Piastri nie je taký ľadovo pokojný, ako som si myslel, priznal Brundle | Magazín F1 - F1online.sk

Ta Britania bola velmi nestastna.
Na jednu stranu by sa Lando mohol citit ukrivdeny, ze co on ma s trestom (kde samotny McLaren oznazlcil trest za nefer) Oscara, na druhu si Oscar za lepsiu jazdu vitazstvo zasluzil, OK, stane sa a Landa domace vitazstvo urcite nakoplo. Ale o to viac nemali saskovat v Monze a ziadat lidra sampionatu spomalovat a pustat najvacsieho rivala :slight_smile:

Ale tych negativnych udalosti/rozhodnuti k Oscarovi bolo skratka naozaj privela, dlhy zoznam, zatial co naopak je 0 a asi nebude nahoda, ze ten zoznam s 0 je toho, koho Brown oznacil za “my boy” a vzdy sa viac tesil ked vyhral. Inak nepovedal Palou, ze Brown Landovi slubil titul? Ale mozno sa mylim…

Kazdopadne nie je to situacia 1-2, to nie, ale pri vyrovnanej dvojici kde ide o kazdy detail, staci mierna preferencia a to vedome ci podvedome ovplyvnuje rozhodnutia a nastava 1A-1B situacia, ale uz to treba pomaly hodit za hlavu a verit, ze v buducej sezone tie jednostranne nahody uz nebudu pokracovat :slight_smile:

1 Like

Děláš si ze mě srandu? Však McLaren potom skončil s vývojem pro 2025, já fakt nevím co se tu snažíš obhájit.

Nic mnou uvedene si nevyvratil, iba to odovodnujes. Stale plati, ze na cielene rozhodnutia McLarenu doplacal Oscar.
U teba je to vzdy nahoda (aj rozdielny prejav a komunikacia k nim), u druhych nie a ked sa pytas toto:

Tak je dabata vlastne dopredu stratena :slight_smile:

S tvojimi argumantami by si nejak obhajil aj Jukiho rovnake moznosti v RB (ti ale priznavaju 1-2, takze netreba) keby sme velmi chceli. Juki vol proste slabsi a nepytal si upgrady :joy:
Ale uz by sme sa fakt len tocili v kruhu, myslim ze verejnost ma pomerne jasny nazor a pravdu vie len par ludi :slight_smile:

1 Like

Nová podlaha testovaná v Silvestone a nasadená v Spa.

Ano, tedy díly, které se vyvíjeli od března. Takže znovu, co se tu snažíš říct? Že zavěšení trvá vyvinout 2 týdny?

Oscar titul nezískal vinou údajného uprednostňovania Landa zo strany McLarenu, ale vinou tragického záveru sezóny (výnimkou sú posledné 2 GP), to je celé.

Výmena pozícií v Monze možno nebola správna, ale ďalšie výmeny v opačnom garde by nieže neboli “extrémne fér”, ale boli by extrémne debilné. A ako prví by ich kritizovali tí, ktorým leží Monza najviac v žalúdku.

Že “Landove” závesy nie sú jediný upgrade, na ktorom McLaren pracoval.

1 Like

Super, ale na Piastriho potřeby se u toho omezeného vývoje zapomnělo

1 Like

Za mna je extremne debilne tvrdit, ze davaju rovnake sance a drzia sa strategie vopred, ked potom v Madarsku nevyhra ten rychlejsi, ale ten ktoremu zmenili strategiu a Oscara sa nepytali ci mozu, zatial co Oscar sa za Landom musel pytat a tam to odbijes, ze sa aj tak nechytal na Landa (az tak, ze ho pre par sekund navyse v boxoch predbehol na trati). Uplne popieranie slov v praxi. Asi tak rovnaky pristup ako v Rakusku napominat bez kontaktu Oscara a v Singapure potom cusat pri Landovi po kontakte :slight_smile:

Ale OK, ked si myslis, ze Oscar nestratil pre zle strategie a tresty kopu bodov (tie sa asi do MS nepocitaju), je to sice fascinujuce, ale asi je jednoduchsie hodit to len nanho, a neberem ti tvoj nazor, ja mam iny.

Zaverom, je to len jeden dalsi priklad, ale ako posledny ho uvediem ako reprezentativnu vzorku celeho “problemu”: Katar. Vsetci vedia, ze Oscar mal vyhrat a nevyhral. No a preco, opat budu minimalne 2 tabory: jeden bude verit navzdy dalsej nahode, ze majstrovsky tim 24 a 25 je tak sprosty, ze ako jedinych nenapadlo ist do boxov pod SC a druhy, ktory si bude mysliet, ze to bolo kvoli internej politike a pripadnom znevyhodneni Landa na ukor Oscara.
Ja mam rad oboch, uvidime co prinesie buducnost, viac to riesit je zbytocne :slight_smile:

2 Likes

O tom nemám práveže info. Piastri sa tiež opakovane vyjadruje, že počas sezóny bol prístup McLarenu OK. Že nevyvíjali to, čo chcel, som nikde nezachytil – rád sa nechám poučiť. (McLaren mal extrémne závesy – už na začiatku sezóny to komentovali aj ľudia mimo McLaren. Je jasné, že tie závesy mali nejaké nevýhody a tie sa pokúsili zmierniť alternatívnou verziou.)

