Massa: Schumi makal viac, Hamilton je väčší talent | F1online.sk

„Obaja sú skvelí, talentovaní a komplexní v širokej škále oblastí, no zároveň veľmi odlišní. Povedal by som, že po technickej stránke bol Michael lepší. Lewisa som nemohol sledovať pri práci s inžiniermi, neviem, ako rozumie technike. Nemyslím si však, že autu rozumie na sto percent. No pokiaľ ide o talent a celkové tempo…“

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/14463/massa-schumi-makal-viac-hamilton-je-vacsi-talent

Toto je fest pravda. Hamilton podľa mňa ťaží z práce iných. Keby bolo testovanie ako za čias Schumachera, Hamilton by podľa mňa nemal ani jeden titul. Moooožno ten jeden prvý. Lebo aj priemerný pilot by ho dal neustálym testovaním dole. On by nechcel 85% svojho voľného času tráviť niekde v prdeli na dráhe. Je dobrý, otom potom. Ale taký Vettel by ho podľa mňa dával aj na slabšom aute. Nico R.
by ho podľa mňa nepustil v MB ani ku jednému titulu. Ale keby bolo keby …
Go Williams Go

Tak viac menej sedeli v rovnakom aute 2012/2013. Schumacher koncil v hodnoteni za Rosbergom, ale ako vieme, uz to nebol ten top Schumacher a vobec mu nevonali vtedajsie pneumatiky. Okrem toho mal stale viac vypadnuti, aj ked si niektore privodil havariami. Nebyt vypadnuti, boli by s Rosbergom bodovo viac menej vyrovnani. Jeho stafetu viacerych vypadnuti prebral Rosberg a preto ho Hamilton preskocil, inak by boli viac menej bodovo vyrovnani.
Hamilton tazi z obrovskej dominancie Mercedesu a momentalne totalne tragickej dvojky. Bottas je Hamiltonovi to co Albon Verstappenovi.
Hamilton je top rychly pilot, velmi dobry v manazmente pneumatik a je konzistentny. Bottas sa dokaze zrutit v momente ked po 3 treningoch a dvoch kvalifikacnych fazach ho Hamilton da v tretej. Potom akoby zabudol jazdit.

Ja davam Hamiltona vysoko nad Schumachera. Michael bol pracant a vyborny v jednani s ludmi okolo seba, samozrejme, ze bol fantasticky pilot, ale mnohe zatienuje nekonecna podpora zo strany stajne a pozicia absolutnej jednotky. Nieco ako Verstappen dnes. Myslim, ze Ferrari 1996-99 doplacalo nato, ze druha strana garaze mala funkciu pojazdnej bariery a pokusneho kralika.
Rolu vyborneho testovaca mu neberiem, ale zas vsetko s mierou.
94 - zabil sa najvacsi favorit a za podobny manever ako spravil na Hilla by dnes dostal ciernu vlajku bez debaty. za nieco podobne v 97 dostal DSQ z celej sezony. dost “stastny” titul
95 - bez debaty to bolo jeho. benetton mal dominantne najlepsie auto.
96 - bez auta nemal narok
97 - Ferrari bolo rychle, ale chybal im plnohodnotny pretekar na druhej strane garaze. Irvine bol slabucky co este niekolkokrat ukazal. je tam paralela s dnesnym Redbullom.
98 - opat bez auta nemal velmi narok
99 - Ferrari malo lepsie auto, ale Schumacher mal smolu a so slabuckym Irvinom sa opat Ferrari strelilo do nohy.
00 - Hakkinnen nezachytil nastup do sezony, Ferrari konecne najalo lepsieho pilota na poziciu dvojky a Rubens bral superom dolezite body.
01 - Ferrari uz malo vyborne, mozno dominantne auto a Mclaren priemerneho coultharda a odchadzajuceho Miku
02 - totalna dominancia auta
03 - dominancia auta, titul ziskal so stastim, raikkonen na horsom a poruchovom aute to skoro dal.
04 - totalna dominancia, auto bolo prekvapivo rychlejsie ako podla vypoctov rovno z tovarne. jeho zasluha ako vyborneho testovaca bola na tom, no skoro ziadna.
05 - bez auta nemal sancu
06 - mal konecne supera na urovni v podobne silnom aute. bola to paradna sezona.
cize ja to vidim tak, ze z tych jeho siedmych vavrinov je tak jeden dosiahnuty na aute, ktore (mozno) nebolo najlepsie. a to bolo v roku 2000.
Schumacher nemal NIKDY konkurenciu vo vlastnej stajni, neobmedzene testovanie a uzka spolupraca s Bridgestone im davala obrovsku vyhodu.
Naproti tomu Hamilton dokazal svoje kvality v priamom suboji s Alonsom, Buttonom a Resbergom - vsetko majstri sveta a timovy kolegovia.

