Co jsem vyhrál? Kšiltovku?
To je ale přesně obrácený princip.
Každopádně
Tebe jsem pro tentokrát vytěsnil, nepasoval jsi mi do statistiky😉.
Snad příště .
Letadlo k vznesení se potřebuje protisměrné proudění vzduchu. Když bude dostatečně foukat, tak ke vznesení se nepotřebuje vlastní rychlost, ale silný vítr. Plachťák nepotřebuje ani motor.
Proto jsem za jeden příspěvek dal jako nápovědu jachtu. Kdybych se více rozepsal, tak bych vše prozradil.
kazdopadne slovnej ulohe chybali informacie na relevantnu odpoved
Je tam ještě doplňující otázka.
Buď vítr proti, ale vznese se i bez větru. Ten pohyb pásu proti je jen chyták, letadlo bude mít v kolečkách větší odpor ale rozjede se i tak a pak nabere potřebnou rychlost ke vzletu.
ta je este viac od veci
Pohyb pásu proti letadlu je myslím jasný. Kolečka by se točily dozadu, ale to by téměř nijak neomezilo tah vrtule. Jen trochu drobné ztráty ve valivém odporu. Ten by ale opravdu síle motoru neměl vadit.
Někdo si možná neuvědomil, že pohyb vrtulového letadla se nepřenáší pohonem kol, ale tahem vrtule.
A čo to tu vlastně mumláte
Triperův kvíz.
Představte si vrtulové letadlo na dráze, která má na povrchu místo betonu pohyblivý pás, jako je v aero tunelu.
Pás se pohybuje proti směru startu stejnou rychlostí, jako je vzletová rychlost letadla.
Dokáže vzlétnout???
Proč by nemělo, teda pokud má nad sebou místo a taky zda to tam výše po vzlétnutí taky fouká, aby totiž hned jen nespadlo
A měl jsem pravdu, nebo ten diplom mám vyhodit?
Ten pás pokud by to byl obyčejný plochý pás bez nějakých lopatek totiž moc větru neudělá ani kdyby se točil x násobnou rychlostí než je potřeba pro vzlet.
Právě v tom pásu je chyták.
To je diskutabilní. Časy se mění, žijeme v převratné době a lidé bádají nad základy fyziky, zda-li je třeba země opravdu kulatá atd…
No mě je pás celkem víš kde, jen předpokládám že tam do něj perou kupu vzduchu, a předpokládám že kupa vzduchu postupně dokáže u letadla překonat gravitaci
Ale jak přesně funguje aerotunel nevím, nikdy jsem tam nebyl, vše jen teoreticky předpokládám.
Tahle odpověď je správně.
Ostatní máte padáka. Ale až vzlétnete.
Ve větrném aerotunelu jsem taky nebyl. Ale v tunelu kde fouká více než v okolí už mnohokrát.
ty pises raz tak a raz tak
Hra se slovíčky.
Princip je jasný. Sílu větru mám celkem slušně odzkoušenou na plachetnici.