LIVE: Veľká cena Talianska 2023 | Magazín F1 - F1online.sk

Vypichnem si dva momenty, kde si nie sopm isty, ci ich Ferrari nemohlo zvladnut lepsie.

1. Ked Sainza predbehol Verstappen, mali ho povolat do boxov

Myslim, ze dovodom, preco este niekolko kol kruzili na trati, bolo, ze by vysli do premavky. Ale uprimne- ocividne vela obetovali, aby boli v Monze konkurencieschopni, vytocili nove motory, tak preco nezariksovali? Zostat na trati znamenalo vzdat sa bez boja a ako bonus k tomu Leclerc stratil drahocenny cas na Sainza, ktoreho pneumatiky boli po obrane pred Verstappenom uplne mrtve.

Preto si myslim, ze Sainz mal zajst do boxov okamzite potom, co stratil vedenie. Asi by vysiel do premavky, ale co ma byt? Vzdy je vacsia sanca, ze by rychlo predbehol nejakeho Bottasa, ako len pasivne cakat, kym si Verstappen vybuduje dostatocny naskok. Takze si myslim, ze tu sa vzdali sance na undercut a mierne zdramatizovanie pretekov.

2. Jazdci si pri obrane nad Perezom nepomahali

Prve kola v druhom stinte sa obidve Ferrari drzali tesne za sebou, Leclerc mal vdaka tomu DRS a Perez bol primerane tomu bez sance ho predbehnut. No potom z nevysvetlitelneho dovodu vypadol z DRS okna od Sainza a Perez ho o kolo neskor predbehol (napriek tomu, ze jeho predbiehacie manevre a celkova strategia predbiehania boli tieto preteky velmi slabe) a Sianz tiez padol kratko na to.
Podla mna si jazdci v tej situacii mali navzajom viac pomoct. Pocas pretekov som si myslel, ze v istom bode jednoducho uznali, ze nemaju pneumatiky na to, aby sa udrzali pred Perezom, a preto ten suboj vzdali a sustredili sa na setrenie, aby uz nemuseli ist do boxov. To by bolo aj zmysluplne, ale v kontexte ich viac ci menej nezmyselneho a bezvyznamneho vzajomneho suboja v poslednych kolach si nie som isty, ci ich pneumatiky boli na tom tak zle. Ak si nieco take mohli dovolit, tak tam podla mna bola aj sanca udrzat sa pred Perezom.

Takze to je pre mna premarnena prilezitost ziskat druhe miesto.

6 Likes

Oni mali byť P2 a P3 ale civilná vojna vo Ferrari im to prehrala.

Zrovna dneska mi přijde, že komisaři byli v klidu. Dokonce nechali být i T7, kde mimo vyjížděl snad každý. Zareagovali tam, kde k něčemu opravdu došlo. Rozpory s jinými závody neřeším, to bychom se zbláznili.

1 Like

FIA nekomentovat, to je zbytecny, dost se divim ze Indycar je pod nima…

A my sme stresovali.

Ale aka civilna vojna, jednoducho mali na rozdiel od Pereza uplne znicene pneumatiky.

INDY je pod FIA? To jsem netušil.

Inak keď tu nadávate na Charlesa, tak tento Carlosov move bol tiež cez čiaru https://twitter.com/Swervin32_/status/1698357247733031381

Ano, predbiehanie mi trochu pripomenulo sezonu 2008. Tam bolo velmi dolezite, aby superiaci jazdci navzajom trochu spolupracovali, lebo bez toho sa predbiehat prakticky nedalo. Mentalita ,branim sa za kazdu cenu" vtedy nebola mozna.

Teraz sa s DRS da predbiehat prakticky vzdy a ovlea vacsi problem je, ze je nemozne sa branit. Zodpovedajuc tomu su jazdci pri obrane aj ovela agresivnejsi a kooperacia medzi braniacim a utociacim uplne zmizla.

U Hamiltona mi neslo ani tak o to, ze by bol jeho prehresok nejak zavazny, ale napriek vsetkemu Piastrimu skrizil trat, znicil mu tym preteky a obdrzal za to trest, kde bolo od zaciatku jasne, ze v podstate nie je trestom (co plati vlastne aj pre Russella). Potom sa pytam, aky zmysel maju take ,tresty".

3 Likes

Ano, prostrednictvim ACCUS

Preco bolo od zaciatku jasne, ze to nie je trestom? Ze si Hamilton tych pat sekund vyjazdi v tom case vobec nebolo iste, najma ked vtedy este trcal aj za Norrisom a aj za Albonom. Pokojne sa mohol prepadnut na deviate miesto za Alonsa.
Mensie tresty su velmi zmysluplne, pretekaniu by skodilo prave to, keby sa za kazdy mensi kontakt muselo davat drive through.

1 Like

Och keby sa jazdci Ferrari navzajom vyradili, to by bolo velmi zaujimave. To by som chcel vidiet tu reakciu toho davu.

Ale Charles nic špatně snad neudělal, nebo jo?

Neskrizil mu trat, podlehl tomu souboji…

Mi se FIA v Monze moc nelíbila. Celou dobu nic a najednou v Q1 začne řešit traťové limity. Pak zase nic.
V závodě neřešila ani zkrácení tratě.
Prostě i sluneční hodiny pod mrakem jsou přesnější než FIA.

Taky good point.

1 Like

Ked myslis. Podla mna bolo velmi pravdepodobne, ze polahky predbehne Albona a vyjazdi si komfortny naskok.

Ale o tom asi nema zmysel sa natahovat.

1 Like

Dobrá otázka, no momentálne je to takto nastavené. Ak sa začnú udeľovať tresty tak, aby to znamenalo stratu pozície, som za, ale od novej sezóny a hlavne pre všetkých, pretože takýto kontakt som už videl posúdený aj ako RI. V tomto prípade to však beriem ako zaslúžený trest, pretože Piastri už viac na vonok nemohol.

1 Like

No ma zmysel sa o tom natahovat, pretoze to vobec jasne nebolo. Taky Norris za tym Albonom trcal cely druhy stint a Hamiltonove mediumky uz ku koncu nemali byt v moc dobrom stave.

1 Like

Asi to bude nějaká odnož FIA, která ale má upravené pravidla na závody v Americe. Pouze odhaduji.