Mercedes zvažoval štart z boxov, ale „nevedeli, čo majú vlastne zmeniť“ | Magazín F1 - F1online.sk

Tragédia Mercedesu v brazílskom šprinte pohla niektorých ľudí k myšlienke, že by tím mal napodobniť Aston Martin, ktorý sa v Austine po sobote rozhodol zmeniť nastavenie a štartovať z boxov. Keby vedeli, že v pretekoch na tom budú ešte horšie než v šprinte, asi by to urobili. Boss stajne Toto Wolff však priznal, že aj keď túto možnosť zvažovali, nevedeli, čo si vlastne s nastavením monopostu majú počať.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/130594/mercedes-zvazoval-start-z-boxov-ale-nevedeli-co-maju-vlastne-zmenit

Vyhrať vyhrali minulý rok zaslúžene, ale neviem či toto myslí iný pretek ako som ja pozeral alebo len každý z nás má inú predstavu o “totálnom zdemolovaní konkurencie”.

Podla mna Mercedes svojmu konceptu a svojim problemom rozumie celkom dobre, ale rozpoctovy strop im neumoznuje, vsetky nedostatky plnohodnotne napravit. Keby mohli, tak by uz asi davno skopirovali koncept Red Bullu, ale to bude mozne najskor v dalsej sezone. Tak len exprimentuju s tym konceptom, ktory maju a podla toho to vyzera. Ale tak cierne by som to nevidel, okrem Red Bullu sa skoro vsetky timy trapia s vykyvmi formy. Este vzdy su na druhom mieste v pohari konstrukterov, takze taka katastrofa to nebude. Hlavnu chybu vidim v tom, ze po minulom roku ten koncept nezabalili a nevydali sa cestou Red Bullu. Asi sa nechali opantat pozitivnym zaverom minulej sezony. Ale ked este aj do Bahrajnu prisli s vlastnou filozofiou, miesto toho, aby sa ucili od lepsej konkurencie, tak sa ozaj dalo len chytat za hlavu.

3 Likes

Preco by mali kopirovat RB ? Ved miestni fanusikovia tvrdia, ze Checo a Max maju rovnaky monopost. Tym padom by koncili za Perezom, ale oni koncia pred nim.
Tym padom to nejako nesedi :smiley:
Bud je RB pomaly a Max je tak dokonaly, alebo je RB dominantny a Perez nevie jazdit.
Alebo tretia moznost. Perez nema rovnaky monopost, ako Max. :smiley:

Oni konci pred Perezem? Tak v par zavodech mozna jo, ale kdyz se podivam na prubeznou tabulku, tak jsou jen dve moznosti.

Bud je Hamilton a Rusell prubezne pred Perezem, pak neumim cist ja.

Nebo je Perez pred Hamiltonem s Rusellem, ale pak neumis cist ty.

A mimochodem, alespon polovina mistnich fanousku tvrdi, bud ze nemaji stejne auto, nebo auto stejne maji, ale Marko toci knoflikama.

Takze ano, okopirovat RB dava smysl…

2 Likes

Nechapem, ako sa da tak velmi vzrusovat nad vykonmi Pereza, ktore su uplne jednoducho vysvetlitelne. Celu svoju karieru jazdil v strede pola, uz ked ho Red Bull podpisal, tak bolo predsa zrejme, ze nejde bojovat o tituly, ale bude robit dvojku. Cize uz v top forme sa od Pereza neda cakat viac, nez ze bude dve-tri desatiny za Verstappenom a zdola ho nanajvys tak vo Verstappenove slabsie dni. Jeho cela kariera je dokazom, ze na viac skutocne nema. Uplne rovnakym sposobom by si viedol v Mercedese popri Hamiltonovi, ci svojho casu vo Ferrari proti Alonsovi alebo v Red Bulle proti Vettelovi. Perez nie je top jazdec, to naozaj dokazuje celu svoju karieru.

