LIVE: Veľká cena Talianska 2024 | Magazín F1 - F1online.sk

To ale predsa McLaren nemusí trápiť nie? Tak ako @Evap poznamenala, toto je problém na ktorý si zarobil McLaren sám (a rovnako sa budeme baviť o Ferrari ak budú mať konkurencie schopný monopost).

McLaren si musí uvedomiť alebo sa mal teda v čase angažovania Oscara, či chcú vyhrávať tituly teamové, pre svojich jazdcov alebo robiť rozvoj pilotov.

Ak chcú vyhrávať tituly teamové, potom nech si jazdia takto ďalej kým majú dominantný monopost.
Ak chcú vyhrávať tituly aj pre svojich jazdcov, potom musia uplatnovať teamovú réžiu. A je na McLarene aby to dostatočne jasne, rázne ale aj citlivo vysvetlil Oscarovi, prečo bohužiaľ bude zopár závodov pomáhať všetkými možnými spôsobmi Landovi. Sme bohužiaľ v pokročilej fáze roku a treba robiť aj takéto “nepekné” veci. Na druhú stranu, rovnakú vec si musel/mal uvedomiť Oscar, že može nastať pri podpisovaní McLarenu. To je to isté, ako keby žiadajú od Hamiltona vo Ferrari aby robil Charlesovi wingmana lebo má Charles potencionálne šancu stať sa aj šampiónom. No bohužiaľ Lewis ale pri podpise ti malo byť jasné, že jeden silný kôň už tam je.

Ak chceli robiť akadémiu, tak potom fajn, možu si kľudne striedať každý závod jazdcov len aby boli mentálne ok.

Aj to Ferrari situácia bude iná lebo zakopať Charlesa “starým” Lewisom by bola chyba. Keď sa nasere Oscar, tak im stále ostal “len” o rok starší Lando.

Takže toto je síce pravda a aj toto

Ale Oscar (bezohľadu na to ako mu veľmi prajem titul) je bohužiaľ “iba” zamestnanec v teame kde druhý má potencionálnu šancu na titul ktorá by znamenala pre McLaren omnoho viac ako osobný úspech Oscara.

Ak sa to Oscarovi nepáči, kľudne može zmeniť team kde može byť jednotkou. Bohužiaľ, formula nie je fér, a sám vedel do čoho ide keď podpisoval a že to nesie potencionálne riziká.

4 Likes

Už se vyjádřili, maj obě jedničky. V RedBullu si zase nechali onuci Pereze a ačkoliv se mi to nelíbí, je to prostě tak :man_shrugging: Má to v něčem výhody a v něčem nevýhody. Jak to dopadne ještě nevíme jistě.

1 Like

fans si stěžují na model RBR s Perézem, ti stejní si stěžují na model McL, kdy Piastri se nestáhne a nečeká až Lando dojede před ním. Btw všichni mají asi krátkou paměť, když McL žádal Piastriho v Kanadě, aby neútočil na Landa a bral čas Mercedesu

1 Like

Piastri zas nemôže robiť dvojku Norrisovi, ak chce, aby bol vnímaný ako budúci majster sveta. Budúci rok môže byť od Norrisa dokonca lepší. :slight_smile:

Já čísla samozřejmě vidím, ale říkám si, že dobrovolně přenechávat body Ferrari a Mercedesu taky nemá význam.
Když dá McL v kvaldě přednost Piastrimu, tak se pouze prohodí startovní pozice a Lando pak může bez stresu prokázat své kvality v závodě.

Jistě. Pak máme dvě možnosti - McLaren bude příští rok natolik silný, že si budou moct dovolit opakování rivality Senna-Prost a Hamilton-Rosberg a i tak získají jezdecký titul. Nebo přece jenom tak silní nebudou a budou opakovat model Hamilton-Alonso. Že by získali jezdecký titul letos, když bude Lando bojovat zároveň uvnitř týmu i vně je velmi nepravděpodobné, i kdyby neměl přece jenom velkou ztrátu. Proto se tomu příčetné týmy vyhýbají jak můžou.

4 Likes

Nezlob se, ale teď Ti vůbec nerozumím. S tou kvaldou už je to asi na mě složité.

Vždycky se najdou drobnosti, které dají jednomu z jezdců výhodu. Často stačí vypuštění z boxů ve výhodnějším čase v kvalifikcích. I takové drobnosti můžou vést k lepším úspěchům.
Platí i pro @Evap

S týmto súhlasím (vlastne v podstate s celým tvojim aj Evap názorom), ale pozerám sa na to skôr optikou Oscara. Ak z neho McLaren urobí dvojku, tak sa môže Oscar zdvihnúť a zaklopať v RB, kde by ho určite zvážili (keď sa netajili záujmom o Norrisa).

