Já už to psal jinde - podle mne záleží primárně na tom, v čem vlastně ta "finta” Mercedesu spočívá, to totiž vůbec jasné není…
Pokud jde fakt jen o ojnice z tepelně víc roztažné oceli, tak jsem spíš na straně Mercedesu, to mi přijde jako dobrý nápad a při dané metodě měření to beru za legální. Upřímně nějaké prodlužování se děje všem, to je prostě fyzika, holt tady se nad tím jen lépe zamysleli…
Pokud by se ale potvrdila druhá varianta, totiž že po zahřátí zavírají nějaké části přepouštěcích kanálků či něco takového, tak to už mi zní jako cílený podvod, to už prostě není standardní chování motoru po zahřátí. A v tomto případě by asi FIA měla mít koule na DSQ i za cenu, že první závod pojede třeba jen 14 aut… On si totiž Vowles neuvědomuje, že by to F1 sice na první pohled poškodilo, ale v delším kontextu by se to i marketingově dalo zatraceně dobře “zobchodovat” v duchu “chceme fair-play i za cenu podobné nepříjemnosti” a sledovanost by spíš letěla nahoru…
Bez doložené informace o způsobu změny komprese mi přijdou debaty zbytečné, chybí nám totiž zcela zásadní informace…
Btw. všichni křičí kolem kompresního poměru, ale osobně si myslím, že ten trik Mercedesu bude spočívat v něčem jiném a jsou rádi, že konkurence bloudí.
Ako moze niekto napisat toto: “Otázne však je aj to, či Mercedes skutočne porušuje pravidlá, ak jeho technika úspešne prejde predpísanou procedúrou kontrol FIA. To je už vec pohľadu.” Nehovorim teraz, ze Mercedes porusuje pravidla, lebo neviem a popravde je mi to aj trochu jedno. Ale niekto raz porusuje pravidla, tak aj vtedy ked dokaze obist meranie pravidiel. Aj lens Armstrong dokazal obchadzat pravidla, zvysok uz pozname.
A tak možnost rychleji dohnat je logická, nikdo nechce komix HONDU 2015, Renault atd…ale aby to nepřehnali. Aby pak někdo kdo ztrácel 4 % nedominoval se dvěmi.
Tak on někdo napsal nějak pravidla a teď neví jak z toho ven. Ale těch co bulí a fňukají je hodně co, to bych až nevěřil. Přitom to dopadne dobře, oni se domluví.