Piastriho premáha frustrácia: Je to nahovno, keď o poradí na štarte rozhoduje počítač | Magazín F1 - F1online.sk

Dejve, proč teda sponzoži posílají x milionů (třeba Mastercard 100 mil) ročně McL, když si jezdce platíme my fandové? Mohl bys mi to objasnit, díky. Zatím mám dojem, že máte nějaké zjednodušené vnímání světa

2 lajkov

Mastercard posílá McLarenu peníze, protože si v F1 dělá reklamu. To je právě ta nepřímá cesta, jak diváci platí kolotoč F1 (a platy jezdců).
Když budou klesat počty diváků, tak budou klesat i přímé příjmy z tržeb. Ale zákonitě si pak Mastercard řekne, že F1 nemá takovou mediální hodnotu a McLarenu bude dávat už jenom třeba 15 mega.

1 lajk

No já si myslím, že to je spíš o interpretaci.

Ale je to asi spíš otázka na Evap, já bych volil v tomto případě jiná slova, nicméně chápu tu myšlenku, protože v konečném důsledku je to vlastně pravda.

1 lajk

Sorry Dejve, pokud jakýkoliv fanoušek sportu čte tohle (myslím real fanoušek), tak mu musí všude vyskakovat červený kontrolky. Pokud jsi schopný se pod tohle podepsat, tak je to tvoje věc. Mně to přijde nechutný.

2 lajkov

Změny jsou to malé ale proti zásadním změnám bylo víc motorářů, takže zase nedémonizuj Ferrari.

Ale ono už jenom tak očekávaná změna 2030 by nevznikla bez tlaku.

Aston přiveze nový vůz.
Znamená to, že pro Aston začíná druhý předsezónní test?

Keby rovnaké dve vety napíše tvoj postihnutý kamarát, tak mu to tu lajkuješ. Každý pochopil Evap ako to myslí a nie je na tom nič zlé.

Divák si F1 platí (pozerá, teda platí) preto, aby videl dobré a tvrdé preteky kráľovnej motoršportu. A to, či dané preteky pilotov bavia alebo nie, to mu je jedno.

Pilota určite nebavia a neužíva si každé preteky. Tak isto futbalistov, hokejistov a iných športovcov nebaví každý zápas, ale aj napriek tomu sú de facto povinný podať maximálny výkon. Je to ich práca.

Ak nebudú podávať výkony, nemajú tam čo robiť. Keby ich to však nebavilo z dlhodobého hľadiska, tak by to nemohli robiť.

1 lajk

No konečně někdo z tábora Evap se nesmí nikdo dotknout napsal, že napsala nesmysl. Nikdo tu výkony pilotů neřešil. Vyvráti lse nesmysli, že ty s Evap si platíte piloty a že mají držet hubu, když se vy dva bavíte.

2 lajkov

Kdyby nebylo platících diváků, tak by žádná F1 neexistovala. Samozřejmě ani Liberty a všechny podobné odnože.

Kdyby neexistovali lidi, tak neexistuje F1. Dík za zkratku Ferdo, tomu si fakt pomohl.

2 lajkov

To, že někdo platí za sledování sportu, z něj nedělá majitele sportovců. Fanoušek nepřímo financuje prostředí, ve kterém sport existuje, ale nekupuje si sportovce jako atrakci.

Jestli chceme sport, kde jediným kritériem aby se divák nenudil, tak už se nebavíme o sportu, ale o show. Přitom real sport má hodnotu právě proto, že není napsaný podle scénáře.

A samozřejmě pokud se na to dívám a jsem fanoušek sportu, tak mi jde o to aby se bavili i sprotovci, protože, pokud se bavit nebudou, tak z toho zabava automaticky nikdy nevznikne ani pro nás.

2 lajkov

Tak tady bych hlavně vycházel z toho, že slovo “zábavná” nelze brát v tomto případě úplně doslova. V tomto případě bych tomu rozuměl tak, že se baví, když můžou spolu tvrdě závodit, využívat auto na maximum apod. A ne řešit, že si auto dělá co chce, občas je to z tohoto důvodu nebezpečné, je to pomalý jak vozíček pro postižené, takže ho může řídit i senior s osmi dioptriemi apod.

