O tom nemám práveže info. Piastri sa tiež opakovane vyjadruje, že počas sezóny bol prístup McLarenu OK. Že nevyvíjali to, čo chcel, som nikde nezachytil – rád sa nechám poučiť. (McLaren mal extrémne závesy – už na začiatku sezóny to komentovali aj ľudia mimo McLaren. Je jasné, že tie závesy mali nejaké nevýhody a tie sa pokúsili zmierniť alternatívnou verziou.)
V Maďarsku sa snažili Landa dostať dopredu, pretože zmršil štart. Zistili, že gumy sú OK, tak skúsili alternatívnu (!) stratégiu (na 2 zastávky šli Leclerc z 1., Russell z priebežne 2., aj Verstappen zo 7. miesta). Oscara sa pred druhým pitom pýtali, či chce undercutnúť Leclerca alebo chce mať v závere čo najlepšie gumy oproti Landovi. Vybral si B-čko. Leclerc šiel do boxov v 40. kole, Piastri v 45. Oscara sa mali pýtať, či môžu dať Landovi inú stratégiu? (To už mal Oscar 10 kôl po 1. zastávke mimochodom.) A keď zistili, že je OK, tak mali vydať príkaz na zmenu pozícií? Fakt si myslíš, že tento tebou navrhovaný postup by bol “extrémne fér”?
V Mozne šlo len o to, že Lando chcel ísť do boxov pred Oscarom (aby ho Oscar neundercutol). V rámci McLarenu nehrajú 2 polky stajne proti sebe ako v roku 2007, takže druhý pilot je informovaný kedy prvý ide do boxov. Kolo si volí prvý. To obaja piloti akceptovali (a umožnilo to McLarenu posunúť zastávky oboch pilotov čo najneskôr, čo by sa im hodilo v prípade SC). Nepáči sa ti to? Fajn. Ale tak to prosto je. Ak by bol vpredu Oscar, tak sa proti undercutu bráni on. (Že k undercutu nakoniec došlo vinou pomalej zastávky a ako to McLaren následne zrežíroval je už iná vec.)
Už som sa k tomu vyjadril, nesúhlasím – svoje dôvody som napísal. Faktom je, že McLaren nečušal, ale Landa potrestal. (a ešte jeden zrejmý fakt: počas GP nemalo zmysel hlásiť Landovi, že nemá na Oscara útočiť, keďže Oscar bol až za ním)
Podsúvaš mi niečo, čo netvrdím.
V Katare nešlo primárne o znevýhodnenie Landa, ale o znevýhodnenie jedného z pilotov. SC v 7. kole určite preberali pred pretekmi (ako každý tím) a evidentne to pred pretekmi analyzovali chybne. Nepitli ani Landa – rozdelenie stratégií bola druhá najlepšia možnosť po double-stacku, plus Lando mal z hľadiska šampionátu kopírovať Verstappena, ale nespravili ani to.