Podľa Piastriho si motory robia, čo chcú: Nemáme kontrolu nad využívaním energie | Magazín F1 - F1online.sk

Tak samozřejmě že automobilky vstupují do F1 z velké části kvůli vývoji, výzkumu a progresu vývoje, což později využijí v sériové výrobě. Těch věcí je dlouhá řada.

Co ale tady nepochybně překvapí ještě víc je fakt, že běžný sériový motor u běžného sportovního auta je mnohem víc zatížený, než motor F1…

A jak praví Jeremy Clarkson “And on that bombshell, it’s time to end.”

2 lajkov

Takže ty si myslíš, že automobilky neví jak funguje marketing, tak jdou do F1 a doufají, že jim to vyjde? To si vymyslel při sobotním čekání na zubaře?

2 lajkov

Ano. Podle mě je ale celá debata irelevantní, protože ve finále je úplně jedno, proč automobilky do F1 vstupují. Prostě to z nějakého důvodu, resp. z kombinace důvodů považují pro sebe za ziskové, a až tohle přesvědčení pomine, tak odejdou, a svůj odchod nebudou muset vůbec zdůvodňovat. Pokud má FIA/Sulayem pocit, že má větší karty, ať je klidně přitlačí ke zdi a uvidíme, aspoň bude trochu vzrůšo :smile: .

2 lajkov

Mám rád Sulayema, jen by měl trochu přitvrdit, zdá se mi, že tráví moc času v Evropě.

Že by těm automobilkářům vyhrozil naražením na kůl, nebo jak by sis to konkrétně představoval :smile: ?

Myslím politicky měkký a taky by si mohl trochu zkoncentrovat pravomoci a méně tajit že je autoritář…

Ti emírové se s každou novou generací naučí nějaký Evropský zlozvyk, ještě nedávno za nemanželský sex málem sekaly ruce a dnes je Dubaj plná evropských holek a v Mallu jsou sexshopy, hrůza :grinning_face:

1 lajk

Ladislav Pecháček by do scénáře napsal.
Automobilky odcházejí … a zase přicházejí.

Však jo. Hlavně aby FIA ale pohnula s tím svým unimotorem, jinak by těch pár automobilek, co by zůstaly, předvedly v mezidobí takové monopolní peklo, že bychom mrkali na drát. I když samozřejmě věřím, že takové situace nikdo nezneužíval, to je jasné…

Když F1-Liberty přežila Covid, tak nevidím důvod proč by neměla přežít hromadný exodus automobilek. Vždyť to není tak dávno, kdy odchod snad během jednoho měsíce oznámila Honda, Toyota a BMW.
Zůstalo tradiční Ferrari, Mercedes a Renault. Přitom nikdo nemůže říci, že by ročník 2009 nebyl zajímavý.

Z mého pohledu je přemotorováno a dříve či později stejně k nějaké rasantní čistce dojde.
Přiznám se, že jsem byl v mládí očkován Cosworthy, tak mě nějaké úbytky motorářů vůbec nevzrušují.

Jistěže by přežila, proč by ne. Určitě by ale existovala hranice, při které už by úbytek dalšího motoráře mohl soutěž zkomplikovat, a toho by si samozřejmě byli všichni zúčastnění vědomí. A to je vždycky ten správný moment pro prosazení vlastních zájmů.
Cosworthy si samozřejmě pamatuju. Zásadní rozdíl ale je, že jejich dominance vznikla zdola - původně si ho objednal Colin Chapman pro Lotus, ale osvědčil se natolik, že ho začaly využívat i další týmy. Tady se zatím mluví o iniciativě shora - FIA by (snad) chtěla univerzální motor, který zatím nikdo nepoptává, snad na základě jakési soutěže. Takovým postupům moc nevěřím, nicméně pokud to bude mít úspěch, určitě mi to nebude vadit, proč taky.

cim viac automobiliek odide tym lepsie. idealne vsetky.

Pešto dělej něco s tou gramatikou. To se nedá číst ty tvoje hrubky. :face_with_peeking_eye:

1 lajk

To tě napadlo samotného? Nepřemýšlel si, že by si už přestal plodit tyhle nesmysly a svěřil všechno AI? U tebe to očividně bude bezpečnější

1 lajk

Já mezi univerzálním motorem a současnými motory nevidím žádný velký rozdíl.
Cosworth přišel v rámci přirozeného vývoje a současné motory nástrojem diktátu.

Možná se budeš divit, ale bez přetlaku automobilek by byla F1 přirozenější.

preco by som sa divil? automobilky do F1 nepatria.

Tak to bychom si asi museli počkat, jak by to skutečně vypadalo. Já si to moc představit neumím.

an advertisement for real science shows a black crow|833x470.02610441767064

1 lajk

Proč by tam neměly patřit, byly na samém začátku.

dobry sluha, ale zly pan.
kazda zmena za poslednych 30 rokov, ktora sa robila na objednavku nejakej automobilky posunula F1 zlym smerom.