Pohonná jednotka prináša Ferrari jednu jasnú výhodu, vysvetľuje Ralf Schumacher | Magazín F1 - F1online.sk

Jak jednoduché. A já si představoval mírně podobný mechanismus jak mají některé vrtule na lodích. Tam se při opačném chodu překlopí překlopí lopatky na opačnou stravu a táhnou stejně účinně jako při chodu vpřed. Tenhle příklad je samozřejmě nemyslitelný extrém, který nemůže mít s turbem nic společného. Ale třeba letadla sklápěcí vrtule mají.

Z jakého materiálu je ta vrtule? Mi připadá jako hliníkový odlitek.

Nie som si úplne istý, ale kedysi mala Scania V8 16 liter 560 koní. Tam, myslím bolo turbo, ktorému z nízkych otáčok pomáhal el. motor. Presný princíp fungovania nepoznám.
Keď som kočíroval klaničák, chodil na takej chlapík do kronospanu. Vravel, že Donovaly s plným návesom dá na 5-pol kvaltoch. Len musí mať prázdnu cestu, aby ho nejaká avia nepribrzdila.

Turbína je hliník, lopatkové koleso oceľ. Výkovok z ocele. Je tam dosť teplo

Díky, právě jsem si říkal, že materiál musí odolat horkým výfukovým plynům, které jsou hodně blízko od spalovacího prostotu.

V stupňoch celzia ti to nepoviem.

Mohly by mít teplotu do 300°C

1 lajk

Tady jsem našel upřesnění. Bacha na Fahrenheinty.
Jedná se o civilní motor. Ostrý asi dosahuje vyšších teplot.

Ja sa v materiáloch nevyznám. Skôr som taký, že rozobrať, vyčistiť, ak treba a je čím, opraviť … Stará škola

Turbo je myslím skôr než kaťák. Takže bude teplejšie

Takovou opravu si můžeme dovolit doma, ale mechanici jsou odkázaní na výměny. Práce je často dražší, než nový díl.

Jasně, turbo za katem by moc velký efekt nemělo. Ale správná připomínka. Je vidět že nejsi AI. :+1:

1 lajk

Presne preto som rád, ak si môžem čo - to opraviť sám

2 lajkov

A ještě má taková práce ozdravné účinky. Spoustu jiných lidí si pro trochu klidu vezme fajfku, bednu lahváčů a zaleze si do kotelny. :wink: