Podľa Stellu je kolízia “neakceptovateľná”. Keby sa Norris neospravedlnil, mohlo to mať následky | Magazín F1 - F1online.sk

Nedeľa sa mohla pre McLaren skončiť katastrofou. Nakoniec z toho bola polovičná katastrofa, keď vypadol “len” Lando Norris a Oscar Piastri takmer zázrakom mohol pokračovať v jazde dokonca bez defektu. Vedenie papájového tímu však nie je spokojné, že muselo sledovať kolíziu svojich monopostov.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/204359/podla-stellu-je-kolizia-neakceptovatelna-keby-sa-norris-neospravedlnil-mohlo-to-mat-nasledky

Dobře řečeno od Stelly … má většinou velmi rozumné vyjádření, jen bych očekával interně i diskuzi s Oscarem že se nezávodí tak tvrdě s týmovým kolegou. Něco jako po Monze 2024 kdy si asi vysvětlovali že kvůli jeho manévru možná ztratili vítězství v tom závodu.

Lando potřebuje v hlavě restart a možná mu pomůže ztrácet na Oscara více bodů a aby nebyl považovaný za favorita, pak se třeba uvolní a přestane dělat tolik chyb jako v tomto roce, … speciálně ty Q3 jsou problém - ikdyž je známo že MCL39 je na hraně nepředvídatelný. Rychlost v závodě má Lando pořád skvělou takže není nic ztraceno.

Jo a pošťuchování od RB je navýše trapné - tým který prakticky nemá ani tu “týmovou dvojku” a na trati Maxovi musí uhýbat i kluci z juniorky … ostuda!

1 Like

Ja neviem co cakaju ked spolu pretekaju, kolizie sa mozu stat, pretekovy incident. Mohli sa aj dohodnut a spolu zautocit na Antonelliho…

Snad mu nema este uvolnit cestu? Vsak bojuju medzi sebou o titul. To nie su bezne suboje v ramci teamu, ktoremu o nic okrem bodov nejde. Akonahle zacnu Oscara, ako veduceho jazdca sampionatu, nejak viac obmedzovat, tak to este len uvidime.

4 Likes

Jo, to mohli, ale očividně chtěli dodržet Papay rules a neutralitu při závodění … myslím že by určitě dali Kimiho a možná i Maxe, ale právě při tom by zvýhodnili jednoho z jejich pilotů bojujících o titul což vlastně nedělají ani nechtějí.

Stella by rozhovory davat nemel. Ma dva jezdce, ne jednoho. Pokud na jednu stranu rika, ze to byla chyba v usudku Landa, nikoliv umysl a na druhou, ze je to neakceptovatelne, tak nevi co mluvi. Vzdy je to o zlomcich sekund.

Minuly rok udelal chybu v usudku v AD Max a zruinoval Oscarovi zavod. Pak Oscar provedl tohle:

Stella to nejak podobne komentoval? Ja si to nevybavuji. Dopadnout to mohlo srovnatelne a neni zasluha Oscara, ze to Colapinto neodskakal vic.

Takhle potapet sveho pilota je chyba. Rozhodne bych nerekl, ze ma Lando v McLarenu na ruzich ustlano. Ten team ho podle me, nema rad.

Bojuje se o titul, ale tak pro McLaren je nejdulezitejsi PK. To je pak tezke.

Neakceptovatelné je dle Stelly to že se auta týmu srazí a některé nebo obě to poškodí výsledkově - naoprostá logické a týmové vyjádření.