To tu nikto ani nenapísal. Ale keď si za to ako divák de facto platíš, tak chceš vidieť maximálny výkon a je ti jedno, či toho športovca to baví alebo nie.

Ak by ho to dlhodobo nebavilo, tak to robiť nemôže. Ale ak ho nebaví daný pretek, aj tak by mal ísť na maximum, pretože je to jeho práca a je za to platený.

Také Monako alebo niektoré extrémne horúce preteky ich asi ani nebavia, no sú za to platení.

Ani teba určite nebaví každá činnosť v práci, ale urobiť ju musíš a šéfovi/klientovi je jedno, či ťa to baví.

Fanúšik nepriamo financuje športovca. Výška platu športovca sa odvíja od počtu platiacich divákov. Preto napríklad hráči NFL a NBA zarábajú násobne viac ako hráči NHL, hoci NHL je väčšia obeta a drina.

±2030 už byl předem daný termín na další éru. I bez tlaku.

Rbpt a Mercedes byli pro změnu. I přes to, že Mercedes získali Aduo, tak i tak byli pro změnu a zrušení Aduo.

Ferrari 2+2, tak budou jezdit ve všem, protože vědí, že mají totální výhodu a žolíky v rukách.

Jo je za to placený, ale ne tebou. Tohle přirovnávat ke vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel je naprosto mimo přece. Sport a třeba hudba mají být vždycky zabava a musí to platit oboustranně a neřeším tu nějaké konkrétní části daného zavodu nebo celého šampionátu, ale všeobecně to musí bavit obě strany aby z toho byla dobrá soutěž.

Bavíme se o pravidlech které mužou přetrvávat dlouhou dobu a sami jezdci jsou k nim kritičtí. Ale má to přebít názor Evap, že mají smulu protože ona si je platí? Já nevím co tady chcete obhajovat - podat to tímhle zpusobem je prostě ujetý.

1 lajk

Já si platím Oneplay.

Když dávají Tdf, tak jsem majitel cyklistů, když koukám na fotbal, tak fotbalistů, když na hokej, tak hokejistů atd.

V podstatě jsem za 799,- měsíčně majitel světa.

2 lajkov

No ale co když si někdo platí oneplay, F1TV, kdoví kolik merchu a má jiný nazor než Puff? Komu ta show pak má jít víc na ruku? :thinking: :grinning_face_with_smiling_eyes:

To je pak dilema no.

1 lajk

Tak je to oboje. Za sledovanost si zase můžeš víc podojit sponzory.

Nejde říct A nebo B. Je to spojená nádoba.

A tímto závěrem bych chtěl zapálit dýmku míru.

A kým? Kto je ten vstup tých peňazí, ktorých výstupom je aj pilot? :sweat_smile:

Vstup je platiaci divák, či už priamo (lístok, F1TV, televízny kanál) alebo nepriamo (sponzori, ktorí si tam platia reklamu, pretože sa snažia koniec koncov predať produkty tým istým divákom) a jedným z výstupov sú piloti.

Šport aj hudba sú zábava, keď je to na amatérskej úrovni. Na tej profesionálnej je to vždy biznis na prvom mieste, či už to daného športovca alebo hudobníka baví alebo nie.

A keď spomínaš hudbu, tak to je ideálne prirovnanie k F1. Kto vo výsledku platí hudobníka (športovca), ak nie poslucháč (divák)?

Nie každý koncert hudobníka zaručene baví, ale divákovi je to jedno, zaplatil vstupné a hudobník profesionál musí podať top výkon.

Či si ako divák v pohode s tým, že keď to hudobníka nebaví, lebo je “mŕtve” publikum alebo niečo nie je podľa jeho predstáv, tak skrátka podá polovičný výkon?

1 lajk
2 lajkov