Moja najväčšia chyba? Nepochybne Nyck de Vries, vyhlásil Marko | Magazín F1 - F1online.sk

V tom případě je Hemutová funkce zcela zbytečná.

Suhlasim, ze Tsunoda je tam kvoli Honde, ale Albon? To mi teda vysvetli. Ved Albon bol top trojicka s Russellom a Norrisom v asi najlepsom roku F2. Kazdopadne ani Albon ani Tsunoda nie su v F1 nejaky prepadak.

Mercedes mal Williams a Ferrari malo Alfu Romeo aj Haas. Mozno to mal Mercedes trochu komplikovanejsie, ale co im branilo vyskusat viac talentov v tom Williamse?

Tam ide o filozofiu. RB bol v tych rokoch nastaveny tak, ze kto sa ukaze v Bcku, ide do Acka. Preto aj okamzita vymena Verstappena za Kvyata. Bcko nebolo na to, aby tam 3 a viac rokov nejaky pilot jazdil stabilne.

Tak isto to mohol spravit Mercedes. Po 2019 alebo 2020 podpisat Russella a pustit Bottasa a do Williamsu vyskusat niekoho dalsieho.

Tak isto to mohlo robit Ferrari a nedrzat v Alfe par rokov Giovinazziho, ktory nemal ani najmensiu vyhliadku na posun do Ferrari.

Kto im v tom branil?

Vo vychove maju urcite najvacsiu zasluhu ich otcovia. Markova zasluha ani robota nie je vychova. Do F1 by si neskor nasli cestu (Max urcite a Sainz pravdepodobne), ale Marko je ten, co po nich skocil a dal im sancu skor ako ktokolvek iny o nich vobec rozmyslal (Mercedes nukal Maxovi F2 a o Sainzovi netusim). A to je presne Markova robota a prinos pre RB.

To je presne to, v com je Marko skvely, ze ma tu odvahu a cuch. Wolff tu odvahu pri Maxovi nemal, aby ho chcel rovno posadit do F1 (do nejakeho zakaznickeho timu) a tak isto ani Ferrari, ktore ho malo tiez na radare.

Samozrejme patria k tomu aj omyly, ale bez toho to nejde (pozrime sa na Vandoorna ako priklad u konkurencie, tam by tiez nikto nepovedal, ze sa neuchyti v F1).

Prepac, asi to myslis dobre, ale opakujes toto a je to uz smiesne. Ved ak by som o mene co malo byt v F1 a nie je vedel ja, tak som majster objavitel talentov ja a nie doktor Marko :smiley:

Toto bol jeden dovod na ktory sa pytas, preco som reagoval.
Je sakra rozdiel talent objavit a dat mu prilezitost.
McLaren objavil Piastriho?

A druhy dovod bol, ze si oponoval tomuto:

Pritom ma podla mna unleash pravdu a dovody som uz napisal vyssie, nebudem sa opakovat.

Na Gaslym sa urcite nezhodneme.
Ked nejakeho pilota (pravom) oznacime ako talent s potencialom (a on je dokonca paradoxne mozno ten najlepsi od Maxa), tak ho nemozes zdeptat ultimatami atd. a vysmarit v polke sezony. Talenty (navyse vlastne) sa nevyhadzuju, ale podporuju…
O to smiesnejsie to je, ze na tom istom mieste roky drzali Pereza.

To je jednoducho zlyhanie RB/Marka.
Ked to Max, uz neviem rok, 3x za vikend rozbil v Monaku, alebo v Baku zostrelil kolegu Ricciarda, tak tie reci sa nedaju porovnat, ake mal na chudaka novacika Pierra (lebo si dovolil rozbit auto), po ktorom sa skor vozil ako pomahal…
Staci sa pozriet ako sa napr. Wolff postavil k nehode Antonelliho - to je pristup k niekomu, koho vidis ako buducnost a chces podporit…

Ale mozes mat na to samozrejme iny nazor.
Fakt je ten, ze Seba neobjavil, Max je jeho naj uspech a predbehol Mercedes a mena po Maxovi sme riesili. Ak by Max skoncil, koho tam vlastne maju na boj o tituly? Tak asi preto to nevidim az tak ruzovo :slight_smile:

1 Like

Albon je Thajec. Proto dostal přednost nad Gaslym. Drželi ho v RB rok a půl a pak se ho zbavili docela. Pérez za RB jezdil především kvůli sponzorům. Byl hodně zkušený i jeho vůz byl na vyšší úrovní, než měl k dispozici Gasly, proto zajel pár dobrých výsledků, ale v globálu lepší než Gasly nebyl.
Obávám se, že ani pro Lawsona není RB dobrá štace. Ještě nezačal a už dostal varování, že musí držet hubu a krok.