Pro mě by měl mít Lando přirozeně lepší pozici v týmu než Oscar, ale Oscar má za sebou Webbera a Lando se sebou nechá docela “vorat” takže vcelku logicky vyznávají u McL neutralitu a nechávají je závodit. To jestli je to dobře ukáže až čas a výsledky na konci sezony a vlastně i atmosféra v týmu…

Pre kazdeho normalneho sefa timu musi byt kolizia ich jazdcov, po naozaj zasadnej (az amaterskej) chybe, neakceptovatelna.
No a zrovnavat to s koliziou Oscara s Francom a ze tam to Stella nepovedal, tak to ma pobavilo :slight_smile:

A klinec na zaver, ze McLaren nema rad Landa, to je s prepacenim taky nezmysel, ze to dalsi komentar ani nepotrebuje…
Mimochodom to odporuje dalsiemu nezmyslu, ktori niektori pisali po prvych VC, ze McLaren vsadil na Landa a ide na neho (uz na to asi aj zabudli) :sweat_smile:

1 Like

Teoreticky mohli mať 3. a 4. miesto. Takto majú 4. a DNF. Vinníka by som poslal kľačať do kúta.

Norrisa zachranilo, ze to odniesol len on a nie aj Piastri. Inak by to bolo brane ovela vaznejsie.

Ale Zak sa tesil na epicky suboj svojich pilotov, tak uz mu to zacina. :smiley:

Ale ono to tak je, stale na tom trvam… V Australii a v Japonsku tim zakazal Oscarovi utocit a predbiehat Landa… Vcera som nic take nepocul… Ak chcu v time fakt dokazat, ze su v boji o titul neutralni a nikoho neuprednotnuju, tak nech aj Landovi svakrat zakazu utocit…

A este si treba pripocitat uplne ■■■■■■■■ strategiu Oscara v Imole… Tam to priam az kricalo, ze chcu, aby bol Lando pred Oscarom.

Je to veci McLarenu, za me je vyjadreni Stelly chyba.

Nechceme vidieť, aby sa auto McLarenu zaplietlo do nejakej nehody a už vonkoncom nechceme vidieť kontakt dvoch McLarenov. Vieme, že takáto situácia je neakceptovateľná.

Stella ignoruje skutecnost, ze ti borci bojuji o titul. Chce mit poslusne ovecky. Nech sa paci.

To je v poradku. Uvnitr teamu at si delaji co chteji. Tam si to maji vyrikat.

Ale Stella je evidentne zavodit nechce nechat. Sam Zak rekl, ze srazka je neodvratna a jestli to Stella nevi, tak at se na ty zavody nekdy koukne.

Pokud Stella nechape, jak psychicky krehky je Lando a jaky dopad na neho mohou tato slova urcena verejnosti mit, jeho vec. Kritizoval jsem to u Helmuta, budu to kritizovat u Stelly.

Asi vnimani toho, jak se chova team k Landovi budeme mit podobne, byt ja asi vyhranenejsi.

Ja za tym zamer uskodit Oscarovi nevidim, skor niekedy zle rozhodnutia.
Ale prave tu vidis, ako si ludia budu tvrdit cokolvek, nech je realita akakolvek.
Napriklad ze McLaren nema rad Landa a ty vlastne pises, ze Oscara…

No podla mna nie je pravda ani jedno :slight_smile:
Jedine, ze by McLaren nemal rad oboch svojich jazdcov :sweat_smile:

1 Like

Ja vidim opakovanie dua Hakkinen/Coulthard.
David bol lepsi, po prvom vitazstve Miku sa to otocilo.
Mika vyhral tituly a David búral, robil chyby a este raz búral …
Minuly rok bol Lando lepsi, po prvom vitazstve Oscara sa to otocilo.

Daleko víc než co se stalo mě baví tyhle výroky. Prostě si takhle sestavili tým a teď s tím musejí existovat se vším, co k tomu patří, ve skutečnosti nemají žádné páky, aby jezdce donutili dělat co nechtějí. Co by komu asi tak mohli udělat? Ani Alpinu vloni neprošlo, když chtěli suspendovat odcházejícího Ocona za Monako, aspoň tak se to psalo. Jasně, nemusejí jednomu z nich prodloužit smlouvu, ale stejně se dá těžko očekávat, že tahle dvojice zůstane dlouho pohromadě. Takových situací přece už bylo a nepamatuju si, že by tým mohl někoho nějak trestat. Spíš naopak docházelo k vyhrocení situace mezi jezdci až k otevřené nevraživosti obou stran garáže, se kterou nikdo nic nenadělal.

