Potvrdené: Honda odchádza z Formuly 1! | F1online.sk

“Ako tím rozumieme tomu, aké ťažké bolo pre Hondu rozhodnúť sa, že z Formuly 1 ku koncu roka 2021 odíde,” hovorí Christian Horner. “Posun v automobilovom priemysle viedol k rozhodnutiu Hondy presunúť svoje zdroje a my rozumieme a rešpektujeme toto zdôvodnenie. Ich rozhodnutie je pre náš tím výzvou, ale v podobnej situácii sme už boli. Našou silou je hĺbka nášho tímu, my sme dobre pripravení efektívne odpovedať.”

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/12362/potvrdene-honda-odchadza-z-formuly-1

Naozaj som zvedavý ako toto celé dopadne. Mercedes určite motory Red Bullu nedá, keďže už bude zásobovať aj McLaren a nebude chcieť posilniť tentokrát priamu konkurenciu. S Renaultom sa nerozišli práve v dobrom, ale možno tam bude cesta späť (Cyril by si to vychutnal). A potom je tu Ferrari, ktoré môže ísť už len hore, pretože horšie sa to už nedá. Budú to zaujímavé mesiace :slight_smile:

Renault by měl zájem, mít Red Bull pod kontrolou, právě když je Renault na vzestupu by se mu to hodilo, i když místní odborníci na motory budou tvrdit opak.

Ufff… tak pre mňa veľké sklamanie. Odišli predtým keď mohli bojovať o titul a odchádzajú aj teraz keď sa zlepšujú. :frowning:
Redbull zrejme skončí, myslím, ze také niečo vyhlasovali kedysi dávnejšie. No a Verstapen bude voľný, keďže sa zase spomínala tá vec, že ak nebude mat red bull vlastny motor (toto nechapem ako, keďže honda tiez nebol vlastný) môže odísť.
No a Cunoda na ktorého som sa fakt tešil môže asi na F1 zabudnúť. :frowning:

No tak a zeraz sa Abiteboul pohodlne posadi do kresla, naleje si konak a bude cakat kedy zaklope Marko s Hornerom :slight_smile:

Pro formuli 1 docela rána.

Aby to nakonec nevedlo k tomu, že Red Bull tuto “příležitost” využije k přehodnocení svého účinkování v F1 (a rovněž odejde).

V opačném případě Red Bullu nezbývá nic jiného než uzavřít sňatek z rozumu s Renaultem. Dřívější animozity půjdou stranou, byznys bude na prvním místě. Otázka zní, zda Renault (Alpine) bude chtít dodávat motory týmu, v kterém bude vidět svého potenciálního konkurenta (pokud tedy Renault konečně prodělává nějaký výkonnostní vzestup s perspektivou dalšího zlepšování).

Motory Ferrari jsou za a) nejslabší v poli, za b) stejná otázka jako u Mercedesu a Renaultu. V případě bodu a) by podle mě RB minimálně uvažoval o tom, jestli jim stojí za to dělat v F1 statisty (podle mě Ferrari ani po motorové stránce nějakou dobu konkurenci nedožene). Tyto signály už vysílal dříve (pokud nebudeme mít dostatečně dobrý motor, nemá smysl, abychom setrvávali v F1).

Do věci se asi vloží FIA a zkusí něco zprostředkovat. Ale možností moc není.

Nezda sa, zeby sa Honda zlepsovala.

Na to, kde byli s McLarenem, bych se kritiky Hondy spíše vzdal. V rámci možností si s TR, resp. RB vedli solidně. Manko na Mercedes se určitě nedá stáhnout během dvou nebo tří let.

V porovnani s minulym rokom nezaznamenali ziadny progress. Eru s McLarenom neriesim.

Možná spíše Mercedes zase utekl. Jinými slovy, Honda třeba dílčího technického pokroku dosáhla, ale Mercedes ještě většího.

Presne tak. RB bude pre nich skvela referencia ohladom sasi. Ked bol McLaren jediny odberatel hondy, tvrdil, ze ma najlepsie sasi lebo nemal s kym porovnat. Ked presiel k renaultu, odrazu mali moznost porovnat a zistili, ze to sasi nieje az take uzasne. Presne toto potrebuje Renault. Motor je fajn, slabina je sasi.

1 lajk

Vsetko by bolo v pohode, keby Honda sama netrvala na tychto sprostych motoroch. Ich cestne auta mam rad, ale chceli sa tvarit strasne zeleno, chceli wannabe ekomotory do F1 aby sa ukazali a tu to maju. Rozflakane miliardy, par rokov hanby a za tym par vitaztiev a za tym nic.