1 lajk

V 94 bol aj napriek tomu že ho fia disqvalifikovala alebo zakázala štartovať v 4 pretekoch získal titul b194 nebolo rýchlostné široko ďaleko williamsu. V adalaide bol viac ako pol autom skôr v zákrute len zaujatý môže povedať že za to by mal byť diskvalifikovany
95 s Williamsom bol výkonnostne b195 podobne aj keď podla viacerých odborníkov bol benneton horšie auto totalne dominoval.
96 na 4-5 najrýchlejšom aute v poli skončil v poradí 3
97 naproti dominantnemu williamsu bojoval o titul do posledného preteku kde zrobil hlúpu chybu.
98 McLaren bol minimalne pol sezóny totalne dominantne auto a nebyť technickej poruchy v suzuke na štarte titul by získal.
2001 ferrari nebolo o nic lepšie ako McLaren rýchlostné dokonca ani willams nebol ďaleko.
2003 zaujatosť 2003ga nebolo zďaleka dominantne auto

Z mého pohledu HAM vs SCH jednoznačně HAM, jinak Lauda, to byl čípek…

Napisal si to pekne. Ale z toho sa da usudit prakticky len jedno: Tituly zavisia od okolnosti a specifik tej ktorej sezony a nie az tak velmi od jazdcoveho talentu.
Ano Hamilton je mozno momentalne najtalentovanejsii jazdec v poli, ale to je jazdec stylu “len mi dajte rychle auto a ja vam to vyhram”.

• Ak by si vsetkych jazdov postavil do rovnakeho auta tak Hamilton vyhra 7 z 10 pretekov.
  • Ak by si jazdcov postavil pred prazdnu garaz so suciastkami a jednym mechanikom nech su auto aj postavia a otestuju, tak velmi pochybujem, ze by si tam skrtol a tam by dominovali Schumacher a Vettel( ano nerealny priklad)
  • a tretia cast su mindgames a psychicka odolnost. Hamilton pochopil ake je dolezite byt na tej “hornej” strane pretoze ma slabu spychologicku odolnost. a velmi lahko vies potom rozlisit hlupych jazdcov, ktory vypustaju take hlasky, ze na titul im staci len tvrda praca… loz.

S tym co som napisal hore uz roky tvrdim ze najlahsia cesta ako je mozne zastavit Hamiltona je zakazat akukolvek vysielackovu komunikaciu a Hamilton sa v kokpite sam zblazni. a ked sa mu prestane darit tak aj mercedes zacne panikarit s nastaveniami a ich praca uz nebude taka dokonala ako je otmu teraz.

Ako si prisiel na to, ze Hamilton ma slabu ,psychicku odolnost’’?

Pretoze ho zdeptal Rosberg, pretoze robi nezmyselne chyby, pretoze Bono musel z nemocnice na okruh pretoze luzio nebol v pohode. Pretoze sa skoro rozplakal v aute v Baku ked nevedel bez podpory timu vratit nastavenia na volante ktore sam spravil. Pretoze ked sa mu nedarilo obvinoval vlastny tim zo sabotaze. Chces vaic prikladov?