4 Likes

Do kelu aj s tými vašimi “papaya rules”. Nebyť týchto vašich pravidiel, kedy môžu tímový kolegovia medzi sebou bojovať a riskovať kolíziu (ako sa v tomto prípade aj udiala), tak som si istý, že obaja jazdci stoja na bedni. Ako som už písal, neuprednostňujem žiadneho z pilotov, pre mňa je dôležité ako skonči tím v pretekoch ako celok s čo najlepším výsledkom. Norris mal tempo dostať sa pred Antonelliho a aj pred Vestappena a tempo mal aj Piastri. Tím mal jednoducho svojich pilotov “zmenežovať” s tým, že Piastri by prepustil Norrisovi (ktorý bol rýchlejší) pozíciu…9 kôl do konca pri rozostupoch 1,5s Antonelli vs Piastri a 1,5s Verstappen vs Antonelli by si s oboma Norris poradil na oveľa čerstvejších pneumatikách a mohol “pomôcť” aj Piastrimu, že by ich trochu oboch “pozdržal”. Namiesto toho sa tam naťahovali o 4. miesto ako mantáci a tak to aj dopadlo. Oni v tom Mclarene sú fakt nepoučiteľní!!!

Toto by bola cista TR, ktora by tu dostala este vacsiu kritiku a mozno aj vacsie (vnutorne) nasledky…
Takto mali rovnake moznosti, videli sme zaujimavy interny suboj a divak mal aj extra “spestrenie” :joy:

2 Likes

No pre mňa to nebolo spestrenie. Nervy som mal, nadával som ako pohan, keď sa rýchlejší Norris dostal za Piastriho a nechali ich oboch vyvádzať. Čo čakali, že ako to skončí?Podľa Stellu je kolízia neakceptovateľná, ale nepriamo svojich pilotov k tomu tlačili a ešte k tomu prišli aj o dobrý výsledok.

1 Like

Neviem, ale tu uplne uchadza podstata: ano, v time co nema 1-2 a TR medzi sebou pretekaju, tomu sa neda vyhnut, aj ked su to nervy a niekedy to prinesie aj koliziu, aj tu Brown ocakaval nie tak davno…
Zial nebola ta kolizia ze obaja sli nadoraz koleso na koleso a stane sa, aj ked nechcu, ale vyslovene Lando to velmi zle vyhodnotil a spravil chybu, nastastie vsetko a hned uznal :slight_smile:

To ako teraz kazdy druhy zavod im budu raz zakazovat zavodit medzi sebou, ci sa pustat, aby niekoho ineho jeden z nich predbehol? To by len bola komedia… To si mozu stanovit potom rovno na uvod sezony 1 a mat pokoj, ked potom toto ma neustale byt riadene “umelo”.
A Lando bol rychlejsi najma vdaka tomu, ze Oscar nepredbehol Kimiho (rychlejsi bol, ale nie dostatocne) a pri ich suboji sa Lando dotahoval, comu pomohla aj premavka, ktora Oscarovi tiez moc nepomohla (taktika tiez nebola voci Kimimu zrovna najlepsia), tak nevidim dovod nejakych hier a prepustania pozicii.
Ak Lando vraj vedel predbehnut Kimiho, tak by mal vediet aj Oscara, ten sa nejak extra tvrdo nebranil, jeho obrana bola fer a adekvatna, len Lando spravil co spravil… :slight_smile:

Presne tak, pred rokom, ked potrebovali aby Piastri pomohol Norrisovi v boji o titul, neurobili to a teraz nechceli ohrozit bodovy naskok Piastriho… Norris mohol kludne skoncit druhy, keby ich hned prehodili. Zaujimave, ze pred rokom nepozerali na to ze Norris matematicky bojuje o titul a teraz beru ohlad na Piastriho. Jasne, ze si obaja zasluzia to naj, ale z pohladu timu bolo jednoznacne lepsie pustit Norrisa do predu… Miesto 2 a 3-4 miesta maju nakoniec jedno 4.

1 Like