Aspon dufam, ze Formulu 1 to donuti sa zamysliet. Pocitam ze Renault sa zdekuje zachvilu a ked tam zostane Mercedes s Ferrari, bude to ako v Indy… Dvaja vyrobcovia. Mohol by sa niekto spamatat a vratit sa k V10 alebo aspon V8. To spravi hocikto, ale miliardy na tieto kraviny nikto minat nepride…

Otazne je, co bude s RB. Neviem ci sa im chce ist k Renaultu, ktory ich bude sabotovat len aby vyzerali oni lepsie, a ako hovorim, aj ich buducnost je dost otazna. Aby neodisli aj oni

Renault sa nema dovod zdekovat. Tim sa premenuje a bude “powered by renault e-tech”. Minimalne do 2025 zostava. Novy sef Renaultu je velky fanda F1.

Myslím si, že naděje, že by Red Bull od roku 2022 mohl reálně bojovat o titul, právě dostaly zásadní trhlinu. Jak má RB vyvíjet vůz, když v nejlepším případě bude mít právě od klíčového roku 2022 nový motor? Resp. jak vyvíjet vůz tak, aby si v podstatných detailech rozuměl s motorem a jeho výkonem, když ještě v příštím roce budou mít Hondu (takže nový motor si nebudou mít v době vývoje jak osahat)? Toto jejich vývoj poškodí.

Renaultu jako vítěznému týmu od roku 2022 nevěřím, McLarenu rovněž ne, a Ferrari bude podle mého názoru ještě několik let týmem středu.

Takže v roce 2022 (= 2014 podruhé) one team show Mercedesu… Pokud neodejde i ten.

Za tie desiatky rokov čo F1 sledujem je tento “automobilkový” tanec pre mňa asi najviac nepochopiteľný. Ako keby sa nikto nevedel pozrieť za roh.

To je už, ak správne počítam, 4x ako Honda odchádza z F1. V 60 tych rokoch prvé víťazstvo, potom sa vytratila. Následne úspechy v 80tych rokoch a odchod na konci 1992. Následne návrat 2000 aspoň s motorom ako najprv nevyšiel vlastný tím a odchod 2008. A teraz znovu. Takže matematicky ju čakáme späť 2028? Navyše Honda teraz už druhýkrát zrejme odchádza akurát presne predtým, než by mohla zbierať ovocie svojho snaženia. No ale vysvetľujte to korporátnemu vedeniu.

Týmto u mňa asi aj prekonali Renault, ktorý vždy slávnostne odchádza, aby sa potom slávnostne vrátil. Dúfam, ale asi márne, že už si to niekto aj v samotnom Renaulte všimol a pri myšlienke na odchod na to upozorní.

Je to ale aj večný dôkaz, že v športe kde je alfou a omegou technologická kontinuita je potrebné vzťahy nastaiť adekvátne. Keď skolabuje futbalový klub, hráči a trenéri majú do mesiaca miesto inde a štadión sa vždy nájde. Tu čo sa sa stane s motorom Hondy? Aj keby niekto technológie prevzal, o čom pochybujem, Red Bull a Alpha Tauri sú presne tam ako iní kolegovia tu popisujú.

Nadbiehanie silným tímom v F1 dlhodobo nič nerieši a automobilkám už vôbec. Osobne by som dokonca išiel tak ďaleko, že by som im výrazne obmedzil možnosť zakladať tímy pokiaľ nebudú vedieť dokladovať nielen dlhodobú zainteresovanosť, ale aj dostatočnú dlhú “sunset” dobu. F1 si nemôže dovoliť odchody ani rok dopredu…možno tak 3 by boli fajn.

Automobilky majú s F1 vždy jeden zásadný problém - je pre nich zaujímavá len keď vyhrávajú. Ale my potrebujeme ideálne 12-13 tímov na zaujímavé preteky a vyhráva vždy len 1. Aj to sa nestrieda každý rok. Snáď sa F1 konečne vráti k tímom, ktoré budú patrične nezávislé, rozmanité a rady, že tam hlavne sú, nevadí ak sa vždy nevyhráva (pozrite zámorské ligy ako NFL,NBA,NHL).

Dokonca, to už asi bude vekom, ale s predajom Williamsu už som sa pristihol pri názore, že aj tak už sa tie autá podobajú ako vajce vajcu, veľa vecí sa obmedzuje a štandardizuje. Možno oddeliť tímy od výrobcov šasi ako bolo kedysi v CART/Indy s väčším priestorom na doladenie by nebol zlý nápad. Zistiť po zmene pravidiel - nabudúce 2022 - kto to zvládol najlepšie v prvých 5 pretekoch a potom už len sledovať či má aj 2 jazdcov na boj o titul, alebo či snáď nejaký konkurent je aspoň trochu blízko ma už popravde nebaví. Chcem vidieť súboje Maxa, Charlesa, Landa či Georga s porovnateľnou technikou.

