Norris doplatil na pravidlo, s ktorým „nikto nesúhlasí“ | Magazín F1 - F1online.sk

Tak doma ma slusne vychovali, ale hlavne som dospel, tiez som do toho v mladosti daval aj tie negativne emocie. Mam rad sport velmi, je to moja vasen, samozrejme preferujem timy a sportovcom, ale je sportove zaroven uznat kvalitu supera a prijat prehru (aj ako fanusik).

2 Likes

Úplne jednoducho, zákaz výmeny pneumatík pod červenou vlajkou. V pretekoch budú vždy tak rôznorodé súbory okolností, že sa nedá hľadať univerzálne spravodlivé riešenie pre všetkých - a pri doterajších skúsenostiach s týmto pravidlom bolo vždy nespravodlivé skôr k tým, ktorí robili správne rozhodnutia a mali rýchlostnú výhodu, a naopak uprednostňovalo tých, čo umelo naťahovali stinty a spoliehali sa na náhodu. Že budú musieť absolvovať pitstop po reštarte a prepadnú sa - tough luck.

Je to smůla, že to takhle vyšlo. Ale s pravidlem souhlasím.
Landa to zocelí.

Sláva vítězům, čest poraženým. :slight_smile: :+1:

2 Likes

Jakmile sáhnou na auto odsun na konec pole, když jen pro pneu tak +5 míst :man_shrugging:

1 Like

Klobuk dole Kubo :slightly_smiling_face: :+1:

To za mna neriesi nic, urcite nie, ked je tvojim cielom nastavit ferove pravidla pre vsetkych. Tymto riesenim len vymenis skupiny jazdcov, ktori budu zvyhodneni, konkretne to po novom budu ti, ktori zajdu do boxov skor. (co vobec nemusia byt ti, ktori mali rychlostnu vyhodu. Napriklad u lidra pretekov je velmi bezne, ze natahuje stint a zastavkou reaguje na supera za nim).

Takze v podstate zostanes s uplne rovnakou situaciou, cervena vlajka niekomu uskodi a niekoho zvyhodni. Za mna je uplne jedno, kto spada do ktorej skupiny. Ak nevies nastavit pravidla ferovejsie, tak netreba nic menit.

1 Like

To iste, ako navrh od @Dzentlmen_z_Wokingu , zasadne vacsiu ferovost tym nedosiahnes, len zmenis jazdcov, ktori budu z cervenej vlajky profitovat. A navyse to zacne byt cele zmatocne v momente, ked bude polovica startoveho pola prezuvat.

uz dostal 5 miest trest za ten uliaty start do zahrievacieho kola?

Podle mého je +5 míst celkem fifty fifty jestli mi rozumíš, je to více vyvážené. Ano, někdo občas stále vydělá někdo prodělá, ale mělo by to být rozumnější.

1 Like

Nie je červená fáza práve situácia, že autá to nezvládajú? Takže ich zastavia, dovolia im prispôsobiť sa podmienkam a doprajú nám preteky v pretekoch?

1 Like

Nie, nie je. Červená vlajka môže byť vyvesená v prípade vážnej nehody aj v úplne bežných podmienkach.

Stále si v tomto nerozumieme. Nejde o spravodlivosť pre každého, ale skôr o to, že normálny strategický prístup k pretekom je negovaný a znevýhodnený možnosťou absolvovať pitstop zadarmo v prípade náhodných okolností. A to je podľa mňa nutné eliminovať.

Ano je to marginalne vyvazenejsie, ale nejedna sa pre mna o natolko zasadnu umenu, aby sa kvoli nej museli upravovat pravidla.

Ist skor do boxov pre mna nie je o nic normalnejsi strategicky pristup, nez natiahnut stint.

Ale to je u SC taky. Zrušit přezouvání u RF ale klidně můžou, proč ne. Pravidla jsou pravidla, nejsou vždycky spravedlivá.

V dazdi by to mohlo byt nebezpecne.

Já s tím pravidlem souhlasím. Někdo na tom vydělá někdo prodělá.

Vem si, že jedeš stint, a pneumatiky máš už na hraně, když budeš chtít pitnout, tak zrovna v to kolo bude červená vlajka. Pokud by byl zákaz, tak po restartu jedeš do boxů a jsi třeba z 5 místa poslední.
Takže to v tom pitu už můžeš skoro i nechat.

1 Like

No ako riešenia by boli - hoci ako píšeš z princípu nie dokonalé.

Dalo by sa napr. ísť na agregátny čas ako sa išlo v Japonsku 1994 a v takom prípade výmenu zakázať. Ale to by asi bolo na dnešnú dobu veľmi neprehľadné a málo sexy.

Osobne by som asi - takto s 5 min zamyslením - bral asi púšťanie a lá biatlonová stíhačka z boxov. Aj tak sa tam zoradia do radu, tak by jednoducho len boli púšťaní postupne. Isto rozdiely do 1s by boli problematické, tak by skrátka išli obaja v zástupe naraz.
Otázka ešte čo s tými čo sú o kolo a viac späť, ale tak aj to by sa v princípe dalo riešiť, že tam jednoducho prídu za lídrom fyzicky v poradí, podobne ako sa obvykle prvotne zoradia za SC.

Ale to tu len tak plácam do debaty, nemám to premyslené a určite je to aj málo sexy aj keby sa ukázalo, že to až tak veľa športových problémov nemá. :grin:

1 Like

Kdyby vyjeli nepřezutí? Pokud nejsou povinné modré, tak je to asi každého riziko, o nic nebezpečnější, než když zůstanou venku bez RF. Může se třeba s ohledem na takovou změnu nařídit jako povinný start za SC.

Pro mě to taky není zásadní, ale jako, proč ne. Těch případů už bylo spoustu. Navíc to pochopitelně pomáhá k tomu rozhodnutí nepřezout pod SC, kdyby hrozilo za pneu pod RF +5, myslím že by raději zajeli do pitu pod SC a neriskovali že RF nebude a pak budou nahraný. Změnit to mi přijde jako logický krok. To samé ale odebrání časů v kvalifikaci tomu kdo způsobí vlajku. Prostě někdy není po mém :smile: