Za trojnásobek a na vlastní nebezpečí.
To by možno pomohlo všeobecne, vidím, že to zdieľa aj @Bretnix a určite aj iní.
Ale konkrétne v Monaku veľmi neviem. Ak ma pamäť neklame, tak posledné predbehnutie v Monaku bez dažďa, alebo totálnej prevahy pneu v závere, o nejakú pozíciu vpredu dal Schumacher keď sa teda dosť tvrdo a vďaka backmarkerovi pretlačil cez Wurza…písal sa rok 1998.
Napr. aj taký David Coulthard v roku 2001 bol asi najrýchlejší, ale kvôli poruche launch control musel štartovať vzadu, tak na ceste za 5-tym miestom z posledného (dnes nepredstaviteľné), predbehol len vtedy mladého Fernanda na Minardi.
Podobne keď Fernandovi v 2005 zhučali pneu, tak načisto ho dal len Heidfeld (Webber dosť kontroverzne) a ten manéver navzdory totálnej prevahe kvality pneu patrí medzi TOP čo som kedy videl, ako to tam vtedy ešte vtrepal do Nouveau šikany.
A tak by sme mohli ísť ďalej.
Autá vtedy boli celkom kompaktné, takže by sa musela riešiť aj ich rýchlosť (čo asi nechceme), alebo by museli byť brutálne vytočené (2000-2500K?), čo asi už nikto nikdy nedovolí také pravidlá.
Čiže súhlasím celkovo a autá by mohli chudnúť, na motory mám neutrálnejší názor a tým teraz nechcem provokovať.
Ale pre Monako by som navrhoval niečo špeciálne, aby sa vrátil aj športový zážitok. Niečo by sa vymyslieť dalo, ale musia ľudia chcieť. Zdá sa, ale že sú všetci zmierení s tým ako to je a to je dosť škoda.
V roce 2010 ale Alonso vytěžil jinou situaci. Po chybě v P3 se neúčastnil Q a startoval z chvostu pole. Zajel do boxů hned po prvním kole a pak jen kroužil a soupeři před nim zajížděli do boxů a vyjížděli za ním.
Jestli měl i nějaké předjížděcí manévry, to si nevybavím.
Ale jinak souhlasím. Dnes totálně absentovalo něco jako výzva trati, kdy soupeřem pilota je samotná trať.
Tak to zalezi od toho, co rozumies pod pojmom “vadi”. Naozaj dokazem prekusnut jedny alebo aj desat mizernych pretekov v roku, je to predsa “len” F1, od ktorej sa teraz neodvija moja celkova uroven spokojnosti.
Ale ako optimisticky fanusik si aj pocas vacsiny nudnych vikendov dokazem najst nejake aspekty, ktore ma potesia, ktore sa postaraju o to, ze ten sport sledujem s radostou a pre ktore si mozem povedat, ze sa mi oplatilo dane preteky sledovat. Po pretekoch ako dnes si to povedat nedokazem, pretoze v nich pre mna nebolo nic, co by ma akymkolvek sposobom zaujalo.
Ale mas pravdu v tom, ze je asi hlupe si tu na fore stazovat, ostatne by to tu malo byt miesto pre ludi, ktorym F1 robi radost a ktori nemaju chut citat, ako niekoho nebavi. Tak to asi na tomto mieste s mojou kritikou Monaka ukoncim.
Bude to tezky zapas, bez Fleka, Rutta, na druhou stranu s produktivni druhou petkou ktera je vlastne prvni, jsem rad za Necase, vyhra nebo prohra, bude to vetsi show nez Monaco. Tak jdeme na to
S takou situaciou by som uz vedel velmi dobre zit. Dokazem akceptovat, ked je predbiehanie mimoriadne narocne, co ma uz ale vyrusuje az prilis, je to, ked je predbiehanie natolko narocne, ze jazdec v pretekoch nemousi predviest ziadny sportovy vykon na to, aby ziskal nejake umiestnenie. A tak to v sucasnosti v Monaku je.
Ano, mne tiez neslo o to, kritizovat motory ako take, moje technicke znalosti su aj prilis obmedzene na to, aby som sa k motorm vedel kvalifikovane vyjadrit. Podla mojich informacii su vsak prave hybridne motory hlavnou pricinou velkosti monopostov, takze moja kritika sa vztahovala skor na to.
To by sa dalo, ale vymyslat specificke pravidla pre jednu konkretnu trat povazujem zo sportoveho hladiska za trochu problematicke. Ale asi je to lepsie, nez status quo.
Nedá mi to.
Ach, tak uz aspon viem, o co sa dnes pokusal Magnussen. Len si teda asi neuvedomil, ze velkost dnesnych monopostov je uz trosicku ina.
Ale krasny manever samozrejme.
Rozumiem, tak hadam buducorocne Monaco ti spravi aspon taku radost ako nam ferraristom.
Niekedy aj obycajna radost z vitazstva moze pretlacit smutok z nezazivnych pretekov. Mozno pre fanusikov Maxa a malinovky to je uz nudna rutina, ale je tu este mnozstvo fandov inych jazdcov a timov, pre ktorych je vitazstvo vynimocna udalost.
Hej ten som zabudol, pekný manéver aj keď evidentne tam bola Webberova chyba v Devote, lebo na cieľovej to bolo vyše 3 desatiny. Ale aj tak výborné využitie situácie.
A toto presne dokazuje pravidlo,ze v Monaku sa da predbiehat jedine po chybe supera.
Alonso v Monaku 2010 předjel:
- Lucas di Grassi
- Jarno Trulli
- Timo Glock
- Heikki Kovalainen
- Karun Chandok
K té ale dojde když mu bude vyset na výfuku.
A neznici si za 5 kol gumy.
Oh, ked si vasnivy fanusik Ferrari, tak to samozrejme chapem, ze sa dnes tesis a preteky ta bavili, radoast z vitazstva, najma po takej dlhej dobe (Sainz sice vyhral v Australii a Singapure, ale Leclerc uz caka velmi dlho), je urcite pekny pocit a ked sedis pred telkou a dufas vo vitazstvo, tak sa cele preteky javia dramatickejsie a ovela viac vnimas riziko, ze sa nieco pokazi, aspon take su moje skusenosti.
Tak sa tesim, ze mas dnes vdaka Leclercovmu skvelemu vikendu (najma kvalifikacii teda ) pekny den.
Ja uz mam fazu intenzivneho fandenia za sebou a dnes uz sledujem skor pre potesenie z napinavych pretekov. Sice som drzal palce Piastrimu a uz dlhsie som dufal, ze zajazdi dobry vysledok a z toho hladiska je urcite potesujuce, ze sa mu to podarilo, ale vzhladom na to, ze sa dnes pre zisk druheho miesta dvakrat nezapotil, z toho nemam taky ten obvykly pocit uspokojenia.
Nieže bude Pérez incident 2022. Ale Alexandra ho postráži
Vidiet, ake narocne boli preteky a ako ich to vystavilo.
Fred bude tiež skákať do zátoky