Možno by väčšia miera voľnosti mohla zostať, ale to má význam tak pri 4-5 veľkých cenách. Čosi ako mini-šampionát konštruktérov. Že kto naozaj vyvinul najlepšie auto. Povedzme v Monaku, Silverstone, Spa, Monze a ešte nejaký okruh. 5 pretekov kto z koho konštruktérsky, aby sme vedeli stačí a zvyšok nech si rozdajú jazdci a inžinieri s podobnými podmienkami.
Hlavne keď už niektoré značky - Alfa a Aston ani nepotrebujú byť technologicky extra zainteresovaní, stačí, že svieti logo.

Je to síce kacírske, ale…zoberme si obdobie 1980-2000 a porovnajme s 2001-2020. Pestrosť sa vytráca.
A benzínový motoršport už aj tak zostane skôr zábavou, než laboratóriom technológii. Niečo ako dostihy, športy s koníkmi. Tu naozaj beriem argument, že Formula E je technologicky budúcnosť, aj keď o zábave ešte pomlčme.

2 lajkov

Pěkný příspěvek. FIA bohužel propojila F1 s velkými automobilkami a výsledek vidíme: úpadek sportovní stránky věci, místo závodění Car Pride Parade, ztráta rozmanitosti… Takže souhlasím.

A jsem zvědavý, jestli odchod Hondy nespustí domino dalších následků. Umím si představit, že Red Bull bude v pokušení to zabalit - a ani bych se jim nedivil.

Tak toto je pre RedBull celkom silna rana a uprimne som to vobec necakal. Boj o titul vidim v najblizsich rokoch ako nerealny. Opat to len ale podciarkuje problem sucasnej F1. Je smutne, ze tri timy tu maju monopol na motory a mozu tymto sposobom drzat ostatnych pekne v sachu. Aby bol tim ako RedBull v pozicii, kde sa musi vyslovene doprosovat slabemu Renaultu o motor je vysmech sportu. Najhorsie na tom je, ze sa v tomto smere nezmeni nic ani v roku 2022. V Mercedese otvaraju sampanske.
Inak, mozno to bude zniet prekvapivo, ale najrozumnejsie riesenie by sa mi zdalo, keby sa RedBull pokusil dohodnut s Ferrari. Ferrari je na tom teraz zle o ich motor ma sotva niekto zaujem a tak budu podla mna otvorenejsi dohodam s inymi timami. S dlhodobeho hladiska by to mohol byt vyhodny deal, lebo potencial rastu vidim u Ferrari celkom velky a dovolim si tvrdit, ze za tri roky uz budu pohodlne pred Renaultom. Samozrejme sa Ferrari napriek tohtorocnym neuspechim urcite vnima ako konkurent RedBullu a z tohto hladiska by mohla byt dohoda problem, ale ako som povedal, myslim ze sucasna mizerna pozicia by mohla otvorit cestu k dialogu. S Renaultom su naopak vztahy zle a RedBull spolupracoval s nimi dlhe roky a moc velke uspechy to neprinieslo. Mozno by im to stacilo na boj o druhe miesto, ale to je podla mna asi tak vsetko. Know-how a zdroje sa mi zdaju byt jednoznacne lepsie u Ferrari a vztahy tam (zatial) nie su nastrbene. Mercedes neprichadza do uvahy.
Akokolvek sa to snazim vnimat pozitivne, faktom pre mna je, ze pri (opatovnej) zmene dodatvatela motoru vidim RedBull v boji o titul najskor o tri roky. To nezodpoveda ich ambiciam a obavam sa, ze aj s udrzanim Maxa to bude tazke.

1 lajk

Damy a pani. Odpoved su standardne motory. Tento pokus s hybridmi nevysiel a top technologia je od pretekania na trati vzdialena viac ako nikdy pred tym.

1 lajk

Velmi pekne napisane. Takto fundovany prispevok a vecny pohlad by som cakal od niekoho z kompetentnych. A oni miesto toho prisli s uzasnym riesenim obrateneho startoveho rostu. Lebo Latifi na prvom mieste je riesenim problemov dnesnej F1.
No nic, kazdopadne dobre napisane, klobuk dolu.

1 lajk

Podla pravidiel bude mat Renault povinnost nie?

1 lajk