A hoci je pravda, ze tuto sezonu zaostava aj za vykonmi dobrej ci dokonca priemernej dvojky, tak je to jednoducho tym, ze sa momentalne jazdecky trapi. To v profesionalnom sporte nie je ziadny ojedinely fenomen, ale uplne bezna zalezitost. Perez ako prvy predsa pripusta, ze tento rok sa trapi s pochopenim auta a aj psychicky sezonu prilis nezvlada. V startovom poli je tento rok niekolko dalsich jazdcov, ktori maju identicky problem- Russell, Magnussen ci Sargeant, v mensej miere aj Ocon. A co Perezovi tiez nepridava je timovy kolega, ktory je momentalne snad na vrchole svojich sil a perfektne je s autom zzity. Ale je predsa jasne, ze potencial auta ukazuje Verstappen a nie Perez.

Nerozumiem, co ma vyplyvat z toho, ze Hamilton teraz vie Pereza pravidelne porazat. Perez je snad trochu horsi jazdec ako Hamilton, cize keby mali porovnatelnu techniku, tak som presvedceny, ze by mal Perez problem Hamiltona co i len jeden vikend, ako tomu bolo v roku 2021. To, ze aj napriek slabej forme je stale v sampionate pred nim, musi byt predsa dokazom sily auta Red Bullu

Toto je asi na takej urovni, ako ked zbadas vypaleny kruh v poli kukurice a zahlasis, ze existuje len JEDNA moznost- pristalo tam UFO s mimozemstanmi. Vypaleny kruh by to teoreticky vysvetlovalo, ale predtym, nez zacnes uvazovat nad mimozemstanmi, je asi lepsie zaoberat sa ovela jednoduchsimi a pravdepodobnejsimi vysvetleniami, ktore by v tomto priklade predstavovali vandali, ktori vypalili cast pola.

Prenesene na Pereza a Red Bull sa pomerne lahko dopracujes k tomu, ze jednoduchsie a pravdepodobnejsie vysvetlenie nez rozdielne monoposty je na jednej strane spickovy jazdec Verstappen na vrchole formy v spickovom monoposte a na strane druhej priemerny Perez vo vykonnostnej krize, kde ho nezachrani ani perfektne auto.

Moje odporucanie by bolo sa najskor sustredit na vnimanie a pochopenie zakladnych suvislosti a az potom zacat ulietat na spekulaciach.

12 Likes

mne je len divne, preco po isty moment v tejto sezone, bol minimalne na urovni Maxa :))

Ked uz vyzeralo, ze vyzve Maxa o titul, zrazu bol vzadu…

Nahoda? Nemyslim :smiley: Tim ma vela moznosti, ako jazdca psychicky dat dole… A RBR zacitil hrozbu ala Rosberg, a posadili ho surovo dole… Oni mu mozno vzali 1-2-3desatiny, ale jeho to dalo dole o sekundu… :slight_smile:

Perez ukazal rozky, a Tim mu ukazal kde patri… Verim, ze raz sa to dozvieme, ked niekto napise knihu, a nieco take tam spomenie :slight_smile:

Proste, Max v danom time je King, pretoze si to tak TIM praje :ladder:

Aky skvely bol LH, 7 titulov, a teraz sa mota v Q2 :smiley:

Max nebude mat top auto, a bude sa motat s nim.

1 Like

Ani náhodou ho nešiel vyzvať, prešli 4 preteky kde to mali 2:2 a Perez už vykrikoval že ide na titul a áno na mestských okruhoch sa citi komfortnejšie tak tam zajazdil nejaký výsledok + navyše nemal ešte tieto mindraky čo ma teraz. Nebolo to nič len unáhlený záver.

4 Likes

Perez mal jeden dobry vikend v Baku, to neznamena, ze bol Verstappenovi vyrovnany. Ze z toho vela ludi a aj Perez samotny robili senzaciu este neznamena, ze Perez bol pre Verstappena relevantny vyzyvatel. Staci sa pozriet na fakty. Perez za Verstappenom zaostaval v roku 2021, 2022 a tato kontinuita pokracuje aj tento rok. Netreba za vsetkym hladat velke sprisahania a teorie, Perez je proste pomaly a na Verstappena nema. O tom to cele je. Keby ho Red Bull tak velmi deptal a znevyhodnoval, ako sa nam mnohi snazia nahovorit, tak by uz Perez v tom time davno nebol. A apropos, preco by si mal Red Bull priat, aby bol Max v time “King.” Red Bull podla mna planuje zbierat co mozno najlepsie vysledky a je mu popritom srdecne jedno, kto ich im dovezie.

