Pirelli chce trápiť tímy s novou dvojzastávkovou normou | Magazín F1 - F1online.sk

tyre management je dolezity apekt automobilovych pretekov, specialne ked ide o technologicku sutaz ako F1. Ked das gumy, ktore bez problemov vydrzia 50 kol tak to bude ako tour de france bez kopcov.

1 Like

s tym suhlasim do bodky a som s tym okej

ale aj na tour de france mas sprinterske/horske premie, aj niekolko pocas 1 etapy

mas pocit, ze ked cyklista poriadne zrychli aby vyhral tu premiu tak ze to jeho (ci uz fyzicky alebo technicky bike) tak znici ze musi okamzite vymenit bike ci nebodaj odpadnut na kraj cesty a dat si odpocinok? Pretoze toto sa deje pirellkam a to je podstatny rozdiel oproti tomu, kolko dokopy realne vydrzia

inymi slovami: ak ma byt sutaziaci obrazne povedane penalizovany za to, ze sa pokusa pretekat, tak to sme dobacovali

Uz sa chapeme teda v com je problem?

ja tam problem nevidim. sikovny pilot / inzinier si postrazia aby z gum dostali maximum. Tam sa oddeli zrno od pliev.

Bez barevného značení to akorát zmate běžného diváka. Týmy mezi sebou budou vědět po 3 zatáčkách kdo na čem jede.

Ono to nie je az tak hate, z casti ich chapem. Ale ako pise Dominios, v zadaniach urcite nebolo take uzke pracovne okno ani ze gumy maju byt schopne podat vrcholovy vykon len jedno kvalifikacne kolo. Chapem, ze Pirelli nie je neschopne a urcite vie postavit gumy, ktore vydrzia aj cely pretek a su tak trochu medzi mlynskymi kamenmi. Ale toto, ze gumam jednym kvalifikacnym kolom zoberies aj 15 kol zivotnosti v preteku je proste zle.

Ako hovorim, ked uz nikto nemieni Pirelli dotlacit k zlepseniu, nech nanutia aj 3-4 pitstopy a daju im viac sad. Kazdy chce stat co najmenej a radsej jazdia pomaly, lebo inzinier povedal, ze pri casoch x:xx:xxx ta guma vydrzi najdlhsie. No tak ked budu nuteni zastavit, tak na to mozu viac slapnut.

1 Like

Ano, aj to je mozne, ale je tam maly priestor na klamanie supera. Obut maksiu zmes a chvilu jazdit pomalsie atd. Ako divakovi mi je jedno, co ma kto obute, vsetci chcu vidiet akciu a nepredvidatelnost

Je dost otázkou, za co může Pirelli a za co v posledních dvou letech mohly týmy samy…
Pro příklad loni byla výdrž stejných gum na RB o poznání lepší než na FER a co se týče Haasu, tam došlo až na vtipy, že nejezdí na benzin, ale na gumy :slight_smile: Letos mi přijde, že se to přeci jen zlepšilo všeobecně a vyložené extrémy typu rozpadnutí pneu za pár kol už příliš k vidění nejsou. Pořád jsou některé týmy v tomto lepší a jiné horší, ale už to není tak propastné.
Jistě se mohu mýlit, ale podle mne by zrovna v tomto ohledu mohla být letošní sezóna o dost lepší než předchozí…

Ja by som sa vrátil aj k dotankovávaniu.
Ďalšia vec, čo by zamiešala stratégiou kedy, koľko natankovať a aké pneu vtedy použiť.

A to nehovorím o tom, že ľahšie auto je rýchlejšie. A s kombináciou mäkkej zmesi by tu bola dostatočná zábava pri predbiehaní monopostov s konzervatívnou stratégiou.

Nepotrebovali by sme ani trápne DRS systémy a DRS zóny.

je to tenky lad

pretoze moze sa staj aj opak: jednak teamy casto zvolia idealnu strategiu (ako ako teraz s pneu), alebo, budu este viac znizovat riziko na trati a budu predbiehat iba “cez boxy”

to je presne dovod, preco sa tankovanie zrusilo: aby nebolo na co cakat a aby jazdci boli nuteni o pozicie bojovat priamo na trati

kazda minca ma 2 strany, ja osobne si myslim ze tankovanie z dovodu zlepsenia show a viac predbiehania zmysel nedava, ale zaroven by to vyrazne odlahcilo auta a teda aspon by sa potencialne jazdilo viac na hrane (ale to aj gumy by museli fakt fungovat diametralne odlisne ako teraz)

Ci sa ide na plny plyn, alebo sa setria pneumatiky, vyrazne meni pocit z jazdy pre jazdcov, no fanusik to nijako nezaregistruje.

Ja som zazil dotankovavanie v rokoch 2008 a 2009 a nijako to atraktivitu nezlepsovalo.

Na konci dna netreba chodit okolo horucej kase. Podla mna je drtivo najrelevantnejsi faktor pre atraktivitu pretekov vyrovnane rozlozenie sil. Ked je Verstappen o 1s na kolo rychlejsi od konkurencie, nepomozu ziadne pneumatiky, tankovanie a dokonca ani vyspickovane predbiehanie, ktore mnoho fanusikov mylne povazuje za velmi dolezite pre napinavost pretekov. Akonahle sa auta zoradia podla rychlosti, mas naprogramovanu nudu, je uplne jedno, ake su pneumatiky, ci sa tankuje a ako lahko sa da predbiehat.

3 Likes

Já nechci, aby gumy vydržely celý závod ba naopak.

Chci, aby byla výkonnost a drop off byl masivní, tak jako před 3-4 lety.

Dřív jsi odjel na červené 5-6 dobrých kol…
Pak jsi jel na skill a když ses dokázal dostat k 15 kolům v relativně dobrých časech, tak jsi byl borec.