:roll_eyes: V Maďarsku sa snažili Landa dostať dopredu, pretože zmršil štart. Zistili, že gumy sú OK, tak skúsili alternatívnu (!) stratégiu (na 2 zastávky šli Leclerc z 1., Russell z priebežne 2., aj Verstappen zo 7. miesta). Oscara sa pred druhým pitom pýtali, či chce undercutnúť Leclerca alebo chce mať v závere čo najlepšie gumy oproti Landovi. Vybral si B-čko. Leclerc šiel do boxov v 40. kole, Piastri v 45. Oscara sa mali pýtať, či môžu dať Landovi inú stratégiu? (To už mal Oscar 10 kôl po 1. zastávke mimochodom.) A keď zistili, že je OK, tak mali vydať príkaz na zmenu pozícií? Fakt si myslíš, že tento tebou navrhovaný postup by bol “extrémne fér”?

V Mozne šlo len o to, že Lando chcel ísť do boxov pred Oscarom (aby ho Oscar neundercutol). V rámci McLarenu nehrajú 2 polky stajne proti sebe ako v roku 2007, takže druhý pilot je informovaný kedy prvý ide do boxov. Kolo si volí prvý. To obaja piloti akceptovali (a umožnilo to McLarenu posunúť zastávky oboch pilotov čo najneskôr, čo by sa im hodilo v prípade SC). Nepáči sa ti to? Fajn. Ale tak to prosto je. Ak by bol vpredu Oscar, tak sa proti undercutu bráni on. (Že k undercutu nakoniec došlo vinou pomalej zastávky a ako to McLaren následne zrežíroval je už iná vec.)

Už som sa k tomu vyjadril, nesúhlasím – svoje dôvody som napísal. Faktom je, že McLaren nečušal, ale Landa potrestal. (a ešte jeden zrejmý fakt: počas GP nemalo zmysel hlásiť Landovi, že nemá na Oscara útočiť, keďže Oscar bol až za ním)

Podsúvaš mi niečo, čo netvrdím.

V Katare nešlo primárne o znevýhodnenie Landa, ale o znevýhodnenie jedného z pilotov. SC v 7. kole určite preberali pred pretekmi (ako každý tím) a evidentne to pred pretekmi analyzovali chybne. Nepitli ani Landa – rozdelenie stratégií bola druhá najlepšia možnosť po double-stacku, plus Lando mal z hľadiska šampionátu kopírovať Verstappena, ale nespravili ani to.

3 Likes

Super, moc textu o ničem. Proč neprohodili jezdce v Maďarsku a pak je nenechali závodit?

Protože jezdec těžko toto bude komentovat. Tys někde zachytil, že Lando požadoval po týmu veřejně vyvíjení zavěšení? Ne co

3 Likes

To je uz uplne zbytocne, cokolvek poskodzujuce Oscara by obhajoval.
To, ze Oscar bol v Madarsku rychlejsi kym isiel do boxov od Landa na dovtedy rovnakej (a dohodnutej) strategii je fakt, ale ma problem to uznat, radsej roman o nepodstatnom a jasne ze sa Oscara mohli spytat ci Landovi mozu zmenit strategiu a iba tym ho porazit :joy: Ale v Monze uz bezohladne napise, ze sa Oscar nechytal a on uz sa pytat musi, dokonca popiera fakt, ze hned nasledne po poruseni papaya rules v Singapure pocas VC nebol Lando vobec napomenuty, ale Oscar v Rakusku bol a to bez kontaktu.
Ale da sa cudovat, ked niekto nevidi nevyhodu ani v tom, ze sa spolocne zdroje minaju len pre jedneho a nic zle, ze sa ine timy postavili viac za Oscara v Brazilii nez jeho vlastny tim?
Skoda reci, strata casu, kaslat uz na to, treba sa pohnut dalej :slight_smile:

2 Likes

Piastri je naivní, a dostali ho přesně tam kde ho chtěli mít. Nakukali mu jak jednaj nejférovějc na světě, při tom jen manipulovali s výsledkem na Landovu stranu. Piastri posloužil, a posloužil dobře. Piastri co musel spolknout, spolknul, no a prostě se to tak nějak sešlo, že Piastri byl vždy ten ve sporu a když cítil křivdu musel žebrat, a zbytečně, v opačném gardu musel kompenzovat, poslouchat, a polykat :slightly_smiling_face: Vlastně přiznám se, že mě titul v podání McLarenu moc nebavil, u nich to nebylo jen o výkonu a tak, z obou jsem měl pocit že vlastně o nic nejde, a to se na mě přeneslo :man_shrugging: Webber si tam prosadil velký kulový, říkám já :smile:

2 Likes

Úplně s Tebou souhlasím, ale nezlob se, že Ti nepomůžu. Jsem na další debatu na tohle téma slabá, radši si užiju titul :smile: .

