No jasně, to nemá a je to na každém týmu, Mercedes musí dodat stejný HW a SW (to znamená včetně stejného mapování a deploymentu energie)
Nervy sú na mieste, je fanúšik Alonsa, ktorý jazdí za Aston.
Takze to, ze je motor osadeny v aute s inou aerodynamikou sposobuje, ze v jednom aute sa rekuperuje kratsie a bateria tam aj tak je nabita viac ako v druhom. Okej
Je to v clanku, staci si ho precist.
Takze to, ze je motor osadeny v aute s inou aerodynamikou sposobuje, ze v jednom aute sa rekuperuje kratsie a bateria tam aj tak je nabita viac ako v druhom. Okej
Jezisimarja musis s tim autem umet jezdit!
Mercedes ma software postupy a vychytavky, ktore zakaznikom nikdy neda a neukaze.
pokial ich vytvoril za asistencie hpp, tak by fia mala trvat na tom, ze to ma poskytnut zakaznikom, lebo ako som pisal, zakaznik nema tu moznost, neposkytne mu to ani hpp a dnes to uz nedovoluju ani pravidla kedze aj vyvoj motor je pod rozpoctovym stropom a toto by sa mohlo vnimat ako jeho obchadzanie ak by si zakaznik mercedesu robil akoze “nezavisly” vyvoj tych motorov
Ako presne je to napísané v pravidlách?
neviem, ale viem, ze prave to, ze mercedes(a asi aj ini) sice dodaval rovnake zelezo, ale neposkytoval zakaznikom vsetky moznosti mapovania bol dovod, ze fia zaviedla system, ze musi byt rovnake zelezo, ale musia povedat zakaznikom o vsetkym moznostiach ktore tie motory umoznuju a samozrejme musia im to povolit pouzivat uplne rovnako ako to pouziva tovarensky tim
proste ked mal po zmene pravidiel mercedes “party” rezim tak ho potom uz mali aj jeho zakaznici a mohli ho pouzivat presne tak ako samotny mercedes
Pravidla jsou dána. Nevěřím, že by to prošlo. Jestli Mercedes podvádí, tak se na to prijde. Jina vec je, ze FIA mohla napsat blbě pravidla.
No na to co AM a pilotům, Honda a možná další konstrukteri provedli. Je jeste v klidu.
Bobik keby si nebol taky aky si tak by si vedel, ze rekuperaciu neovlada jazdec, ale softver takze v tomto ohlade je jedno, ako s tym kto jazdi. Ale neva
Ale ty si nam nepovedal, odkial ty vies aky softver a hardver dodava mercedes svojim zakaznikom?
Možná Mercedes koupí celou Alpinu a udělají z toho Mercedes Bulls.
Z toho by Flavia asi kleplo.
Tak moc se snaží Renault záměrně likvidovat, aby šla prodejní cena co nejvíce dolů a nakonec by mu veškeré plány zhatil Mercedes Buls.
vzhľadom k tomu, že odpísali celú sezónu a netajili sa tým, že všetko presmerovali na 2026 medzi prvými.
len ci to naozaj aj tak bolo, lebo zas neda sa povedat, ze by williams nejak pocas sezony vykonovo padol oproti ostatnym ktori tolko nevykrikovali, ze vsetko presmerovali na vyvoj noveho auta, ze ci to nebolo tak, ze vskutocnosti oproti konkurencii s tym presmerovanim vyvoja na nove auto boli na tom vskutocnosti horsie. to, ze niekto nevytruboval do sveta ako vowles, ze vsetko uz presmerovali na nove auto neznamena, ze to neurobili. a mozno williams vyvijal minulorocne auto viac ako jeho konkurencia
inak ta nadvaha ktora ma stat az 1s je dost velky pruser pre vowlesa, pre ktoreho je toto jeho prve auto za ktoreho je zodpovedny od sameho zaciatku, lebo este aj to minulorocne ma v sebe viac dna vowlesovho predchodcu ako toho pana povodom z mercedesu ![]()
pred sezonou ked zacali chodit tie zvesti o tom, ze williams nepresiel cez crashtesty som si nemohol nespomenut na predoslu posilu z mercedesu a dufal som, ze vowles nespravi s williamsom to co jeho kamos paddy
nastastie, az take tragicke to nieje, ale az tak daleko to tiez a williams je po cadilacu a astone treti najpomalsi
williams jednoducho asi nema stastie na tie esa z mercedesu ![]()
Však jsem tu dával odkaz na pravidla k motorové oblasti. Dodavatel musí dodat všem stejný motor (HW) i SW (stejné mapování i energy management/deployment). Jenže v pravidlech je i napsané to, že se očekává spoždění u nových verzí motorů/upgrades a dle vyhodnocení FIA by se zasáhlo, kdyby výrobce nedodával stejnou verzi delší dobu (dle zvyklostí 5 závodních víkendů). Problém máš v tom, že se motory vyvíjí, takže Mercedes má aktualizaci, tu dodá za 3/4 závodní víkendy s tím, že Mercedes pak ale přijde s vylepšením pro sebe a takhle to bude po celou dobu, kdy se motory budou vyvíjet
Red Bull odepsal letosni sezonu a soustredi se na pristi rok.
Však já si ho četl, proto nerozumím tomu komentáři, jedině, že by sis tu cíleně hrál na Jose![]()
Tak ale spatne:
Mercedes ma povinnost dodavat motory + software, to taky dela, ale uz ne know how, je to v clanku. “Keď však Vowles konštatuje, že zákazníci majú k dispozícii všetko, čo aj továrenský tím, nemyslí tým informácie a postupy, ako z pohonnej jednotky vyťažiť maximum. To je však normálne a prirodzené, zdôrazňuje.”
no tie vyjadrenia stellu a vowlesa boli dost diplomaticke, ale uz z nich sa da vycitit, ze s pristupom mercedesu rozhodne niesu spokojni
samozrejme tazko ocakavat, ze hned obvinia svojho dodavatela z toho, ze porusuje pravidla a nedodava im rovnaky motor(zelezo+soft) ako tovarenskemu timu, ale verim tomu, ze takto diplomaticki a mierni nebudu ked sa budu o tom rozpravat s wolffom a ak to bude pokracovat tak potom uz aj verejne pojde diplomacia bokom
a podla mna ani fia sa na to nebude dobre pozerat ak sa neustale bude v mediach pretriasat, ze ci mercedes pred zakaznikmi nieco netaji a ci naozaj dostavaju rovnake motory a neopakuje sa rok 2014 a vdaka telemetrii sa to proste rozoberat bude ak tam budu taketo anomalie ktore pomerne jednoznacne naznacuju, ze motor v tovarenskom aute sa sprava inak ako motor v zakaznickom
Jenže v pravidlech je i napsané to, že se očekává spoždění u nových verzí motorů/upgrades a dle vyhodnocení FIA by se zasáhlo
tak toto je dost velka diera v pravidlach. mozna akceptovatelna na uplnom zaciatku vyvoja, ale to mala fia pevne stanovit, ze od urciteho casu(napr.prva polka sezony novych pravidiel) uz oneskorenie nieje pripustne a zakaznik musi dostat presne to co tovarensky tim
lebo ked to uz navzdy ma byt tak, ze zakaznik bude 5 pretekov v sklze tak to tam to o nutnosti dodat rovnake motory ani nemuseli davat
no tie vyjadrenia stellu a vowlesa boli dost diplomaticke
Proc diplomaticke, oba jasne rikaji ze know how neni soucasti dodavky a jsou s tim v pohode, tak to proste je, dodavatel nema za povinnost ucit sve soupere co vam tady vsem preskocilo?