Najrýchlejšie auto? V McLarene by som titul získal ešte skôr, odkázal Verstappen | Magazín F1 - F1online.sk

Po každej korunovácii sa formulová obec zahĺbi do siahodlhých debát o tom, či máme zaslúženého majstra sveta. Po sezóne 2024 sa azda nenájde nikto, kto by mohol Maxa Verstappena kritizovať, že by si to nemusel poriadne vydrieť. Namiesto poklony sa od mnohých aj napriek tomu dočkal výčitiek a vyúčtovania toho, ktoré tituly vraj neboli zaslúžené. Pre všetkých má však odkaz.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/180585/najrychlejsie-auto-v-mclarene-by-som-titul-ziskal-este-skor-odkazal-verstappen

Krátká paměť. Proč mě nepřekvapuje, že si Emil nepamatuje ani začátek letošní sezóny.

1 Like

Ále, dnes mu budeme muset taky něco odpustit. Třeba získal, třeba nezískal, to je jedno.

4 Likes

O Landa si otřel boty, kamarád :slightly_smiling_face:

2 Likes

Nebývá zvykem, aby čerstvý mistr světa oslavoval své vítězství urážením soupeřů.

1 Like

Na to, že v letošním McLarenu by získal titul dříve, jsem narazil před týdnem v jednom článku na the Race. :slight_smile: Takže poprvé se Max na něčem shodl s Angličany? :slight_smile:

Ad Lando, určitě letos prokázal, že umí vyhrát suverénně závod. Ale Max ho předčil v dvou kritických ukazatelích: komplexnosti a konzistenci. Několik Maxových kontroverznějších momentů na tom nemůže nic změnit. Uvidíme, zda Lando tyto parametry zlepší.

@Ferda Ale on nikoho neurazil. Vyslovil, co si myslí, a mimochodem oprávněně. Taky si mohl čechrat peří takhle: “Porazil jsem skvělého pilota Landa, kdo z vás to dokáže?” :slight_smile:

4 Likes

Ale tak to mohl plácnout jenom tak, ať si to kluci mezi sebou vyříkají, až oba vystřízliví…

On už niečo pri oslave popil. Že.

1 Like

Nikdo neví, jak by dopadl Max v McLarenu. Taky by se tam z jejich přístupu mohl rozložit, není na něco takového zvyklý. To nikdo neví. Ale Lando se ještě zlepšit musí, stejně jako celý tým. Letos to prostě nestačilo.

4 Likes

To samozřejmě, ale poukaz na větší komplexnost a konzistenci je podle mě správný a myslím, že by to nerozporoval ani Lando. Navíc sedět Max v McLarenu, v RB by seděl někdo jiný než Max. :slight_smile: Těch bodíků by potom pro Red Bull být tolik nemuselo.

Čili jako pravděpodobnostní úvaha to není přitažené za vlasy.

2 Likes

Neoprávněně, protože Lando musel bojovat nejen proti Emilovi, ale taky proti Piastrimu.

3 Likes

Hlavně musel Lando bojovat proti vlastnímu týmu. :smiley:

4 Likes

Pravda je, že já si na tyhle “kdyby” prostě nepotrpím, to nepopírám. Mně to vždycky připadá přitažené za vlasy a nesmyslné, v tomhle už se nezměním :slight_smile: .

1 Like

Tak já to reformuluji. V surové rychlosti se Lando letos předvedl v skvělém světle, ale Max je komplexnější, flexibilnější a konzistentnější pilot, takže lze vyvozovat, že by zužitkoval i jiné rychlé monoposty, nejen Red Bull. Stačí se podívat na předloňskou Brazílii a to Horner s Markem nejsou nějaká ořezávátka.

A s nějakým “neútoč na Oscara” by Zak Brown u Maxe nepochodil, tam by dal Max týmu rychle najevo, že co s tím autem na trati bude dělat, o tom rozhoduje on.

2 Likes

V dnešní den by každý normální spíše děkoval soupeřům za zajímavé souboje. Obzvláště, když se nejednalo o tak vyhrocené spory jaké míval Senna s Prostem.

No. Max letos vyhrál právem, na tom se klidně shodneme :smile: .

1 Like

To taky.
image

Verstapenove rozprávky…Celý čas mali rýchly monopost

1 Like

Co takhle si přečíst to, na co se reaguje? Max právě celkem jasně uvedl, že neměl nejrychlejší auto cca 70% sezóny - to poměrně přesně sedí na ten začátek roku, tak zhruba 30% času nejlepší auto měl.

Popravdě to zhodnotil dost realisticky - že by asi vyhrál letos s McL anebo 2021 s Mercedesem je vcelku reálné, naopak u 2023 dominanci poctivě uznal a u 2022 víceméně taky. Zajímavé bylo i to, že v podstatě otevřeně potvrdil to, že letošní RB asi je na řízení fakt hodně nepříjemný (do jisté míry možná tak trochu omluva pro Checa).

Jinak k tomu urážení soupeřů - já tu už psal v jiné diskusi, že není od věci se občas podívat mimo CZ/SK bublinu… My jsme tady paradoxně velmi hodní, když se chvíli rozhlédnete, tak Lando dostává v zahraničních diskusích a do jisté míry i médiích (viz bretnixův příklad z The Race) reálně naloženo fakt hodně, Max je proti tomu vcelku milý.

5 Likes

Když se podíváš do tabulky, tak měl Emil vůz schopný vítězství minimálně větší polovinu roku. McLaren se začínal chytat až v Miami, takže sis procenta zaměnil mezi RB a McLarenem.