Massa neustupuje: Boli to ukradnuté a zmanipulované preteky | Magazín F1 - F1online.sk

Úsilie Felipeho Massu o dosiahnutie zmeny výsledkov sezóny 2008 môže byť ešte zaujímavé. Nikto síce neočakáva, že by Lewisovi Hamiltonovi vzali jeho prvý titul majstra sveta, ale Brazílčan to so svojimi právnikmi myslí vážne. Potvrdil to aj v poslednom rozhovore pre brazílske médiá.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/96635/massa-neustupuje-boli-to-ukradnute-a-zmanipulovane-preteky

uz len pre pokoj na filipovej dusi by som teda Alonsa z tych pretekov diskvalifikoval, spravodlivost by zvitazila a vysledky pretekov by boli 100% regulerne

3 Likes

Podmienky boli pre všetkých rovnaké, preteky ste si zbabrali v pitlane :slightly_smiling_face: o taky titul snáď nestojís, tak ako taky titul nestojí ani Lewis z Abu Dhabi, treba ísť ďalej, mal si ešte príležitosti na titul ,ale bohuzial si bol totálne zajazdeny tímovým kolegom 🫢 ak sa s tým nevieš zmieriť, treba vyhľadať terapeuta, ten titul ti pokoj na duši aj tak neprinesie …

Ze ten Bernie nedrzel klapacku :roll_eyes:

Mám k němu sympatie, i když chybu vlastního týmu kvůli kterému skončil tak blbě zcela přehlíží. Klidně ať to dá k soudu a udělá maximum, ale hlavně více činu a méně keců, tohle mě totiž přestává bavit a mění se to v pláč. Prostě konej.

Jinak je to trochu nalevačku že tam boural jeho krajan :face_with_hand_over_mouth:

presne tak. Bernie to vykopal takze teraz to smrdi. Jediny sposob ako to upratat je, ze FIA dodatocne diskvalifikuje Renault a vymazu Alonsa z vysledkovej listiny. Na vysledok sampionatu to ale zasadny vplyv mat nebude. Najzaujimavejsia zmena by bola asi ta, ze Toyota by dosiahla historicky milnik - prve a zaroven jedine vitazstvo v F1, aj ked iba v roli dodavatela motorov.

asi takto to Felipe vidi … proste chyby pocas sampionatu su vedlajsie :smiley:

Ten za to AD21 nějak moc bojuje.

Ecclestone a Alonso do basy, Massa do Astonu :rofl:

Tak to by aj anglani mali ziadat titul za Maradonovu bozsku ruku .Pre tych , co nevedia o co ide
Na MS 1986 v zápase proti Anglicku ukázal svoju geniálnu tvár, keď predviedol sólo, ktoré získalo ocenenie gólu storočia, ale aj gól, ktorý podľa vlastných slov, bol prejavom „Božej ruky“. To, keď sa vo vzduchu letiacu loptu snažil dočiahnuť hlavou, nepodarilo sa, a tak nenápadne využil svoju ľavačku.

Filip si pokrytec. Keby si neodtrhol hadicu, tak by si skoncil prvy a mal plny pocet bodov. Tiez by si sa dozadoval zrusenia zavodu? Nie, ze… Zmier sa s tym, mal si smolu a LH ako vzdy stastie.

1 Like

Oh pri Jupiterovi Optimovi Maximovi…keby som tomu Felipemu veril, že mu ide aspoň len o peniaze, ktoré by takto primárne asi od Bernieho vedel ešte vysúdiť, tak povedzme. Čo inak ako právny polo-laik považujem aj za jediný realistický scenár, konieckoncov to aj sám hovorí - že Bernie vedel a nekonal, náhrada škody, hlavne ak by sa to právne riešilo po-americky znie optimisticky.

Ale poznajúc Filipa, on asi fakt dúfa a verí. Právnici, ktorí ho zrejme trochu vodia za nos, že sa s tým dá niečo robiť v zmysle aby sa predsalen stal majstrom sveta, asi svätúškovia nebudú. Ale zase kto by to aj čakal, keď je tu evidentne emocionálne motivovaný klient ochotný ich platiť.

Lebo realisticky - preteky neboli neregulérne, len v nich niekto spravil niečo neregulérne.
Aj Michael keď to zaparkoval v 2006 v Monaku tým skazil kolo nielen Alonsovi, ale tak čo mohli - potrestali jeho, Alonsa a niektorých to komepnzovalo, iných nie. Ale nezrušili celú Q. To isté spomínaný McLaren v 2007 a dá sa ísť ďalej.

Čiže - diskvalifikujú dodatočne Alonsa z pretekov, vo výsledku Felipe dosiahne akurát to, že sebe a rodičom pripravil zbytočnú drámu, lebo Lewis mal ísť do posledných pretekov (ak by podľa jeho slov Bernie s Maxom konali) s +9, nie +7 bodmi. Vlastne by sa mali ospravedlniť chudákovi Glockovi, ktorí to od brazílskych a Ferrari fanúšikov roky chudák schytával ako to Felipemu prehral. Či až tak ďaleko to Felipe nedomyslel?

Alebo mu Nico Rosberg pošle ďakovačku, že mohol byť už 4 roky v klídku ako víťaz GP?

Prípadne diskvalifikujú Fernanda a Renault z celého šampionátu, čo historicky robí ešte menšie vlny.

Možno by mal Felipe v rámci vyrovnanosti zobrať môj prístup, že šampionát sa prehráva nie v posledných pretekoch (to je typicky ľudské iracionálne skreslenie, za každé preteky sú rovnaké body), nie najväčšou skrivodlivosťou, ale najzbytočnejšou chybou.

A spomenúť si ako sa úplne zbytočne vysypal z 2. miesta v Malajzii. Široko ďaleko nikto, po posledných boxoch bolo potrebné len dôjsť do cieľa.

Ľudsky chápem, že Alonsa dosť neznáša a má na to dôvody, ale tak po tých rokoch je potrebné sa s tým nejako vyrovnať a nestrápňovať sa.

4 Likes

Massovi titul samozřejmě nevrátí nikdo, ale nějaké odškodnění by vydolovat mohl.

Potom by aj Hamilton sa mohol opriet o preteky v Belgicku s pravnikmi…Massa mal lepsie auto, vacsiu podporu od Raikkonenna a este na suboje prehral.s Hamiltonom 1:3…

Že mu není trapné bojovat za spravedlnost proti zmanipulovaným závodům, když přitom akorát utrhl hadici… Ve 42 letech už by mohl být trochu zralejší osobnost.

2 Likes

Odškodnění přesně za co, on průběhem závodu poškozený nebyl.

Nevím co mu radí jeho právníci, ale já mu fandím. Především proto, aby si FIA s Liberty uvědomili, že i nad nimi může viset Damoklův meč.

Proč FIA a LM, když jsou za tím konkrétní lidi, kteří o podvodu věděli a nekonali. Mosleyho už žalovat nemůže, tak ať chce odškodnění po Ecclestonovi :slight_smile: .

Protože FIA s Liberty a Masim se dopustili ještě většího zločinu a v tomto konkrétním případě by se viníci hledali velice lehce.

Neviem ako sa chce Massa k tomu titulu dopracovat, ale nech sa bavi… Pretek asi tazko budu anulovat, diskvalifikacia Renaultu a Alonsa(ktory o tom akoze nevedel) mu nic nepomoze.

Chapem, kde citi krivdu, niekto jeho a vsetkych ostatnych umyselne podviedol a donutil ich ist do boxov a on na to doplatil. Ano, nemozeme vediet, akoby to dopadlo keby Flavio nevymyslal a pretek bol umyselne manipulovany, to su fakty, ale takisto je faktom aj to, ze anakondu tam Massovi nenechal ani Alonso, Briatore, Piquet a uz vobec nie Hamilton.

Ked chce plakat, nech ide plakat za Ecclestoneom. A zalovat jeho. Ten s tym mohol nieco urobit a neurobil. Vedel o tom a nechaval si to pre seba. A keby sedel na trone F1 este teraz, tak by si to zobral do hrobu, ze o tom vedel. Teraz je strasny hrdina, ked to predal