LIVE: Veľká cena Japonska 2026 | Magazín F1 - F1online.sk

Prave som dopozeral zo zaznamu, komentare som este necital… :slight_smile:

Kde zacat. Asi najvseobecnejsie: Nove pravidla sa mi sice nepozdavaju (dovody netreba opakovat a neustale “plakat”), no po pripadnych vhodnych zmenach v nich vidim potencial a klamal by som sam seba, ak by som nepriznal, ze tato VC Japonska, ma narozdiel od velmi nudnej minulorocnej, bavila :slight_smile:

K samotnej VC:
Najskor gratulacia Kimimu k dalsej vyhre (ako jediny teenager) a ze sa stal najmladsi lider sampionatu v historii.
Urcite vidim omnoho radsej vyhrat jeho ako Russella a bolo by super, ak by Georga vedel potrapit celu sezonu. O Kimiho talente som nepochyboval…

Trosku ma mrzi, ze to Kimi po tom zlom starte uhral najma vdaka stastnemu SC, po neprijemnej Ollieho nehode a nedozvieme sa, ci by Oscar udrzal vedenie.
Stotoznujem sa s divakmi, aj pre mna bol DoD prave Oscar: perfektny start, vyborna jazda na cele a suboj s Georgom, az po dalsiu jeho smolu na SC…

A treti Charles tiez velmi zasluzene: zase super start a suboj s Lewisom a Russellom opat robili zavod.

Celkovo mi prislo podium velmi sympaticke, nie len pre vykony, ale zaroven mam vsetkych troch medzi uplny top v zmysle kombinacie talent+sympatie (prejav), cize tesim sa s nimi :+1:

No a na zaver. Kto predpokladal, ze Mercedes neda double? A ze dokonca George (bez nehody, ci poruchy) nebude na stupni? Takze nejakych (za mna pozitivnych) prekvapeni a akcie sme sa dockali a nebola to taka tragedia, ci nuda… :slight_smile:

asi mas pravdu. Treba zmenit pomer pohonov :+1:

tieto auta maju podstatne dlhsiu brzdnu drahu ako F1. Toho “plachtenia” tam zase nie je tolko. V F1 sa doteraz plachtit nemuselo a aj preto to bolo fascinujuce pozerat.

myslel som highlights. Masochista nie som aby som to pozeral cele a este aj zo zaznamu…

1 lajk

mna highlights docela bavili

inak celkom si ma sklamal. Kedysi si tu obhajoval setrenie paliva a pneumatik…

mne setrenie paliva ani pneu nevadi, to je sucast pretekania. teraz mi vadi, ze pre pilotov je vyhodnejsie vypustat technicky narocne pasaze vymenou za supercharging.

prave technicky narocne pasaze sa vypustaju pri setreni pneu

Janko sa ti nabúral do účtu a prevzal moc nad tvojou angličtinou? :sweat_smile:

Pri setreni pneu je to na pilotovi. Pilot moze pritacit ked potrebuje, moze zmenit sposob ako prechadza zakrutu aby maximalizoval rychlost a minimalizoval opotrebenie. To je vysoka skola pretekania. supecharge v zakrute s tymto nema absolutne nic spolocne.

som zdevastovany z toho ako to vyzera na trati.

Chápem, to ťa úplne ospravedlňuje. Po takej devastácii klobúk dole, že si aspoň prvé slovo zvládol bez chyby. :smiley:

1 lajk

tak snad sa vratia nejake stare motory

Ono suzuka je obecne trat, kde sa velmi tazko predbieha, cize aj preto dokazali mcl a ferrari drzat poziccie pred mercami, ked si to ale dame do kontextu, tak restart po sc bol ak sa nemylim niekde okolo 26 kola cize v polovici pretekov, a napriek tomu antonelli prisiel do ciela s pohodlnym 13s naskokom s tym, že posledne kola uz isiel “na pohodu”, čiže stale ma mercedes obrovsku prevahu, pre divaka by bolo ale dobre, keby sa mclaren dotiahol, tam bude stacit ked pochopia vyuzivanie motora, u ferrari pokial ostane zamrazeny vyvoj, tak nevidim realnu sancu na čokolvek, to budu len občasne podia, proste ta motorova strata je uplne evidentna, je vidiet ako stracaju 4-5 desatin na kazdej jednej rovinke (ano samozrejme, moze to byt aj aerodynamikou, preto pracuju na novom zadnom kridle, lebo to sucasne udajne ma velky odpor), na druhu stranu mozno trochu mensiu nadej dava fakt, že mclaren a ferrari maju trochu nadvahu, cize par desatin maju este rezervu aj tam (mercedes je udajne najblizsie k vahovemu limitu)

Jasne, vsetko suhlasim.
Nehodnotil som tempo timov, tam jasne dominuje Mercedes a ked ma pred sebou cisty vzduch dava pol az sekundu na kolo vsetkym, ako sme videli aj dnes.
Medzi Ferrari a McLarenom je to relativne vyrovnane, RB, ak je stvrty, uz nemala strata atd.

Uvidime co prinesie sezonny vyvoj, co ADUO, co (ci), zmena metody merania komp. pomeru od 1.6., ci pripadne zmeny pravidiel. Tato sezona je urcite pre Mercedes podla mna, len treba verit, ze naskok sa bude casom znizovat a aspon interne to bude v Mercedese zaujimave (osobne by som doprial titul Kimimu, ale zatial tomu moc neverim…) :slight_smile:

heart_hands

3 lajkov

ja stale este (mozno naivne) dufam, že sa Ferrari (alebo Mcl) dotiahnu na dostrel aspon niekedy okolo juna, ak by dovtedy nemali stratu totalne priepastnu, tak by to mohlo byt zaujimave, najma ak to zacne v mercedese iskriť, kedze momentalne nemaju stanovenu jednotku, a v dohladnej dobe ani nevidim, že by si ju stanovili

1 lajk

lebo ak tomu dobre rozumiem, tak 1.6. by mala byt nova homologizacia (inak by nedavala zmena merania KP ziaden zmysel), tak to mozu vyrobcovia vyuzit aj na vykonnostne upgrady (teda aspon dufam), inak podla mna o to im aj realne islo pri tej zmene merania, nemyslim si, ze niekto veri ze to mercedes nejako spomali, len chceli dostat prilezitost sa nejako dotiahnut

len tak rozmyslam, co ten chalan vo videu vykonal? odvratil invaziu mimozemstanov?

vyhral europsky sampionat v boxe

Musel jsem tam přidat ten text, ale tak je vidět že někde si svých studentů ještě váží. :head_shaking_horizontally:

1 lajk