Nie dakujem, toto mi bude stacit. Su to nezmysly. Rosberg Hamiltona nijako nezdeptal. Naopak, Hamilton popri Rosbergovi ukazal neuveritelnu psychicku odolnost. Dvakrat ho zdolal a v sezone 2016 to bola prave psychika, vdaka ktorej Hamilton skoro ziskal titul. Hoci na zaciatku sezony nemal dobru formu, dokazal sa neuveritelnym sposobom pozviechat a skoro zmazal priepastnu stratu na Rosberga, ktoru nabral v prvych styroch zavodoch. Nebyt poruchy motoru v Malajzii, ziskal by titul, hoci sa este nikdy v historii nestalo, ze by sa jazdec nestal majstrom sveta po vitazstvach prvych styroch pretekoch. Pre porovnanie, taky Rosberg sa v sezone 2015 po nevydarenom uvode psychicky rozsypal natolko, ze uz nedokazal Hamiltona ani trochu ohrozit a umoznil mu dominantnym sposobom ziskat titul. A aj ked v sezone 2016 ten titul ziskal, psychicky ho suboj s Hamiltonom znicil natolko, ze radsej ukoncil karieru, ako keby s nim mal dalej bojovat. Netreba sa nechat mylit tym, ze Rosberg ziskal jeden titul, bol to Hamilton, kto psychicky zdeptal Rosberga, nie naopak.
Nezmyslenych chyb robi Hamilton minimalne.
Zvysok toho, co si predniesol, su praobycajne taraniny, ktore maju nulovu argumentacnu hodnotu.
Hamilton je psychicky jeden z najsilnejsich jazdcov v poli, to je podla mna velmi zjavna a nespochybnitelna skutocnost.

FIA ich nediskvalifikovala prenic zanic. nato nezabudaj.
v 94 bol benetton daleko pred williamsom. snad nechces tvrdit, ze Senna bol nejaky babrak.
96, 98 - argumentacia slameny panak. ved tam tvrdim, ze bez auta nemal narok. huh? tvrdis to iste a davas to ako protiargument.
97 Irvine bol tak dobry ako je dnes Albon oproti Verstappenovi. Keby malo F kvalitnu dvojku Schumacher mohol titul ziskat. v horsom aute na titul nesiahol ani proti takemu babrakovi ako bol Villeneuve. Uchylil presne k rovnakemu manevru ako v 94 ked vedome zostrelil supera o titul. FIA urobila svaly pretoze na vysledku nic nemuseli menit.
2003 malo Ferrari jednoznacne najlepsie auto. McLaren jazdil so starym autom celu sezonu. Kimi IMO odjazdil najlepsiu sezonu za celu karieru.
2001 Hakkinen dojazdil nasilu. keby bolo na nom tak by skoncil uz niekedy v jej polovici. mclaren mal sice konkurencieschopne auto, ale nemal pilota.
pointa bola ta, ze MS ziskal titul 1x na aute, ktore nebolo najrychlejsie ak ratam vysledky v kvali.

presne tak. Rosberg po 2016 bol tak rozsypany, ze musel skoncit. Co aj sam priznal. A dobre on vedel, ze este mal aj kusisko sprosteho stastia. fair play rosbergovi, ze to zhodnotil realne a skoncil.

1 lajk

Hahaha v 94 Senna ľavou zadnou získal 3 pp ako súdny človek môže povedať čo si povedal.
DQ mal za úplne hlúposti FIA sa mstila briatoremu a chcela zaujímavú sezónu však ho kvôli fia hlúposti v silverstone obrala o 2muesto a zakázala štart v 2.
96,98 kde som ja argumentoval hovoril som o okolnostiach aké mal
03 bolo ferrari najlepšie auto? Opäť zaujate domnienky keby fia neprišla pred monzou michelinu na podvadzanie titul by brali raikkonen alebo Montoya a mclaren spoľahlivosť ich taktiež zradila ako môže súdny človek povedať že 03ga bolo dominantné auto

94 Williams pp 6 benneton 6
95 Williams pp 12 bennetton 4
97 Williams 11 ferrari 3
98 mclaren 12 ferrari 3

podvadzanie? behun sa meral pred pretekmi a bol vzdy vporiadku, FIA iba upravila metodiku s okamzitou platnostou zacala merat sirku po zavodoch, vdaka comu musel M prerobit konstrukciu pneu. To zavana skor naopak krutym lobingom zo strany B a F. Meranie bolo navyse iba take pomerne ku priemeru opotrebenia ostatnych pilotov. Michelin tym znacne utrpel.
nezavadzaj o 95, 97 ani 98 som netvrdil, ze F mali auto na titul. naopak nemali a ani titul neziskali.
v 94 fia zakazal aktivne zavesenie a ABS. Williams sa dlho nevedel s tym vyrovnat, preto mali rychle kvalifikacie, ale o to horsie pretekove tempo, hlavne na zaciatku s tazkym autom. evidentne si to nesledoval, tak si aspon o tom nieco precitaj.
No a ked uz tak rad citas statistiky, tak v 2003 malo najviac PP a FL prave Ferrari. Mali najrychlejsie auto a Schumacher tam zvitazil koli lepsej technike nie preto zeby bol lepsi pilot ako Raikkonen.
BTW nikde netvrdim ze MS nebol kvalitny pretekar, ktory dokazal najst limity auta, pointa je v tom, ze tu ludia tvrdia, ze on si to vyjazdil sam a Hamilton mal stastie a prisiel k tomu ako slepe kura k zrnu.

Ja som nesledoval 94 hahaha zaujímavé že 03 po zmene pravidiel kde quali nebola tak dôležitá to vypovedá o kvalite auta ale v 94 nie got it… mimochodom tvrdíš ze mali dominantné auto čo je totalna hlúposť
V 95 nejazdil v ferrari
Aha tak keď pred pretekmi za v statickom momente si legalny v momente keď sa pohnes už legalny byť nemusíš super logika bravo

rozmery auta sa meraju v stacionarnej polohe. mas to aj v pravidlach. za pohybu by sa to komisarom nerobilo dobre. obdobna situacia bola pri flexikridlach, ktore prechadzali zatazovym testom, ale evidentne sa ohybali viac.
statistiky s Q si zacal vytahovat ty. ja som ti praveze k tomu dal aj relevantny kontext a ty si zacal utocit,

ano v 2003 malo F dominantne auto. nebola to dominancia ala Mercedes dnes, celkovy balik mali najlepsi. bavime sa o pohari jazdcov a konkurent MS bol Raikkonen na objektivne horsom aute. MP4-17D vylepseny rok stary model, pomalsi a poruchovejsi ako Michaelov stroj.

Kde tam bol útok na teba? Si z cukru čo to tu vyťahujes za argument? Zaútočil si ty na mňa že som 94 nesledoval ako si si to mohol dovoliť?
Bridgestone upozornil fia na deformovanie micheliniek ktoré mali 10% väčšiu plochu za jazdy a prikázala michelinu to okamžite napraviť inak DQ to je pre menej chápavých že uznali tie gumy za nelegálne
Nie quali ako argument si vytiahol ty aspoň si to po sebe prečítaj
“pointa bola ta, ze MS ziskal titul 1x na aute, ktore nebolo najrychlejsie ak ratam vysledky v kvali.”

Za ďalšie ten argument je velmi slabý keďže práve to ukazuje že schumacher mal takmer celú kariéru auto pomalšie alebo vyrovnané 2003 nieje merítko keďže sa začalo parc ferme a z tych kvalifikácií sa čítať rýchlosť aut nedalo plus o michelinkach sa v tych časoch hovorilo že optimálne začali pracovať az po 6-8 kolach v jednokolovej quali to bola nevyhoda. Píšeš že mali dominantne auto a to je hlúposť kto tu sezónu sledoval vie že to je nezmysel.

si zaujaty. to je vsetko co sa k tomu da povedat. nemam chut dalej stracat s tebou cas.

Hahaha tak toto je argument hodný tých na F1.sk

Vidim ze si sa zalubil a preto zatvaras oci. Fakt ze nevies dat protiagumenty a len to zvvrhnes zo stola ako taraniny svedci o tvojej intelektualnej urovni.