1 Like

Myslím, že pravda o HM bude někde mezi póly neomylný génius a babrák. Je spjat se vzestupem dvou čtyřnásobných mistrů světa, jejichž talent rozpoznal a akceleroval, to je samo o sobě hodno úcty. Osm titulů mistra světa, co chce kdo zpochybňovat? Ale Marko má i své osobnostní hrany, takže souhlasím s @Matti, že Gaslyho si mohli vypiplat lépe, je to kompetentní pilot. Obdobně i Alguersuari, tady souhlas s @Arafinwe, měl nakonec nevyužitý potenciál. Za největší chybu bych ale označil, že příležitost nedostal Vergne, zatímco takový Kvjat ano.

Prepac, ale nechapes otazke a ani podstate diskusie. Marko nie je objavitel talentov, ktory ich chodi hladat osobne v 10tich rokoch na rozne motokarove trate po svete tak ako to robia niektori futbalovi a hokejovi skauti.

Skusim sa opytat inak - napis jedno meno talentovaneho pilota, ktory dnes jazdi v F1 a Marko ho mohol ziskat, ale neziskal. Tak ako je to napriklad pri Verstappenovi, ktoreho mohol ziskat Mercedes aj Ferrari, kedze Max nebol v ziadnej RB akademii ako ich projekt (tak ako bol napriklad Leclerc projekt Ferrari a Russell projekt Wolffa).

Akoze ty si myslis, ze talenty objavuju priamo timy F1? :sweat_smile:
Ani BMW len tak neobjavilo Vettela ako no-name juniora. Talentov je vela, podstatne vsak v F1 je, kto tym talentom najde sedacku a da sancu.

Ano, oponujem tomu stale. Aj keby nebol Vettel a Verstappen, tak stale plati, ze Marko dostal do F1 takmer polku gridu, dal sancu najviac pilotom v novodobej historii F1 a jeho rukami preslo vela jazdcov, ktory maju v F1 dobru karieru (nemusia to byt vyhradne majstri).

Ak to chces spochybnit, tak mi daj meno toho, kto dokazal ohladom novacikov v F1 viac. Nikto taky nie je. :slight_smile:

Lenze tu sa mylis. Gaslymu nikto ziadne ultimatum nedal a ani ho nedeptal. Gasly sa deptal sam vo svojej hlave, lebo on sam si myslel, ze na Maxa ma a od prveho testu mu bude vyrovnany. A rozhodnutie vratit do do Bcka bolo spravne, lebo keby dojazdi celu sezonu, tak sa psychicky zruti a skonci v F1, nikto by ho uz nechcel. V Bcku ho pekne restartovali, dal sa dokopy a stal sa z neho dobry pilot.

V tej dobe sa nevedelo, ze Max je tak odskoceny od ostatnych, kedze Ricciardo v RB tiez jazdil dobre. Pochybnosti nastali az pri Albonovi a potvrdil to az Perez. A nebolo myslitelne vtedy pre top tim, aby bol taky obrovsky rozdiel medzi dvoma pilotmi.

Preco? Stacilo im to, Perez nosil prachy, tituly boli a na obzore nebol nikto iny. Mali zaujem o Norrisa, no ten nechcel. A kto iny bol na obzore, co by zajazdil vyrazne lepsie ako Perez, Albon alebo Gasly? Ved doteraz tam nikto taky nie je. Aj Lawson je otaznik a ide tam len z nudze, lebo Perez sa uplne rozsypal. Jedina chyba bola podpisat ho tak skoro tento rok. Mali pockat aspon do leta, nemali sa kam ponahlat a nemuseli sa ani bat toho, ze by im Perez zdrhol. Toto je asi jedine zlyhanie RB ohladom Pereza.