A kto by išiel potom do McLarenu s vedomím, že bude robiť dvojku Norrisovi? Jedine nejaký stredopoliar a vyzeralo by to asi ako s Pérezom v RB a Norrisovi by nemal ako pomôcť (iba ak na Péreza o kolo pozadu)

Ako píšeš, bohužiaľ formula nie je fér, ale každý kto chce byť šampión musí pozerať v prvom rade na seba. Inak môže dopadnúť ako Massa napríklad. :slight_smile:

To je tá mentalita šampióna. Verstappen, Hamilton, Vettel, Alonso, Schumacher, Senna a ďalší, neviem si predstaviť ani jedného z nich, že by pomáhal kolegovi k titulu, čo by znamenalo, že by automaticky (nielen) proti nemu ten titul v rovnakom aute prehral. :slight_smile:

Ja s tebou v podstate súhlasím, len F1 je z jazdeckého pohľadu v prvom rade individuálna súťaž a tvoj najväčší súper je tvoj kolega. Preto sa na to pozerám skôr z pohľadu Oscara ako potenciálneho šampióna v budúcnosti.

Nepoviem ak by Norris podával také výkony ako Max v 2021 a zbieral by každý možný bod a jazdil takmer bez chýb. Lenže Norris doslova body rozhadzuje. Tak prečo by mu mal Piastri zo svojho pohľadu pomáhať, keď sám vie, že dnes bol jednoznačne lepší?

Já bych to zkusila shrnout do jedné věty - Piastri dal dnes jasně najevo, že prvotní je pro něj kolegovi škodit, protože jeho titul by pro něj byl nejhorší zpráva. Nemůžu říct, že se tomu úplně divím, ale tohle celkově škodí také týmu a vedení týmu by se mělo přestat tvářit, jako by zrovna spadli z višně, a vší autoritou se zasadit o maximalizaci týmových úspěchů. V tuhle chvíli jsou to oba tituly.

Kolik lidí se pralo za Ferrari 2010 a jejich “Fernando is faster than you” a jak to bylo správně? :thinking:

Vidím, že sa na to pozeráš skôr optikou Oscara a ja zase súhlasím s tebou, že Oscar pre svoje dobro musí robiť ramená.

Na druhú stranu, ak by dnes McLaren uprednostnil Landa, a Oscara by to nebodaj tak moc nahnevalo, že by odišiel, tak by som to nevidel tak zle z “náhradou” že by do McLarenu nechcel nikto ísť - na rozdiel od RB kde sa proste vie, že sa ide na Maxa. Ja by som si napríklad k Maxovi sadnúť nechcel, ale k Landovi by som si po takomto roku sadol určite (nevnímajúc všetky možné iné ukazatele teraz) lebo by som videl takúto réžiu od teamu ako logickú a vedel by som, že ak začnem budúci rok jazdiť lepšie ako Lando, tak team ho uprace do pozície dvojky aby som mal titul.

Teda, logicky za predpokladu, že by McLaren nezmenil stratégiu na “jazdíme na nášho majstra”.

Vždy záleží na tom komu fandíš, a je to tu sakra vidět :smiley: Zásadní je to zda maj opravdu obě jedničky nebo “naschvál” od začátku ne. Jak myslíš že to bude příští rok ve Ferrari :smile:

Doufám, že není tolik vidět, že to přeju Piastrimu. :grimacing::grin:

Asi jo no. V tu chvili to určitě všichni neviděli tou optikou jako teď a Massa byl chudák.:eyes:

1 Like

To je blbost. Dal najavo, ze aj on chce prehovorit do subojov o vitazstva a nechce byt len nosic vody. Urcite nebolo jeho primarnym cielom skodit (ani teamu, ani Landovi).

4 Likes

Ja by som tú vetu napísal inak - Piastri dal dnes jasne najavo, že on je ten, kto môže byť v budúcnosti majster sveta, že má na to byť lepší od Norrisa a hlavne že neprišiel robiť dvojku niekomu, kto nemá na to byť jednotkou. :slight_smile:

Zatím nad ním jasně vede, není důvod si myslet, že nemá na to být jedničkou. Jednoduše ho vědomě podrazil ve velmi nevhodné chvíli a poškodil tím jeho a tým v situaci, kdy jeho vlastní šance na titul jsou hodně teoretické. To je ale věc týmu, v tom se shodneme.

Já nejsem jejich přímej fanda, ale přeju jim. Ať se perou, bojujou, mám se na co dívat. Už bych se nedivil kdyby začali zasahovat, ale stejně si myslím že zásadní bude udělat nějaké doubly.

2 Likes