Nielsen vyzýva súperov, aby v Austrálii podali protest: Choďte s kožou na trh! | Magazín F1 - F1online.sk

Začne sezóna 2026, podobne ako v roku 2009, protestom skupiny tímov? V úvode kalendárneho roka otriasa Formulou 1 diskusia o kompresnom pomere pohonnej jednotky Mercedesu. Ten sa spolu so svojimi troma zákazníkmi ocitol uprostred zákopovej vojny, ktorá bude vyriešená už v nasledujúcich týždňoch.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/226682/nielsen-vyzyva-superov-aby-v-australii-podali-protest-chodte-s-kozou-na-trh

Jak to je a kdy se to měří dle pravidel už ví všichni. Takže v tomto je to hotové…vyřízené.

Sodovku, dvě. :grin:

Klepli po prstoch Ferrari tak snad bude mat Fia gule a klepne aj Mercedesu..

1 lajk

Přesně tak, to je jediný korektní způsob. Ale mám dojem, že nám tahle kauza nějak utichla, teď frčí starty a celé závodění vůbec. Co nějaký motor…

Tak určitě se řekne , jak to bude do budoucna a co možné bude a co ne. Už to říkal Frédéric Vasseur. Prostě se to nastaví a upřesní. Myslím si že to bude muset Mercedes časem z motoru “sebrat”.

Já vyzývám Mercedes, aby dodržoval maximální kompresní poměr 16:1 a to po celou dobu soutěže. Nechci nic jiného než co je v pravidlech :slightly_smiling_face: A vyzývám FIA aby na to náležitě dohlížela :wink:

3 lajkov

To už není kauza, tam už vědí jak to bude….jen musíme počkat až to oznámí.

Z toho, co říkal posledně Vasseur, tak lze vyvodit, že Ferrari zjevně nebude ani hlasovat pro úpravu pravidel. Možná na oplátku čeká od Mercedesu něco podobného ohledně opatření při startech.

Hotovo vyřízeno.

no ale takto to v pravidlach nie je. mali by podat protest a FIA bude nutena to rozseknut.

Jj, zaznamenala jsem. Ale já si radši ještě počkám na nějaké ofiko vyjádření, jsem takový byrokrat :smile: . Bude-li vůbec nějaké, možná budu marně čekat až do Austrálie.

To nevím….chtějí jen vysvětlit co možné je a co není ……do budoucna. Logicky….ty starty tam reciproce nebude, tipuji.

V pravidlech je, jak se to měří a kdy a to je součást i toho pravidla, po celou dobu soutěže. Někteří to dodnes nepochopili, že to kdy se to měří je zároveň po celou dobu soutěže.

Spojené nádoby. Takže Mercedes nic neporušuje, nemůže. Pokud se nezmění pravidla….měření.

1 lajk

Ty jsi ještě nepochopil, že na začátku pravidel to tam nebylo. “Takže to máme jeden pokus pro každého”. Teď se jen hledá řešení jak napravit napáchané škody velmi špatně napsanými pravidly, když se začalo valit na povrch jak to Mercedes zneuživá…

2 lajkov

oni si vytrhli “po celu dobu sutaze” ale ten paragraf hovori ze **pravidla platia v celom rozsahu po cele trvanie sutaze**.

potom si vytrhli z paragrafu “kompresny pomer nepresiahne 16” a z druheho paragrafu si vytrhli “po celu dobu sutaze”. To je presne vyklad, koli ktoremu tam dali, ze pravidla platia v celom rozsahu.

2 lajkov

Je. A souhlas, jestli FIA nic neudělá, pak by měli podat protest :man_shrugging:

3 lajkov

ja cely cas vravim - nech podaju protest.

Tak o tom se psalo od začátku, že někteří chtěj protestovat, proto se to dalo do pohybu ještě před sezonou.

2 lajkov

nech protestuju. v F1 sa toho narozprava… 95% su len ucelove kecy.