P.S. Na to, ze sa Hamilton mota v Q2 je celkom vysoko v hodnoteni jazdcov.

4 Likes

Veeeľmi vela slov a času si práve zabil na vysvetlenie zjavného.

Škoda, že to bude mať nulový priam až negatívny effekt.

5 Likes

No henta bobova tretia genitalia si z toho tazko nieco zoberie, ten tu trolluje kazdy tyzden ze Perez ma ine auto.

4 Likes

A nahodou v tej dobe sa neprevalilo,ze mal opletacky po party s nejakou? Ak si dobre pamätám,prave v tom obdobi sa to riesilo. Ze podviedol zenu atd… Si myslia,ze ak mal doma problemy,neprejavilo by sa to na jeho jazdení? Rovnako ako Djokovic nacas vypadol z vykonov…

Nie to bolo minulý rok po výhre v Monaku.

1 Like

snad @Triper prepaci, ze som mu ukradol koment :smiley:

7 Likes

protistrana to asi ani nebude schopna spracovat, jak pisal hapo vyssie

(skoda, ja tu lajky zbieram :frowning: )

2 Likes

To je tá zaujatosť, ktorú tu často každý spomína. Ja dávam lajky aj protistrane, ak s ich názorom súhlasím. Ale opačne to akosi nefunguje, lebo niekto to berie osobne a je ako Matovič - nezáleží čo sa píše, ale kto to píše. :sweat_smile:

1 Like

Pridal som ti jeden do zbierky. :slight_smile: Škoda, že tu nefunguje karma ako na legendárnom mojevideo, kde používateľ, ktorý má nízku karmu nemôže na čas komentovať.

1 Like

ano to by urcite pomohlo, ale ja som popravde uz zanevrel na akukolvek snahu od redakcie zlepsit toto forum :smiley:

Tak z biznis hľadiska im to určite vyhovuje. Čím viac interakcii, tým viac kliknutí a času na stránke. A čím viac hádok, tým viac interakcii. :slight_smile:

1 Like

to bolo kedy ten “po isty moment” ?
V Dzide mal Verstappen poruchu v kvalifikacii, startoval 15 a skoncil 2.

Jedine kde bol Perez vyrovnany super bolo Baku, ale aj tam Verstappena zarezal devries a nasledny SC, ktory Pereza dostal na prve miesto. Ale beriem, Perez v Baku lepsie manazoval gumy a pravom vyhral.

S tym ako sa auto doladovalo tak Verstappen ziskaval coraz vacsiu vyhodu.
Ano da sa na to pozerat tak, ze RB ladi auto na Maxa, ale da sa na to pozerat aj tak, ze Verstappen je jednoducho lepsi pilot, ktory vie zvladnut auto, ktore je sice tazsie ovladatelne, ale rychle.
Albon v jednom rozhovore toto velmi realisticky popisal. Ked prisiel do RB zistil, ze ich auto je extremne citlive, staci do volantu fuknut a auto ide do pretacaveho smyku.
Ked to jednotkovy pilot vie zvladnut inzinieri nebudu mat zaujem spravit auto ovladatelnejsie na ukor rychlosti. Prave naopak, budu skusat kam az ten extrem mozu dostat. Na toto doplatil Gasly, Albon a doplaca aj Perez.
Ja som presvedceny, ze by takto skoncil uplne kazdy jeden pilot v dnesnom poli mozno s vynimkou Alonsa.
Na druhej strane ale som presvedceny, ze to nie je len jazdeckou genialitou Maxa, ale aj suhrou s inziniermi. Je aj mozne, ze Max s jeho preferenciami im jednoducho sadol do profilu co potrebuju.

9 Likes