LIVE: Veľká cena Španielska 2024 | Magazín F1 - F1online.sk

Já to vidím takhle :smile: : pokud Lando, auto a tým podají optimální výkon bez jediné chyby, možná by už mohli Maxe+RB porazit. Zatím se to vlastně ještě nikdy nestalo, v Miami potřeboval přes výborný výkon pomoc od SC. Spíš mi to připomíná situaci Vettel/Ferrari - Hamilton/Mercedes, kdy už všichni vyhlíželi, kdy se konečně Ferrari dotáhne a zaklínali se, že teď už je to to lepší auto. Přitom Ham/Mercedes/tým byli pořád neporazitelní a Ferrari pořád kousek chyběl, i když třeba někde rychlejší byli. Zatím to prostě ještě není úplně ono.

1 Like

Charles: “Ohledně kontaktu s Carlosem? Chtěl udělat něco velkolepého vzhledem k momentálnímu stavu své kariéry, ale poškodil můj závod. Nebylo to správné.”

Carlos: “Kontakt s Charlesem? Ne, dobře jsem se dostal do zatáčky, bylo to čisté předjetí, ale těmto situacím se musíte vyhnout, ale myslím, že to bylo čisté předjetí.”

Šašo v plnej paráde. :clown_face: :clown_face: :clown_face:

Škoda, že ten prehnitý hnusný podvodnícky RB nezobral najlepšieho pilota a vývojára Alonsa v najlepších rokoch svojej kariéry, najlepšej fyzickej forme a jazdiaceho na vrchole svojich možností. :joy:

4 Likes

Tak Carlos praktizuje dlhodobo svoju filozofiu, ktorá slávila úspech možno v časoch, keď práca s pneu nebol kľúčový faktor. Od začiatku naplno, obehnúť kolegu v prvých kolách, uvariť pneu a následne musieť zastaviť medzi prvými s tým, že čaká nejaké uprednostnenie, lebo veď je momentálne vpredu - to je podľa mňa presne ten faktor, ktorý ho stál lepšie výsledky a v konečnom dôsledku aj novú zmluvu s Ferrari

2 Likes

https://x.com/FanaticsFerrari/status/1804894083015417892

Myslím, že zbytečná slova od Charlese. Právě naopak se mi zdá, že Carlosova kariera je na skvělým manažmentu pneu. Něco jak Péro. O nynější pneu se není potřeba nikterak starat. Je to shit.
A nevím jestli to záviselo na jeho smlouvě. Pokud měl přijít Hamilton, tak by neudrželo ani to, kdyby dělal piruety na hlavě.

@Jos_Verstappen ako sme tu riešili, že Sainz je pretekár, tak dohoda znela takto:
“it’s a shame because the team had told us before the race to save the tyres and i was doing exactly that […] carlos was very close to me and overtook, which is fine, but he did the corner as if i wasn’t there”

tak vo Ferrari má katastrofálny manažment. Vždy na začiatku stintu pushuje a ptm trpí. Ako dnes ako inokedy.Charles si v suzuke v 2 stop závode urobí iba 1 stop a dá to. Carlos to nemal šancu vtedy dať

Tie slová su není zbytočné. Si vytyčuje svoj priestor a predsa ste hovorili, že šampion musí byť agresívny a zastať si svoje miesto. TO teraz robí.

Boli to velmi dobre preteky dnes, nebola to celkom Kanada, ale nechybalo niekolko subojov na cele a celkom tesny suboj o vitazstvo.

V prvom rade si myslim, ze uroven, ktoru dnes predviedli Verstappen a Norris, bola naozaj mimoriadne vysoka. Styri top timy boli tento vikend relaitvne vyrovnane a to, ze treti Hamilton len v poslednom stinte nabral priepastnu stratu 15s podla mna naozaj svedci o tom, ze to dnes bol suboj o vitazstvo najvyssej triedy. Potvrdzuje sa podla mna trend, ze Verstappen s Norrisom su momentalne dvaja najlepsi jazdci na roste a nad zvyskom pola maju momentalne navrch.

No samozrejme si neodpustim jedno ALE- Norrisova frustracia po pretekoch bola absolutne opodstatnena, pretoze dnesne preteky mal vyhrat a prehral si to v prvom rade sam. Rychlost mal najlepsiu na roste, startoval prvy, no pokazil si to dvoma vecami. V prvom rade zlym startom. Ten odpich by som mu este vedel prepacit, to sa naozaj stane kazdemu a prilis to nesuvisi s jazdeckymi kvalitami. No to branenie pred Verstappenom, ked tam agresivne tiahol do lava, povazujem za hlupost. Odhliadnuc od toho, ze tam riskoval koliziu (Vettel pozdravuje), umoznil tym Russellovi dostat sa na celo a spadol az na tretie miesto, cim si prehral preteky. A druhy problem bol, ze sa narozdiel od Verstappena v prvom stinte zasekol za Russellom. Verstappen naopak v klucovom momente Russella vybavil velmi efektivne, co mu v konecnom dosledku vyhralo preteky. Takze ano, na jednej strane suboj na najvyssej urovni, na strane druhej zo strany Norrisa zahodena prilezitost. Verstappen naopak podla mna ukazal, preco je v sucasnosti najlepsim jazdcom a dokazal zvitazit v pretekoch, kde nebol najrychlejsi.

Strategia McLarenu podla mna tiez Norrisovi nepomohla. Najskor som sa chytal za hlavu a myslel som si, ze sa velmi preratali. Nakoniec to sice nebolo take zle, Norris sa v druhom stinte predral polom lepsie, nez som ocakaval a ku koncu stintu vyrazne skratil aj stratu na Verstappena. No podciarknute podtrhnute vysledkom strategie bolo, ze Norris do posledneho stintu vyrazal s osemsekundovou stratou a s o tri kola cerstvejsimi pneumatikami (co sa troch relativizovalo tym, ze Verstappen mal novu sadu a Norris pouzitu). Ked verstappen zasiel do boxov prvykrat, Norris stracal len 4,5s. Vzhladom na to, ze Norris vyzeral mat dnes lepsiu rychlost, myslim si, ze by v McLarene dokazali zvitazit, keby Norris vyuzil v prvom stinte okno, ktore sa naskytlo po Russellovom zlom pitstope a nenatahoval stint. S istotou sa to samozrejme tvrdit neda, ale sanca by podla mna bola dobra.

Okrem prvej dvojice prijemne prekvapenie vykonnost Mercedesu, len som celkom nepochopil Russellovu strategiu. Mozno uz nemal cerstvu sadu zltych a/alebo v druhom stinte prepalil pneumatiky (v tomto smere by som upozornil an scie velmi pekny, ale v konecnom dosledku zbytocny suboj s Norrisom). Ale vykonnost auta bola dobra.

Sklamanie naopak Ferrari vratane oboch jazdcov, po privezeni vylepseni sa urcite cakalo viac.

Piastri si to prehral vcera v kvalifikacii.

Prijemne prekvapili Alpine, coraz viac sa naopak prepadava Aston Martin (=Alonso).

Tesim sa na Rakusko, tam to Norrisovi velmi sedi a uz viackrat tam ukazal vysledky, ktore daleko presahovali moznosti auta, tak snad sa to tam podari s tym vitazstvom.

7 Likes

Kde mal Leclerc rovnaku rychlost ako Verstappen a Norris? V boxoch?

3 Likes

Sampion si dnes mal vytycovat priestor na trati, idealne viac vpredu, a nie skoncit takmer posledny zo spicky pocas vikendu, kde boli styri top timy takmer vyrovnane.

1 Like

to platilo možno pred jeho angažmá vo Ferrari, aktuálne je jeho jediný cieľ ideálne predbehnúť Charlesa nech to stojí čo to stojí, manažment pneu ma Charles výrazne lepší

1 Like

Velmi pěkné shrnutí podstatného. Podtrhl bych především srovnání MV a LN s Russellem, které při pohledu zpět rozhodlo závod víc než jiné faktory, jakkoli se můžeme ptát na smysluplnost načasování první zastávky LN (zbytečná ztráta, na druhé straně mohl Lando jet na žlutých velmi agresivně). Co do rychlosti už Landovi nic dohromady nechybí, ale v kritických momentech je znát, že Verstappen má psychiku velkého šampiona, kterou si Lando musí teprve vytvořit. Navíc Verstappena jezdecky nerozhodí ani rychle se přibližující soupeř. Z tohoto hlediska bych dnes za pilota dne označil jeho a nikoli Landa Norrise, jakkoli jeho dravost v druhém a třetím stintu byla impresivní a jeho úspěšný souboj s Georgem Russellem byl ozdobou závodu.

4 Likes

Carlosove priority cez RW:
1., Skončiť pred Charlesom
2., Urobiť nejaký reálny výsledok

Fakt Hamilton v poslednom stinte nabral stratu 15s? Ináč, ani Verstappen sa nevyhol jazdeckej chybe, ktorá ho mohla stáť v konečnom dôsledku víťazstvo, takže Norris zaslúžene jazdec dňa.

1 Like

aha takže ■■■■■■ stratégia, štartujúc v najpomalšom monoposte dneska na trati ktorá nesedí Ferrari a mla byť prvý ok

v lap timoch ale to je jedno, keď ti inžinier v rádiu hlási, že máš istú pace ako Norris (na istej stratégii) tak ju zjavne istú mal aj čísla hovorili svoje

Pred televizorom je vzdy velmi lahke hodnotit strategiu. Russellove softy uz ocividne neboli v najlepsom stave, cize musel ist na druhu zastavku relativne skoro a cakal ho dlhy treti stint. To davalo Mercedesu volbu medzi stredne tvrdou a tvrdou zmesou, vzhladom na dlzku stintu si radsej zvolili tvrdu. Problemom bolo, ze Russell bol uplne prvy, kto vyskusal tvrdu zmes, takze Mercedes nemal prilis vela informacii o tom, ako sa bude spravat. Nakoniec to dohadli zle a tvrda zmes fungovala horsie, nez predpokladali. Urcite sa jedna o strategicku chybu, ale situacia nebola jednoducha a hovorit o “zarezani” alebo sabotazi mi pride jednoznacne prestrelene, aj ked chapem, ze ako Russellova fanusicka si trochu pod vplyvom emocii.

4 Likes