Ano, mohli skusit uz po 2022 niekoho ineho za Pereza, ale koho? Traja piloti pri Maxovi zhoreli v RB rovnakym sposobom a vsetci traja su pomerne dobri a stabilni v F1. Kritizovat je lahke, len skus navrhnut aj nejake riesenie, ze koho tam mal RB posadit namiesto neho.

Lenze tu je jeden rozdiel. Max mal od zaciatku obrovsku rychlost, takze tie nehody museli len pretrpiet. A zase si dost vedla s tym Monakom. Tam Marko zniesol na Maxa za tu nehodu taku kritiku, ze to asi ani Gasly nezazil.

Mohli byt s Gaslym trpezlivejsi, lenze Gasly sa sam vo svojej hlave rozsypal skor ako ho nejaky Marko zacal kritizovat. Isiel dorpedu do RB s tym, ze od zaciatku bude Maxovi stihat, lenze nestihal, nezmyselne tlacil na hranu a rozbijal auta. Az potom prisla kritika.

Ale aby sme to skratili, tak takto:

• Ked je Marko taky babrak, ktory okrem Vettela a Verstappena v podstate nikoho neobjavil, tak kto dostal do F1 viac pilotov ako Marko?
  • A preco tam davat vobec to “okrem Verstappena a Vettela”? Koho priviedol do F1 Mercedes, kto by sa aspon vyrovnal im dvom? A koho Ferrari? (odpoved asi pozname obaja - nikoho)
1 Like

Vidis, na tieto mena som uz takmer “zabudol” :smiley:

Inak suhlas, len by som sa na to nepozeral primarne cez pocet titulov.
Okrem toho, ze Seba neobjavil, ani nestavia auto, ani neriadi tim, co je to najpodstatnejsie pri ziskavani titulov. Napokon, RB ma Maxa od 2015 a tituly prisli od 21…

Z tohto pohladu bol potom genius aj Ron Dennis.
Nie len, ze bol jeden z naj sefov timov, ale objavil a “vychoval” si pilota, ktoremu dal hned sancu vo svojom top time a dnes je to najuspesnejsi pilot v historii F1.

1 Like

Prepac, nebudem to teda uz dalej ani citat, aj tak to bolo od zaciatku zbytocne a uz by to bolo dokola to iste. Verim, ze ostatni pochopili, ty si nechcel, nevadi… :slight_smile:

1 Like

Stacilo sa vyjadrit k tomuto:

Nechces, nevadi. Tvoja potreba vyvracat pozitiva ohladom RB je neprehliadnutelna. Niekedy je to opravnene, ale zvycajne nie. :slight_smile:

Ja Marka neglorifikujem, ja sa len pytam tych, ktori jeho pracu s mladymi spochybnuju, ze kto to robi lepsie alebo aspon urobil pre mladych v F1 viac? Lebo zjavne nemate odpoved. (resp. nechcete odpovedat, lebo viete, ze nikto taky vo Ferrari ani v Mercedese nie je)

1 Like

Je to presne opacne, ty obhajujes veci, ktore vidi aj Bretnix podobne ako ja.

Sam napises, ze tam okrem Maxa nikoho top nemaju, ale ked to napisem ja, tak uz je zle.

Ty pripisujes Markovi objavenie Seba, hoci to tak nebolo, ale zase som zly ja.

A talent Gaslyho vysmarili oni, nie ja. Za to, ze dovody vidime inak, neplatia blbosti co pises o mne.

Nechapem tvoju potrebu byt pri nesuhlase neprijemny diskuter, ktory pouziva klamstva a manipulacne techniky:

Toto som nikdy nenapisal ani si to nemyslim, len ho neglorifikujem ako ty…

Ani raz som akademie neporovnaval, to robis ty, dokonca porovnavas A B RB s Mercedes+W ci Ferrari +H, co proste nesedi, ale zo zaujatosti obvinujes ty…

1 Like

Ja s @Bretnix v podstate suhlasim, najma:

Co chcete spochybnovat?

Tu ide o to, ze vy vyslovene robite z Marka babraka, ktory okrem Verstappena s Vettelom nic neurobil a aj tito dvaja podla vas nie su v podstate ziadna jeho zasluha. :smiley:

Neklam prosim ta, nebud Hogr. Nic take som nenapisal. Sam som napisal, ze Vettel zacinal v BMW, ale Marko je ten, co mu dal sancu po jednej VC v BMW. Pritom mohol po nom skocit ktokolvek.

Co pisem o tebe? Ved pisem len o F1. Ale ty vyslovene klames. Gaslyho nikto nevysmaril, on mal platny kontrakt. Gaslyho dobrovolne uvolnili, ked mal o neho zaujem Alpine. Tak o com sa tu chceme bavit, ked klames (alebo netusis) o takychto veciach a tvrdis uplne nepravdy?

A z RB ho tiez nevysmarili, len ho vratili do TR. To nie je vysmarenie, ti piloti nemaju kontrakt, ktory by im zarucil miesto v RB bez moznosti presunu do B timu. A aj to bolo len dobre pre neho, lebo by sa do konca sezony uplne rozsypal pri Maxovi.

Koho fakt vysmarili je Ricciardo ked uz.

Myslis tu techniku, kde pises, ze ja ho glorifikujem?
Alebo tu techniku kde pises toto

???

Ked nepises, ze Marko je babrak, tak co vlastne rozporujes? Jedine co tvrdim je, ze Marko v sucasnej F1 dal sancu najviac talentom a medzi nimi je dost pilotov, ktori sa v F1 osvedcili, co je jeho zasluha, ze im sancu dal. Co na tomto rozporujes? Alebo o co ti vlastne ide? Ved napis svoj nazor na Marka. Je to podla teba babrak? Alebo spravil niekto v F1 viac pre mladez a dal viac prilezitosti?

Markova uloha je ovela jednoduchsia. Mateschitz a Marko sa obaja poznaju uz dakady. Jeden pretekar, druhy fanatik do motorsportu. Mateschitz potreboval cloveka co sa motorsportu rozumie, co to chce robit, a ktoremu moze verit. Helmut Marko bol ten clovek. Dostal na startosti RB Motorsport. Akademia je v podstate len taka jeho bokovka, ktora dobre zapadla do programu.

1 Like

Neviem teda čo by mal Marko respektíve akadémia RB robiť lepšie keď tu dostáva už po niekoľký krát toľko kritiky, faktom je, že zatiaľ čo RB dokázal priniesť niekoľko mien do formule od absolútnych tragédov po niekoľkonásobného majstra sveta, zvyšok gridu vyzerá, že svoje akadémie ešte ani nestihli založiť vzhľadom na ich prínos do “balíku jazdcov”.

4 Likes

To je to, na co som tu stale nedostal odpoved a som zase verejny nepriatel no1, lebo som si dovolil napisat o Markovi pozitivne. A to sa tu nerobi. :slight_smile:

Mas pravdu, jeho progres zo sezony 2011 mi vypadol z pamati, myslel som, ze to bolo horsie.

1 Like

A ty neslovickar, ked dobre vies, ze islo o to, ze Markovi pripisujes nieco, co nie je pravda.
To je snaha o glorifikaciu…

A potvrdzujes to aj tvrdeniami, ze vdaka Markovi je tam takmer polka pola. Prehananie je sucast fandenia az glorifikacie, to je OK, len to aspon nepopieraj. Kolko pilotov zo 16 (mimo ich timov) je tam vdaka jemu?

A pokracujes zlahcovanim toho, ako pracuju v RB so svojou dvojkou, najviac u Gaslyho,

A namiesto toho aby si suhlasil, alebo slusne dal svoj nazor, prekrucas a vyslovene blabolis a mojej zaujatosti, hoci ma taky nazor kopu ludi a dokonca aj niektori v tvojom tabore…

A aby si to zaklincoval, opakovane pises, ze mame Marka za babraka, co je loz. Tak sa ta seriozne pytam, preco to robis, preco prekrucas to co konstruktivne pisem ja, Bretnix. Unleash, Arafinwe a ini a hned je Marko babrak?

Rec bola o hladani a nakladani s talentami.
Nie ako sa posledne prispevky snazis pretocit, ze kto dal mladym taku sancu atd. Tam robi RB celkovo v sporte super pracu podla mna.

Len sa nezhodujeme v tom, kolko velkych talentov objavil, co sa casto pise…
Seba neobjavil, Max je jasny (mimochodom, Mercedes mal vtedy mega jazdecku dvojicu, tak to mali tazsie riskovat a Marko to spravne a uspesne urobil) a po Maxovi je to pomerne biedne (co neznamena ze mnohi nedostali sancu). A ty, ako fanusik Maxa a RB, v tom samozrejme vidis nieco ine…

Ja si proste myslim, ze McLaren, Ferrari, aj Mercedes, su po pripadnom odchode Maxa na tom s jazdeckym zlozenim a moznostami lepsie, co az tak nejde dokopy s tym, ako ma Marko po Maxovi nadalej cuch po talentoch.
Predchadzajuce uspechy som nikdy nespochybnomil a to aky je vo svojom veku aktivny atd. je uzasne, len nevidim vsetko az tak ruzovo ako ty a za to ma musis nalepkovat a kopat…

Tu by som len reagoval, že “sú na tom lepšie v prípade ak neodíde ekvivalent Maxa z ich teamu”.

V ten moment sú presne na tom rovnako. A v ich akadémiach je presne rovnaké sucho ako v RB.

4 Likes

Koukám @Matti zase ve formě :slightly_smiling_face: :clap:

Vettel odjazdil v BMW jeden pretek ako nahradnik Kubicu, cize v BMW dostal sancu nahodou, nebol ich podpisanym jazdcom v F1. A po tom jednom preteku ho Marko podpisal do Toro Rosso. Takze kludne mozme povedat aj to, ze Marko je ten, co ho priviedol do F1 ked uz sme pri tom.

Pockaj, co je na tom glorifikacia? Marko priviedol do F1 zo sucasneho gridu 7 pilotov. Neviem, ci v niektorych sezonach to dokonca nebolo viac. Nebyt jeho, tak vacsina z nich mozno v F1 v zivote nedostane sancu.

Ved toto su len fakty, aka glorifikacia? :sweat_smile:

Ale zas rozpravas uplne mimo temy a pises nieco, o com sme sa ani nebavili. Mohli sa ku Gaslymu spravat lepsie? Mohli, niektore vyjadrenia boli zbytocne tvrde. Ale podstata je v Gaslym. On sam si v hlave vytvoril tlak a ciele, ktore od neho nikto neziadal. On sam zacal burat uz na testoch, nie Marko za neho. Ci to je ten slavny Helmutov gombik? :sweat_smile:

Uz sa ta niekolkykrat pytam, ze co vlastne pises? Lebo ty nepises v podstate nic, len sa zufalo (a zjavne neuspesne) snazis vyvratit kazde moje tvrdenie, no ked sa ta opytam na podstatu, tak na to neodpovies.

A hladanie talentov nesuvisi s tym, ze im davaju sancu? :sweat_smile:

Motame sa v kruhu, takze este raz zopakujem, staci ked odpises na toto, nech sa to aspon niekam pohne alebo zmysluplne ukonci:

• Co sa vlastne snazis dokazat? Ze Marko nepracuje dobre s mladezou (uved priklad kto robi lepsie)? Ze Marko nema cuch na talenty (kto ma lepsi)? Ze Marko je tam zbytocny a nema ziadne zasluhy na prichode mnoha pilotov do F1 (kto ma vacsiu) ? Alebo co sa vlastne snazis dokazat svojimi komentarmi?

Ja ti napisem jasne svoj postoj - podla mna Marko spravil najviac pre mladych pilotov. Dal sancu najviac pilotom, priviedol do F1 Verstappena s Vettelom (ano, napisem to tak, lebo v BMW nebol riadnym jazdcom, iba nahradnikom) a 7 sucasnych pilotov vstupilo do F1 vdaka Markovi, pricom nebyt jeho, tak mozno vacsina z nich by v zivote sa do F1 nedostala. Tak teraz si na rade, co je vlastne tvoje tvrdenie o Markovi.

Edit: Este dodam, ze vobec Marka neglorifikujem a nepovazujem za neomylneho a zjavne ani on sam seba (vid clanok). Ale omyly patria k tomu, rovnako tak v skautingu futbalovom alebo hokejovom alebo v inych sportoch.

To je to, ze keby keby keby.

Keby Marko nepodpisal Vettela a Verstappena…
Keby z RB odide Verstappen…

Ale keby len na jednu stranu. Vytvorit si keby podmienky, aby to za kazdu cenu sedelo do mojho narativu, hoci ignorujem fakty. :smiley: