Piastri nie je taký ľadovo pokojný, ako som si myslel, priznal Brundle | Magazín F1 - F1online.sk

Oscar Piastri mal mučivo blízko k svojmu premiérovému titulu. Aj keď nie všetky bodové straty v tejto sezóne mohol ovplyvniť alebo ho o body pripravili kontroverzné tresty, sám si pri zdobení vianočného stromčeka bude veľmi dobre uvedomovať, že tých 13 bodov, ktoré mu chýbali na Landa Norrisa, stratil predovšetkým vlastnými chybami. Ako poznamenal Martin Brundle, aj austrálskeho pretekára zradila hlava, ktorú mnohí považovali za jeho najväčšiu zbraň.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/223297/piastri-nie-je-taky-ladovo-pokojny-ako-som-si-myslel-priznal-brundle

Bodaj by na neho tlak nedolahol. Jazdil perfektne az ked prisli tie kontroverzne tresty. Do toho este prepustenie miesta Landovi ktore nariadil jeho team. Je to mlady jazdec a muselo to na neho prist. To nie je ako ked Max v RedBulle nemal konkurenta a team pracoval len pre neho . V Mclerene viedol Piastri a Mcleren robil vsetko pre to aby sa Lando zlepsil. Ako nahle auto sadlo Landovi tak prestali ho dalej upgradovat a setrit zdroje k dalsej sezone.

1 Like

Toto bolo jasne uz minulu sezonu. Konecne po 3 rokov v rade ako prehral proti Norrisovi, ktory podla niektorych nema champion mentalitu, ten umely hype upadá.

Tak on je dobrý jezdec a určitě se může ještě zlepšit. Mně vadilo to, kolik lidí a jak rychle naskočilo na ten přehnaný hype, pomocí kterého začali snižovat a zneuznávat Landa na/za hranici disrespektu. Ale čert to vzal :slight_smile: . V Kataru mi ho bylo líto, to bylo kruté, i když měl paradoxně štěstí předtím s diskvalifikací. Jenom připomínám, že Landa tam poškodili taky, ale nemělo to tak fatální důsledek.

Piastri má ještě velkej potenciál do budoucna, jeho čas přijde.

4 Likes

Oscar má ešte čas, po prvý krát bol reálne v boji o titul, zvládol to primerane situácii a skúsenostiam.
Uvidíme či McLaren zmení prístup keď Lando s nimi dal ten vytúžený titul. Ak nie, tak by sa mal Oscar poobzerať po inom tíme.

4 Likes

tento rok oscar prehral s landom zasluzene, LN bol konzistentnejší a lepší, ale OP sa zlepšuje každú sezónu je k LN bližšie… určite nemusí skladať zbrane je to velky talent

2 Likes

Piastri má určite vyššie položený strop, ako Lando, len musí vyriešiť problémy, ktoré ho trápili na tratiach, kde nevedel maximalizovať potenciál McLarenu (čo Lando robil túto sezónu lepšie, najmä aj kvôli úprave predku, ktorý mu potom viac sedel a celkovo daný monopost sedí viac jazdcovi s understeer štýlom, čo dva krát nehrá do karát Piastrimu). :slight_smile:

1 Like

akože to neviem, mne príde, že čo do čistej rýchlosti tak lando má väčší talent, ale oscar mi príde, že lepšie zvláda tie súboje a predbiehacie manévre, ťažko povedať kto má vyšší strop, v zásade boli ale velmi vyrovnaní túto sezónu a lando bol o štipku konzistentnejší, ale na landovu obranu by som poveda zase, že oscarovi asi o niečo lepšie to auto sadlo od začiatku, a lando mu musel trochu prísť na chuť

1 Like

Niekto sa do boja o titul ani nedostane. Nebral by som to tak, ze ma cas. Nema 19 rokov.

Aj o Leclercovi a Russellovi si uz niekolko rokov hovorime, ze maju cas, ale za 2-3 roky maju chlapci 30ku a budu patrit k najstarsim na gride (po konci Alonsa s Hamiltonom). A kym si hovorime, ze maju cas, tak mozno ukoncia karieru bez titulu.

Titul je len jeden za rok a o polke gridu sa vravi ako o buducich sampionoch. Tolko titulov ani nie je. Navyse je mozne, ze opat bude jeden tim dominovat niekolko rokov. :slight_smile:

Ak bude McLaren aj buduci rok v boji o titul, tak by som to bral tak, ze je to Oscarova posledna sanca. Ak by opat prehral, tak sa jeho sance byt jednotkou v nejakom inom top time (a tym aj sance na titul) dost znizia.

Piastriho by som hodnotil až potom, ako sa mu podarí doladiť jeho problémy na väčšine okruhov, ktoré v druhej polovici nezvládal, zrejme to bude aj tým, že mu ten monopost už nesedel, pretože na to, aby si ho kompletne “odomkol” potrebuješ, aby si jazdil viac understeer štýlom jazdy, a Oscar robil tú chybu, že sa snažil kopírovať Landa v jeho štýle jazdy :man_shrugging: , plus si nechal újsť vývoj viac na Landovu stranu, ale zároveň je aj v nevýhode, že v tom monoposte je viac landovej DNA, tým, ako je Lando dlho v McLarene sa to dalo očakávať. Podľa mňa Piastri bude mať problém aj v ďalších sezónach, ak nevyrieši tento problém, preto si myslím, že taký Sainz by Landovi túto sezónu viac podkúril :smiley: , ako Oscar, ktorému evidentne nesedí daný monopost, pretože má trocha iný štýl jazdy (bližšie k Maxovi a Charlesovi). :slight_smile:

Ja si praveze nemyslim ze prehral zasluzene. Nezabudaj ze jeho dvakrat poskodili tratovi komisari ked dostal tresty ktore boli kontroverzne a do toho este ho brzdil vlastny Team ked musel prepustit miesto Norisovi. Ano Norisovi pokazili vtedy pitstop ale co mal s tym Piastri spolocne?

1 Like

Piastri s tím měl společné, že šel první na pit místo Landa (kvůli Leclercovi) s podmínkou, že se před něj tímhle způsobem nedostane. Kvůli pokaženému pitu se ale před něj dostal, tak je na základě té dohody prohodili. Ale to je natolik známá věc, že ji snad není nutné opakovat.

Pitstop je sucastou pretekov Lando ma svojich a Piastri svojich . Lando mal pravo si vybrat ci pojde prvy alebo druhy a on si vybral ze pojde druhy . Nevyberal si Oscar. To je ako preteky v Australii Oscar bol jasne rychlejsi a ziadal aby ho bud Lando prepustil alebo aby mu dovolili ho predbehnut. Vedenie teamu mu zakazalo pokusit sa ho predbehnut a tym Piastri stratil sustredenost a nakoniec vyletel s trate. Mcleren robil vsetko preto aby titul ziskal Lando

1 Like

podla mna sa to stastie cca vyrovnalo, zas LN mal -18b za buchnuty motor + DSQ ho stala tiez nejakych 10-15 bodov relativne voci OP… OP mal zase zjavne nespravodlive tresty, monzu a mozeme debatovat o strategiach… cca sa to za mna vyrovnalo a lando vyhral zasluzene

Suhlasim (teda az na to, ze Lando je za mna aj tak zasluzeny MS).
Jazdecke chyby uz su zohladnene v bodoch ktore ziskali. Nehovoriac o tom, ze ked mal viac problemov s autom Oscar, uz McLaren nemal naskok ako v prvej casti sezony a to zivot komplikuje… :slight_smile:

No a napriek tomu a zhruba tretinovym skusenostiam a udalostiam ktore si uviedol (tresty a doplacanie na interne strat. rozhodnutia, plus investovali zdroje na pomoc Landovi a potom vyvoj stopli) stratil len 13b na majstra sveta Landa. To je na 24VC a 6 sprintov asi tretina bodika na podujatie.
Cize ak sa niekto obuva do Oscara, ktory mal celkom zjavne menej podpory a skusenosti, tak pri takej tesnotke (napriek uvedenemu) degraduje aj samotneho Landa :slight_smile:

Lando to vie, Oscara respektuje (a naopak) a napriek narocnej situacii maju dobre vztahy a poznaju svoje kvality. To len niektori ultras o co viac “miluju” jedneho, znevazuju druheho :slight_smile:

1 Like

Ne, nevybral. Souhlasil s tím, že dá Oscarovi přednost s uvedenou podmínkou. V Austrálii chtěl, aby ho Lando pustil před sebe, když ten jel první? To snad není možné myslet vážně. Zakázali mu předjíždět v jednom kole, když v dešti dojížděli jezdce o kolo zpět. Ale to bylo všechno xkrát vysvětlované, kdo nechce, nebere.

1 Like

Ano bylo. Jako Maďarsko a změna strategie během závodu jen pro Landa, jako Rakousko a nechání venku Piastriho i když hlásil flat spot. Nemluvě o tom zavěšení. To není nic proti Landovi, ale nerozumím tomu, proč jeho fans odmítají jasnou pomoc od McL Landovi na úkor Piastriho, když to vidí snad všichni (kromě teda fans Landa)

3 Likes

Nie V Australi bol jasne rychlejsi Oscar a jemu stacilo ak by im dovolili pretekat .

2 Likes

Myslím, že jsme si svoje názory řekli a nepřesvědčíme se. Hezký večer :slight_smile: