Tak to boli velmi pekne preteky na uvod. Som rad, ze sa start sezony vratil do Australie, podstatne lepsie ako Bahrajn.
Gratulacia Norrisovi k vitazstvu, v narocnych podmienkach velmi pekny vykon. Pre Piastriho je napriek chybe podla mna velmi pozitivne, ze sa dokazal Norrisa dobre drzat a superit s nim o vitazstvo, co je posun oproti minulej sezone. Ako fanusikovi mi je luto timovej rezie, najma ked sa McLaren zastrajal, ako necha jazdcov bojovat. Ale v poriadku, ulohou McLarenu je ziskat titul a nie starat sa o zabavu na trati. Len si myslim, ze si v time musia zodpovedat otazku, ako dlho su schopni zotvrat v spagate, kde sa na jednej strane hraju na rovnocennu jazdecku dvojicu s jazdcami, ktori su vykonnostne na podobnej urovni a obaja potencialni majstri sveta (hoci vykony z minulej sezony skor ukazuju, ze ma Norris navrch) a na druhej strane by z hladiska boja o titul bolo lepsie viac uprednostnit tu perepsektivnejsiu stranu garaze (teda Norrisovu). Vela samozrejme bude zavisiet od toho, aky realne bude rozdiel medzi Norrisom a Piastrim. A momentalne sa crta aj scenar, ze celu dilemu za nich vyriesi vykonnost auta, ktora im zabezpeci pohodlny naskok, takze si budu moct dovolit “papaya rules”. Ale minimalne v prvej tretine sezony, kde este bodovo nebudu od konkurencie taki odskoceni, moze vzajomne superenie jazdcov sposobovat problem.
Ale vykonnost ich auta je v kazdom pripade fenomenalna. Sice nie je uplna istota, ze sa to v priebehu sezony nezmeni, ale momentalne su karty podla mna rozdane. McLaren ma skvelo nasliapnute na zisk oboch titulov a perspektiva, ze ich niekto nieze zdoia, ale aspon ohrozi, sa nejavi ktovieako velka. Ale aj keby mali zrovna dominovat, myslim si, ze je to naozaj pekny sportovy pribeh, ako sa takemu legendarnemu timu podarilo vypracovat spat na celo. Naozaj si to zasluzia.
Verstappen podla mna dnes famozny vykon, k tomu som uz pisal vyssie. Lawson strateny, ale pri nepredvidatelonsti a ovladatelnosti auta Red Bullu sa vzhladom na Lawsonove skusenosti a jazdecke kvality (pomerne jasna prehra s Tsunodom) ine cakat ani nedalo. Aj strategicky Red Bull dnes velmi silny.
Russell dnes neohuril,neurazil, v podstate bez boja si dokruzil po tretie miesto. Velmi zaujal naopak Antonelli, konecny vysledok sice trochu ovplyvnilo stastie zo SC, ale to k takymto pretekom patri. Darilo sa mu celkom dobre predbiehat, aj ked pomalsie monoposty. A v poslednych par kolach ukazal skvelu rychlost. Ked clovek vnima cely kontext, ze sa jedna o 18 rocneho novacika, ktory poriadne nepresiel ani juniorskymi seriami, tak prva skuska talentu dopadla perfektne. Takyto debut za sebou nema ani vela majstrov sveta.
Velmi nevydareny vikend od Ferrari, chybala tam rychlost a aj to zbabrali strategicky. Ist do rizika by bolo v poriadku, ale mali to vzdat v tom istom case, ako Red Bull. Zostat na suchych pneumatikach na zjavne mokrej trati. Jazdecky bol Leclerc ok. Pre Hamiltona mizerny zaciatok. Aj ked ho to v zaverecnom stinte vyplulo pred Leclercom, nedokazal sa tam udrzat.