Je konečne pred nami ten rok, na ktorý tifosi čakajú už celé veky? Zdá sa, že Ferrari tentoraz postavilo skutočne konkurencieschopný monopost a mohlo by s ním bojovať o pretekové víťazstvá a azda aj o titul. Pri vývoji auta totiž stavilo na niekoľko rozhodnutí, ktoré môžu byť rozhodujúce.
Ale s malým turbom má Ferrari skúsenosť. Však 2022 boli hrozný v Mexiku a v 2024 tam brali výhru a nie náhodou. Aj 2023 už boli lepší a to používali malé turbo.
Ako rýchlo a aký vyrovnaný je tlak v sacom potrubí?
Už som niekde spomínal, že menšia turbína dosiahne skôr potrebný výkon než väčšia. V Mexiku nemalo turbo tlak kvôli malému prietoku nasávaného vzduchu, nie pre výkon samého turba. Veľké turba sa horšie ovládajú a majú väčšiu spotrebu na rozbeh. Menšie sú v tomto smere výhodnejšie, lepšie spolupracujú s motorom podľa množstva výfukových plynov.
A nedivil by som sa, keby Ferrari mali variabilné lopatky
plnící tlak sice není omezen, ale při oktanovém čísle syntetických paliv kolem 100 a daném omezeném průtoku bude optimum někde do 4Bar.
a ne, Ferrari určitě nemá variabilní lopatky, páč je to zakázané, jediná povolená variabilní věc v turbu i kdekoliv za ním je obtokový ventil.
Myslím, že dnešní debata o tom že někdo má zásadně větší/menší turbo, je jenom nějaký šum z let předchozích, kdy to opravdu nebylo omezené a navíc někteří měli tzv. split…
Ale mohu se mýlit, předpisy doma nemám a doktorát z konstrukce z MIT taky ne.
Ja som hlavne zvedavý, že ako dlho im tieto turbá vydržia, keďže tento rok bude na ne vyvíjaný extra tlak. Keďže je toho veľa nového, tak sezónu hlavne rozhodne spoľahlivosť a nie len čistý výkon. Už sa na to teším.
Keď sme na kamoškinej alfe prihli lopatky, aby sa viac držali plyny v komore, ťahala potom jak besná. Bol to jediný spôsob, ako oblafnúť RJ, aby dala viac paliva. Som presvedčený, že frajeri od vzpínajúceho sa koníka vedia lepšie finty ako tú káru popohnať
Nemala, ale upravili sme lopatkové koleso od výfuku tak, že časť plynov tam aj napriek otvorenej klapke ostávala. Nabralo vyššie otáčky a turbína natlakovala sanie viacej o takmer pol baru. Podľa váhy vzduchu pridala RJ palivo a výkon šiel citeľne hore. Nemohli sme zasahovať do softvéru RJ, ani sme nemali ako. Sme to auto používali na šprinty za prachy.
Predala ho dva roky dozadu, malo najazdených 230000 km, bolo plne funkčné a čo viem, to turbo je tam furt a stále šlape. A od cca 14000 je splynené. Zlatíčko, čo dodať.
@Triper
Já vrtuli turba ještě v rukách nikdy neměl, takže se opírám pouze o svou představivost. Taky si představuji, že je vrtule usazená v nějakém karteru a když se lopatky vyhnou, tak můžou nasávat falešný vzduch, nebo si cvrknout o dekl.
Ale nevím jaké tam jsou tolerance, když jsou turba s proměnným úhlem lopatek a tudíž by je potkal stejný problém.
Když se řekne turbo s variabilním natáčením lopatek, normálně si člověk představí rotor turba jako jsem poslal na obrázku s nějakými pohyblivými lopatami…
To je samozřejmě špatně.
Jsou tam nastavitelné lopatky na vstupu vzduchu do turba, které přivádějí vzduch pod různými úhly na pevné lopatky rotoru turba a tím mění otáčky turba a tím tlak do válce a tím množství paliva a tím výkon motoru.
Ak je ( u bežných áut) veľký tlak v lopatkovej komore, otvorí sa klapka a pustí časť výfukových plynov mimo lopatkové koleso. My sme nechceli zasahovať do mechanizmu klapky aj preto, lebo tam bolo nejaké čidlo. Mali sme zapožičanú mierku od chlapíka, čo niekedy tunoval auta. Vlastne on mám to poradil. Tak sme konce lopatiek podľa mierky vyhli proti smeru prúdenia výfukových plynov. Neviem to teraz vysvetliť do detailu, ale po úprave vyzerali ako servírovacie lyžicky.