1 Like

Na toto som už reagoval.

Ak si s Mattim myslíte, že by bolo tímom nariadené prehodenie správne, tak OK. Keďže ale túto možnosť nik po Maďarsku ani nenadhodil (a tipujem, že ani jeden z vás dvoch), tak to len dokazuje aký by to bol abolútny nonsens. A to o to viac ak zároveň kritizujete 1000-násobne opodstatnenejšiu výmenu v Monze (a to bol z pohľadu McLarenu extrém).

OK, takže len tvoje ničím nepodložené domnienky.

Tak mi dej citace Norrise, kde veřejně žádá McL o vyvinutí zavěšení.

však ano, byl to nonsense zaříznou Piastriho a kopmenzovat Monzu

Oscara sa majú v priebehu pretekov pýtať, či milostivo dovolí Landovi zmenu stratégie? :rofl: To by bolo podľa teba fér? Tak a teraz ešte rozprávku o tom ako ti Lando neleží v žalúdku. Čítaš to po sebe vôbec?

V Monze sa Landa na žiadne milostivé povolenie Oscarovej stratégie nepýtali. Volali ho do boxov a on si vyžiadal, že chce ísť prvý, aby zamedzil undercutu. Tak to v McLarene robia – prvý pilot si určuje kolo kedy chce do boxov. McLaren Landovi sľúbil “there will be no undercut” (nie je to ako v roku 2007, keď strany garáže medzi sebou stratégie tajili), tak Lando súhlasil, že pôjde do boxov až po Piastrim.

Brazília – mohol McLaren pú■■■■ na FIA síru? Možno áno. Zmenil by tým čokoľvek? Určite nie (musel by predniesť ďalší záber, ktorý evidentne nemali a aj tak by Piastrimu maximálne škrtli 2 trestné body, časový trest by sa nemenil). Za mňa nemali dôvod dráždiť FIA, navyše keď nemali nič v ruke. Stella sa vyjadril, že to bolo prísne a za mňa to nedokazuje, že by McLaren kašľal na Piastriho.

K zbytku som sa vyjadril, ty na to vôbec nereaguješ a dokonca si sa prepol do módu keď vyslovene luháš (“dokonca popiera fakt, ze hned nasledne po poruseni papaya rules v Singapure pocas VC nebol Lando vobec napomenuty”), takže peknú krátku pauzu medzi sezónami. :wave:

1 Like

Bola to druhá verzia zavesenia, ktorú testovali obaja. Vybral si ju len Norris. Ak by si ju vybral aj Piastri, tak by to už bolo OK ale takto by mali rýchlo vyvinúť ešte niečo, čo použije len Piastri a zároveň nepoužije Norris, aby to bolo fér? Však to nedáva zmysel. :exploding_head:

OK, dajme tomu (mne výmena v Monze zmysel stále dáva, ale je to extrém). Ale ešte niečím extrémnejším (a to dokonca spätne – Maďarsko bolo ešte pred Monzou, bez nejakého technického pochybenia tímu) to nevyriešiš, práve naopak.

Tohle je furt dokola, ignoruješ i prohlášení týmu, jak pracoval na odstranění oblastí co dělali Norrisovi problém. Proč nepracovali takhle i pro Piastriho?

Jak ti dává smysl Monza, ale nedává ti smysl kompnezovat zaříznutí Piastriho skrze startegii?

1 Like

ak by piastri prisiel o titul v monze po tom “zakernom” prepusteni, tak by to znamenalo ze mclaren mohol mat titul aj minuly rok s landom, ktoremu tiez vzali vyhru v madarsku a odvtedy nic nejazdil.

leda ze by to bolo inak.

oskar to mal cele v rukach sam. nielen v baku, tam bol mclaren mizerny, cize stratil tam tam 5-6 bodov, ale hlavne potom.

v nhl sa hovori ze utok vyhrava zapasy ale obrana vyhrava pohare. tento rok to vyhral jazdec, ktory vo svojej najhorsej casti sezony dokazal mat najlepsiu limitaciu skod. lando bol aj po tej “hroznej” casti sezony stale na dohlad a nebyt motora, mohlo to byt aj po holandsku cca vyrovnane.

2 Likes

Letos Piastri ještě nebyl dostatečně uzrálý. Ale kdo ví, třeba je pozdní odrůda a při správném hnojení ještě nějaké ovoce přinese.