Pilotov v Maďarsku potešila jazda naplno: Užívajme si, kým nepríde na rad Monza | Magazín F1 - F1online.sk

Kým kedysi sa okruhy delili na rýchle a pomalé, mestské či permanentné, dnes sa delia len na bohaté a chudobné na energiu. Kým kedysi pojmy ako „energy rich“ a „energy starved“ v podstate neexistovali, dnes sa stali bežnou súčasťou formulového slovníka podobne ako „supernabíjanie“. Víkend v Maďarsku však predstavoval výnimku.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/241663/pilotov-v-madarsku-potesila-jazda-naplno-uzivajme-si-kym-nepride-na-rad-monza

Na tak už aspoň víme, proč si první dvě místa, vzali mistři světa, byť na podstatně slabších autech.

A taky hned po Monaku to byl druhý nejnudnější závod.

1 lajk

Úžasný pokrok. Energeticky chudé a energeticky bohaté okruhy. Kdo by to býval řekl…

Jo ty bys radši viděl objíždění, když dojde někomu šťáva, to je fakt zábava sledovat.

1 lajk

Pro mě byla větší zábava, když se tam předjíždělo a jezdci si to vraceli.

Tady se sice jelo na plný plyn, ale viděli jsme 3, (slovy tři) předjetí.

Tak ono to tak bývá, že na předjetí je potřeba rozdíl v rychlostech. Ještě jsem neviděl předjetí dvou stejně rychle jedoucích aut.

máš si předplatit F1Tv a viděl bys jich víc :man_shrugging:

a řešením je, aby jednom z nich došla šťáva na jedné rovince, a pak si to vrátili, protože druhému došla šťáva na další rovince? To je ta zábava?

1 lajk

Energetická hodnota na jedno kolo je pro všechny stejná.

Pokud někomu “došla” šťáva, tak to je chyba nastavení nebo jezdců, že ji někde prohospodařili.

? šťáva dochází na okruzích jako SPA, Silverstone nebo Čína úplně všem.

1 lajk

Mě bavilo, když se předjíždělo. Tohle mě absolutně nebavilo.
Však jestli to máš naopak, tak to je v pořádku. Každého baví něco jiného.

Někoho baví zpívat, někoho plavat, někdo hraje pingpong, někdo screenuje ytb a vydává to za svůj život, někdo je turista, další malíř.

Neni. Jezdec vzadu do 1s, může využít Overtake mod. Což mu umožňuje vyuzit nejen víc energie na jedno kolo, ale delší využití el.energie v určitém úseku.

Rozdíly v rychlostech aut na jedno kolo, případně na rovinách a v zatáčkách, zázračně nezmizely tím, že teamy F1 překročily maďarské hranice. Ty stále jsou. Problém bude buď v typologii trati, nebo ve filozofii současných vozů a řešení předjetí, případně samozřejmě v jezdci.

Nechci samozřejmě nijak zpochybňovat tvoji erudici co se týká současných pohonných jednotek v F1, ale přijde mi, že problematika bude asi o něco složitější, než:

Ale je klidně možné že PJ do F1 je schopen postavit každej druhej českej Lojza.

super, ale kapacity energie je pro všechny stejná jak napsal Puff.

Takže dojde šťáva nebo ji má někdo víc?

Nikdo nemá víc, kdyý máš stejnou kapacitu snad ne? Dojde všem, rozdíl je v tom, že šťáva jim odchází v rozdílnbých místech

Můžeš mi vysvětlit výraz :

ve vztahu k Overtake módu? Díky.

Můžu. Energii mají v baterích všichni stejně, většina z depolymentu je nastavena softwarově. Pokud jezdec (na příkaz týmu většinou) ale zmáčkne ten boost, tak tu energii vyplýtáv dříve. Proto ten jojo efekt, kdy na jedné rovince to vyplýtáv jeden v souboji a na druhé už nemá šťývu, tam ji zase využije ten druhý. A ve výsledku z toho plyne co? Oba měli stejné množství energie, ale spotřebovat v jiných částech okruhu a máme jojo předjíždění, respektive objíždění.

3 lajkov

To mě baví, každý to dělá jinak. Někdo získá 0,3s v prvním sektoru, další 0,3s v druhým.
Teď měli všichni furt dostatek všeho, a bylo to skoro o ničem.

Věřím, že kdyby FIA nastavila nižší hodnoty, tak bude zábavný i Hungaroriíng.

Díky.

Měl jsem za to, že definované je množství energie kterou pilot může uvolnit v průběhu kola a také v průběhu určitého úseku.

To že jeden pilot předjede druhého, automaticky znamená, že ten za ním má okamžitě Overtake mód? Nebo ho získá pokud je do 1 s v určitém sektoru? Jako to bylo při DRS.

A hlavně mě zajímá, zda kapacity baterií jsou exaktně dané?

Upřímně to vidím taky tak. Oba závody nepřinesla skoro nic. Nebýt VSC, tak je to kandidát na nejnudnější závod.

1 lajk