansion (mm) Expansion (%)
Titanium (Ti-6Al-4V) 130 mm 0.13 mm 0.10%
Steel (Alloy) 130 mm 0.19 mm 0.15%
Aluminum (Alloy) 130 mm 0.36 mm 0.28%

inzinieri v Mercedese a RBPT aj bez hladania nejakych exotickych materialov mohli jednoducho vymenit titanovu ojnicu za hlinikovu

dalsia vec co mohli urobit je nejakym sposobom vyriesit chladenie tak, ze ojnica ostala vo vyssej teplote ako zvysok bloku. povedzme ze 300 stupnov.

2. High-Heat “Experimental” Temperature

• Initial Temp: 20∘C
  • Target Temp: 300∘C (ΔT=280∘C)
Material Rod Length Expansion (mm) Expansion (%)
Titanium (Ti-6Al-4V) 130 mm 0.31 mm 0.24%
Steel (Alloy) 130 mm 0.44 mm 0.34%
Aluminum (Alloy) 130 mm 0.84 mm 0.65%

Teraz si vsimni poslednu hodnotu :slight_smile:

Neviem ci ojnica moze by hlinikova, asi nie, ani podla pravidiel. Moze byt titanova zliatina, alebo ocelova. Neviem ake doteraz pouzivali, ale som presvedceny, ze roztaznost materialu sa da ovplyvnit nielen chemickym zlozenim zliatiny, ale aj sposobom akym sa to robi. v M a RBPT mohli najst sposob ako ukut ocelovu ojnicu tak aby mala roztaznost v jednom smere ako hlinik. To v kombinaci s nejakou fintou ohladom chladenia bloku (tak aby ojnica ostala horuca) moze byt kluc k tomu aby vedeli dosiahnut znacne vyssi kompresny pomer.

Nepodsouvej nám pořád RBPT, tam vymysleli maximálně velký kulový. Tam umí jen krást.
Všichni víme, že jim to tam vyzvonil bývalý zaměstnanec Mercedes AMG High Performance Powertrains.

1 Like

OK, vymysleli to v Mercedese, RBPT vsetko pajcnul. spokojny?
mozme sa vratit k technike.

Jo to by šlo. Díky za kredit.
Jaké techniky? Ty AI nesmysly? Tak jednoduchý to nebude, jinak by to měli všichni.

1 Like

ja netvrdim, ze to je jednoduche. s tym chladenim to napadlo mna, nie AI. to som pouzil iba na vypocty. :slight_smile:

tak to urciteeeeeeee :slight_smile:

hlinikova ojnica, helmutko tak ty si zabil haluz roku :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

hlinikovu ojnicu mozes dat tak do hrackarskeho auta a nie do skutocneho motora a uz duplom nie do motora f1. ty kde na take veci chodis :slight_smile:

jedna perla vacsia ako druha, sam sebe robis konkurenciu v sprostosti roka :slight_smile: asi s prehladom obsadis cele podium

ako sorry ale na toto sa inak reagovat nedalo, tak to skus nebrat velmi osobne aj ked viem, ze u teba to bude tazke kedze si dost urazlivy :slight_smile:

Třeba si budou hrát s nějakýma tlakama. Ale nerozumím tomu, takže nevím.
Kdybych tomu rozuměl, tak nedělám s lopatou.

Ak tam je proste uvedene ze to musi byt dany pomer podla danej metody merania, a nestanovuje ze to tak musi byt pri kazdej teplote, tak to je legalne.

Ak je tam stanovene ze to tak musi byt vzdy, a iba to v danych podmienkach nemeraju, tak je to nelegalne… ak im v buducnosti nameraju odchylku mimo tolerancie ked to uz merat budu, bum diskvalifikacia Mercedesu a Red bullu kludne aj spätne z kazdeho zavodu kde pouzili dany motor… uplne jednoduche…
Lenze takto to v F1 nefunguje zeee…

hlinik som pouzil ako ilustraciu kedze je to jeden z povolenych materialov, nizsie pisem, ze povolene materialy su ocel a titanova zliatina.

no tak ja to skusim ked mi povies co je na tom sprostost roka.

ako vidis, ze usami sa skriabu traja vyrobcovia z piatich, asi by mali is vsetci k lopate…

Poslední věta před smrtí RBPT:

:boom:

2 Likes

Může to být z uhlíkové oceli?

2 Likes

haha,

ok, ak by ocelovu ojnicu (jeden z dvoch povolenych materialov) vedeli udrzat pri teplote 300∘C tak len skrz tepelnu roztaznost dosiahnu kompresny pomor 1:17.2.

nevravim, ze to robia takto, len sa mi zda, ze by to mohlo byt technicky mozne a zo 16 na 18 to nie je nerealny narast. Tym padom toto ma asi realny zaklad.

Tady máš Puffe, tohle jsme se učili ve škole. Tak si vyber. :smiley:

2 Likes

Koukám, že se motory F1 dají sehnat už i na Temu. :rofl:

1 Like

Copak Ferdo Ježíšek letos přiletí z Temu? :smiley:

1 Like

Vsak samozrejme. Odtial ho ma predsa Redbull.