Není myslitelné, aby jsi dnes na 35 kol starých bílých jezdil o 0,2-0,3s pomaleji než na nových červených. To prostě nejde, nejde, nejde.

Dřív dokázal ovládat pneu jen Hamilton s Perezem. Dnes to dokáže každý.
Nastavíš 1,34… a 50 kol jezdíš 1,34. Na Alpine, na Williamsu, kdokoliv to dokáže.

Nemyslitelné a nuda.

3 Likes

V Pirelli snad o všem rozhodují ajťáci.
V F1 už jsou téměř patnást roků a stále se ničemu nepřiučili. Buď vyrobí žmolkovky, nebo práskačky. A stále do něčeho kafrají a nařizují.
Jednou jsou to tlaky v gumách. Jindy zase odklon kol a všechno pouze díky tomu, že dodávají šmejdy.
A když se jim asi náhodou podaří vyrobit kvalitní gumu, tak zase začnou vymýšlet kolikrát mysí vozy během závodu přezout.

Proboha proč?
Kdyby ponechali týmům volnost, tak jsem si jistý, že by byly závody mnohem pestřejší, než příkazy k nucenému přezouvání.

Čím více se testuje tím větší zmetek :face_with_hand_over_mouth:

A hneď asi na začiatku sa v názoroch rozchádzame. A bohužiaľ to nerozlúskneme tu :smiley: ale len vravím opačný názor

Vidím dve možnosti:

A) buď v zadaní je to presne takto ako to Pirelli aktuálne pečie a FOM sú spoko
B) nie je to vôbec v zadaní a Pirelli to takto pečie a FOM sú spoko

Neexistuje pre mňa možnosť, že multimiliónová/miliardová “firma” ktorá si može nadiktovať podmienky aké chce trpí situáciu od Pirelli lebo tí im vravia “toto je jediná možnosť/takto je to jedine možné spraviť po fyzikálnej stránke”.

Možno nie úplne vhodný príklad ale Michelin tiež tvrdil VW pri vývoji Veyronu, že takú gumu akú chcú oni nedokážu vyrobiť lebo fyzika. VW povedal, že zrušia celú zmluvu Michelinu na všetky dodávky pre iné autá a v ten moment Michelin radšej nalial obrovské prostriedky na development a priniesli čo VW chcel. Napriek tomu, že prerobil na tom jednom prípade.

To isté by mohla spraviť FOM. Evidentne ale sú spokojný s aktuálnou situáciou

3 Likes

je dychberuce ake mnozstvo divakov nechape taketo zaklady. ale zase preco by to malo by prekvapive pri F1…

toto je znacne infantilny nazor, ktory tu nejeden diskutuju prezentuje. Takze toto nie je reakcia na Ferdu, ale na nazor ako taky.
Doba kedy 15 garazistov zbuchalo nejake cudo v garazi je davno prec.
Dnes kazda jedna stajna, aj ta najhorsia vie vcelku presne odhadnut ako vyzera idealna strategia, ake casy treba jazdit a ako treba manazovat pneumatiky / palivo.
Samozrejme, ze Pirelli vie vyrobit gumy co vydrzia 5 kol (uz do neraz ukazali) aj gumy co vydrzia cele preteky. Toto ale nie je poziadavka. Vysoka degradacia zase nehra do karat Pirelli a ich PR.
Gumy nie su o technike, ale cisto o sportovych pravidlach. Rovnako ako napr. okruhy, DRS a pod…

5 Likes

Každý závod máme tři druhy gum. Přiom každému vozu a dokonce i jezdci sedí jiná směs, tak proč nařizovat, aby všechny vozy jely červená, červená a třeba bílá směs, aby byla dodržená změna.

Kdyby bylo svobodné rozhodování bez direktívy, tak by třeba jeden vůz jel tři červené, další bílou s červenou a jiný by odstartoval na bílé s úmyslem do boxů vůbec nejet, tak jak to bylo v jednom závodě ve kterém by loni Ocon získal slušné body, kdyby nemusel v posledním kole zajet direktívně do boxů.

Bez zasjané direktívy by se všem nabídlo mnohem více možností a závody by jsme měli o hodně pestřejší, než uměle nalinkovanými pravidly.

Toto je podla mna uplny nezmysel. Presne ako pise @helmutko, kazdy zavodny vikend v drvivej vacsine pripadov existuje najrychlejsia strategia a optimalna volba pneumatik. Pri dnesnych moznostiach spravne predpovedat optimalnu strategiu by si vsetky timy tak ci tak vybrali tie iste pneumatiky. Nejaky Williams ci Alpine, ktori su taki pomali, ze nemaju co stratit, by mozno z casu na cas vyskusali nejake harakiri a zvolili nezvycajne pneumatiky a strategiu, s ktorou by raz alebo dvakrat mozno aj uspeli. Ale snad si nemyslis, ze tu rozhodujucu pestrost by pretekom pridali nejake zufale strategicke pokusy timov, ktore su rychlostne v bezvychodiskovej situacii.

Rozhodovanie Pirelli suvisi jedine s tym, ze tvrdost zmesi treba prisposobit okruhu. Vzhladom na rozdielnost okruhov produkuje Pirelli sirsiu skalu tvrdosti pneumatik, nez je potrebne na jeden konkretny vikend. Pre atraktivitu pretekov je ale uplne irrelevantne, ze Pirelli ucini vyber pneumatik.

5 Likes

Kde bereš přesvědčení, že direktíva je tou nejlepší možnou volbou?
Nikdy nebyla a nikdy nebude. Pouze svobodné rozhodování posune správný směr vpřed.

Tady je názorný příklad, jak to dopadá když rozhodují amatéři.
Nehledejte v odkazu žádné urážky, prosím.