Podľa Vowlesa by F1 nemala zabúdať na to, čo by znamenalo odstúpenie ôsmich áut | Magazín F1 - F1online.sk

Já už to psal jinde - podle mne záleží primárně na tom, v čem vlastně ta "finta” Mercedesu spočívá, to totiž vůbec jasné není…

Pokud jde fakt jen o ojnice z tepelně víc roztažné oceli, tak jsem spíš na straně Mercedesu, to mi přijde jako dobrý nápad a při dané metodě měření to beru za legální. Upřímně nějaké prodlužování se děje všem, to je prostě fyzika, holt tady se nad tím jen lépe zamysleli…

Pokud by se ale potvrdila druhá varianta, totiž že po zahřátí zavírají nějaké části přepouštěcích kanálků či něco takového, tak to už mi zní jako cílený podvod, to už prostě není standardní chování motoru po zahřátí. A v tomto případě by asi FIA měla mít koule na DSQ i za cenu, že první závod pojede třeba jen 14 aut… On si totiž Vowles neuvědomuje, že by to F1 sice na první pohled poškodilo, ale v delším kontextu by se to i marketingově dalo zatraceně dobře “zobchodovat” v duchu “chceme fair-play i za cenu podobné nepříjemnosti” a sledovanost by spíš letěla nahoru…

Bez doložené informace o způsobu změny komprese mi přijdou debaty zbytečné, chybí nám totiž zcela zásadní informace…

1 lajk

FIA to jen nedošlo, Mercedes si s nima pohrál. Ale už ji to docvaklo a Mercedes bude muset upravovat do legálního stavu. Tak to má být :+1:

1 lajk

Takže to přijato nebylo. Děkuji.

Btw. všichni křičí kolem kompresního poměru, ale osobně si myslím, že ten trik Mercedesu bude spočívat v něčem jiném a jsou rádi, že konkurence bloudí.

Já neříkal že bylo, jen že bude v nejbližší době, ne-li právě teď.

1 lajk

Jenže tohle bez zlé krve nejspíše nepůjde.

V dobře postaveném motoru?

To ale není trik, ale dobře odvedená práce.

Však podvádět se nemá. Já jim dám kanály :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 lajk

V kanálu je Aston s Alpine.

Ako moze niekto napisat toto: “Otázne však je aj to, či Mercedes skutočne porušuje pravidlá, ak jeho technika úspešne prejde predpísanou procedúrou kontrol FIA. To je už vec pohľadu.” Nehovorim teraz, ze Mercedes porusuje pravidla, lebo neviem a popravde je mi to aj trochu jedno. Ale niekto raz porusuje pravidla, tak aj vtedy ked dokaze obist meranie pravidiel. Aj lens Armstrong dokazal obchadzat pravidla, zvysok uz pozname.

2 lajkov

Ale půjde , jsou všichni na jedné lodi a jde o velké peníze a prestiž.

FIA se už dávno snažila vymýšlet způsoby jak přibrzdit nejlepší týmy. Nejomílanější možnost byla neférovým dodatečným závažím pro nejrychlejší vůz.

Trochu se obávám, že právě takové návrhy teď létají vzduchem.

A tak možnost rychleji dohnat je logická, nikdo nechce komix HONDU 2015, Renault atd…ale aby to nepřehnali. Aby pak někdo kdo ztrácel 4 % nedominoval se dvěmi. :grin:

Myslim ze je irelevantne v com spociva finta. Maju mat 16:1 pocas celeho trvania sutaze, jednoduchsie to uz napisane byt nemôze.

2 lajkov

Já se trochu obávám, aby nepenalizovali prvních deset míst stylem deset kilo navíc za první místo druhé 9 kilo a desátý jedno kilo.

Možná něco vymyslí a třeba i skrytě, těžko říci.

Homologace se kvapem blíží a FIA ještě neví co chce.

Je to hodně prapodivná situace.

Ví co chce, dohlídnout ať se dodržuje kompresní poměr maximálně 16:1, jak říkají pravidla :slightly_smiling_face: Je to izi.

1 lajk

Tak on někdo napsal nějak pravidla a teď neví jak z toho ven. Ale těch co bulí a fňukají je hodně co, to bych až nevěřil. Přitom to dopadne dobře, oni se domluví.

Na kompresní poměry zapomeň. Ty jsou pouhá záminka pro zcela jinou hru.

Nejpravděpodobnější je výpomoc neschopákům.

Taky čumím kolik je tady lidí s komunistickým cítěním.:grinning_face_with_smiling_eyes: