Marcus Ericsson pomáha Cadillacu s prípravami. Pre tím pracuje už aj Pat Symonds | Magazín F1 - F1online.sk

@Ferda
Památkáře to nezajímá.

Nepřekvapuje mě to.

To jsem předpokládala a je to taky klika. Ale marně hledám tu fintu s ekologickým palivem pro přesuny, o které se psalo v souvislosti s Mercedesem. Nepamatuješ se na to? Možná to byla jen taková zkušební vlaštovka, už nevím.
Už to mám, tady je to:
https://f1online.sk/clanky/96675/cenna-vynimka-z-rozpoctoveho-stropu-mercedes-budu-pohanat-vyhradne-biopaliva
Netuším, v jaké fázi je to teď a nakolik se to vyplatí, ale můžu jenom zopakovat to, co tam už píšu v diskuzi - fascinuje mě, jak čím je člověk regulovanější, tím je vynalézavější :smile: . Všichni regulátoři jsou stejně vždycky o krok pozadu.

Vodík zní honosně, ale výroba je hodně energeticky náročná.
Pro představu výroba kilowaty vodíku spotřebuje dva kilowaty elektrické energie. Pokud je vodík vyráběný pomoci fotovoltaiky, tak je vše v pořádku, ale když se použije proud z klasické elektrárny, tak je vodík ekologická katastrofa.

Nevím, jestli jde v tomhle případě přímo o vodík nebo o třeba o elektromobily, ale náklady jsou pro stáj jako je Mercedes druhotné. Oni peníze mají, ale nesmějí je použít, to je samotný princip rozpočtových stropů. Takhle by dostali část nákladů mimo RS a mohli by víc investovat do vývoje.

V posledním odstavci se píše:

Myslím, že náklady na dopravu se dají celkem jednoduše účtovat. Tady bych podvody neočekával.

Však to taky žádný podvod není, naprosto legálně dostanou část nákladů mimo rozpočtový strop. Učebnicová výzva pro lidskou vynalézavost :slight_smile: .

Toky peněz jsou v F1 tak různorodé, že bych náklady na dopravu moc neřešil. Platy jezdců se neřeší a TOP managerů taky né. Ale běda těm kdo Martini přepíše na limonádu. :grin:

Platy jezdců jsou myslím pořád mimo strop a platy tří zaměstnanců (logicky nejdražších) taky. Identifikovat náklady na dopravu je úplně jednoduché a malá částka to nebude, určitě stojí za to ji dostat mimo. Zase jsme u toho, co je problém pro bohaté týmy - peníze mají, ale potřebují co nejvíc nákladů dostat mimo strop, a takhle je to úplně legální. Značka ideál :slight_smile: .

Asi vadi Asad :+1:

Velký tým, velké náklady.
Vůbec netuším jak týmy účtují provoz továren. Tam teprv musí být mezi týmy šílené rozdíly.

Je to možné, ale hlavně úchylné.

Je mi to jedno.

Já si na tyhle ajťácké výmysly ještě nezvykl. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Šílené rozdíly tam právě být nesmí, všichni se musejí vejít do stejného rozpočtu - mají oficiálně k dispozici stejné množství peněz. Takže vykazovat musejí náklady přibližně stejně a musí to odpovídat nějakému reálnému standardu, tzn. např. výroba spoileru za 1 EUR by neprošla - kontrola by jim to dopočítala do běžné ceny a ta by se do RS započítala. Proto bohaté týmy hledají cestičky, jak něco platit mimo RS, a tohle je úplně legální možnost (a málo to nebude).

Kdyby jsme byli ještě stále v době garážníků, tak by žádný problém téměř nebyl. Jenže jak chceš porovnat náklady na jednu cimru u Haasu s továrnou včetně aerotunelu Ferrari.
Vodné, stočné, elektřina, plyn, inženýrské sítě, střechy, údržba budov i silnic. Daně. Jenom za údržbu plotů musí Ferrari utratit více než Haas platí za nájem.

Celé je to o tom, že bohaté týmy si vždycky nějak poradí, zatímco Williams na konci sezóny skládá auto jako puzzle :slight_smile: .

Poradí, ale jak, když je rozpočet nepustí.
Co jsem různě pochytil, tak existuje nějaká tabulka.
Příklad: Jedno vyrobené křídlo vlastním úsilím 1 000n,- peněz.
Koupené křídlo od jiného výrobce 2 000,- peněz z rozpočtu.
Takže se asi nejedná o skutečné náklady, ale tabulkové, takže hra na monopoly F1.

1 Like

na juhu f​as znamena k​okot.

2 Likes

Aha, díky za poučení. V svojom prvom zamestnaní som prepísala v slovenčině, no toto tam nebývalo. Napsala jsem aspoň tu jednu větu dobře :smile: ?