LIVE: Kvalifikácia na VC Japonska 2024 | Magazín F1 - F1online.sk

Především - k mému dílčímu překvapení - nevychází @Nordotor prognóza, podle které mělo letošní auto vyhovovat Leclercovým potřebám (oversteer), zatímco loňské bylo understeer, tudíž Leclerc si měl/má vést lépe než Sainz. Dynamickým prvkem je motivace: Sainz se dozvěděl, že ztratí místo (tady souhlasím s @Unleash_the_lion, pro Sainze jde o trpkou záležitost), takže má dvojí důvod, proč tlačit na pilu, zatímco Leclerc je podle mě psychicky zablokovaný tím, že se pořád plácá mimo boje o výhry, plus tím, že Hamiltonův příchod nezaskočil pouze Sainze, ale vlastně i jeho.

Ale s hodnocením Suzuky si počkám až na závod, na to, že Leclerc měl pouze jeden čas, ten rozdíl mezi ním a Sainzem není tak dramatický jako rozestup na roštu.

7 Likes

Kvalifikace celkem bez velkého překvapení, moc hezky Norris. Zatím se dá říct, že si udržuje nad Piastrim lehkou převahu, byť je celkově o bod za ním. Sainz pokračuje v letošních dobrých výkonech, už je to skoro standard. Doufám, že se u Leclerca nezačíná projevovat větší problém, jestli na něčem mohl dosud stavět i v horším autě, tak to byla rychlost na kolo. Snad se co nejdřív opravdu chytí. U Mercedesu není lepší umístění Hamiltona žádné velké překvapení nebo přelomový výsledek, oni se takhle můžou střídat klidně celý rok :smile: . RB 2 tentokrát hodně blízko u sebe, uvidíme zítra.

4 Likes

Ze zvědavosti, když Stroll letos skončí, pro koho jste k Fernandovi do Astonu?

• Cunoda
  • Sainz

0 účastníci

Jinak, když už se poměrně emotivně rozebírala forma neforma Lewise Hamiltona a někteří účastníci zdůrazňovali jeho kvalifikační bilanci vůči Russellovi, tak teď tu negativní bilanci Hamilton zlepšil. Jinak v tomto souhlas s komentářem @Evap výše.

? :thinking:

15151515151

Charles patří k mým oblíbencům a pořád si myslím, že je rychlejší jezdec než Carlos. Jedno kvalifikační kolo je samozřejmě handicap, ale on jezdil za Sainzem i v trénincích. To se dá taky zdůvodnit lecčím, nicméně jsou to všechno drobné kapky, které ho dostávají pod větší tlak. Už by to chtělo opravdu vydařený závod.

3 Likes

Ano, zajímala mě tato varianta a preference k tomu. Možná by byla taky zajímavá otázka jestli by Sainz uvítal spíše Audi než k Fernandovi do Astonu :thinking:

To je jasný, že Sainz. :slightly_smiling_face:
image

2 Likes

Osobně si myslím, že je to primárně v psychice, a proto souhlasím s tím, že potřebuje vydařený závod. Když vstoupil do F1 a hned o rok později přestoupil do Ferrari, měl euforické momentum. To z podstaty věci nemohlo vydržet, teď už je to zkušený pilot pod tlakem očekávání, navíc velkých očekávání. Řekl bych, že aktuálně je zaskočený Sainzovou houževnatostí + gloriolu vítěze závodu si už podruhé připsal Sainz, s čímž se ctižádostivý Charles asi nebude úplně snadno vyrovnávat.

1 Like

Aby se na něm nepodepsal “syndrom jedničky ve Ferrari”, která má oproti jiným týmům ložené převážně povinnosti bez výhod. Ale netřeba dělat předčasné závěry, sotva jsme začali a už zítra může být všechno jinak.

Jinak k Riccimu, že je to špatný to vidí všichni, ale pár dní zpět jsem četl rozhovor, kde jeden z výše postavených pánů RBVisa potvrdil, že má Ricci takovej komerční impact na tým, že ty prachy co za něj dostávají z něj dělá neohoroženého člena, prostě se jim nevyplatí finančně tam dávat Lawsona …

Ricci má velkou podporu, bude to zajímavý jak se to bude vyvíjet dál. Podle mě jeho konec jak je častý úkaz pro ně náhle nepřijde.

1 Like

2 Likes

@Situs je zajímavý, že Merc a McL nedokážou vyřešit ten drag, myslím si, že hlavně McL nebýt takhle draggy, tak fakt můžou vyzvat RBR

1 Like

… a my můžeme vývojem přidávat přítlak, což mi přijde snadnější než snižovat odpor :slightly_smiling_face:

1 Like

Sainz chcel pokracovat, to bolo uplne zrejme.

7 Likes

Sainz je borec.
Když jsem dávno, dávno psal, že ho podceňujete, a že kdybych byl šéfem týmu, tak bych ho chtěl do týmu… tak jste se mi všichni smáli, že jsem blázen. :slight_smile:

1 Like

minuly rok mali auto na Q, takze tento rok maju auto mozno na zavod? :frowning: nepaci sa mi to nordak

tebe spolupraca konci datumom na zmluve, proste kontrakt vyprsi, je to dobrovolne kedze na tom kontrakte su podpisy.

Myslím, že na to se dá zareagovat poměrně snadno. Pracuješ s předpokladem, že pilot má v zásadě trvalou formu, jen ji mohou překrývat nepříznivé faktory, což se podle tebe dělo u Sainze. Ale Sainz v minulosti nebyl, podle mě, na stejné úrovni jako Sainz dnes. Houževnatý jistě byl, ale chyběla mu porce suverenity. Na Monze při Gaslyho vítězství měl lepší vůz než Gasly, ale fakticky ho jen stíhal, ovšem neohrozil. Při premiérové výhře na Silverstone udělal chybu, kterou přenechal pozici Verstappenovi (kterého potom poslala dolů listinou smůla, když nabral úštěpky ze sesterského vozu AT). O jeho nejistých výkonech na vodě raději nebudu mluvit.

Ale Sainz je bojovník, to určitě ano, a v tomto případě vytěžil kritický prožitek úspěchu loni na Monze před tiffosi a v Singapuru, kdy na Monze za sebou udržel velmi ofenzivního Leclerca a v Singapuru vyhrál s využitím jezdecké rozvahy a klidu. A toto podle mě posunulo Sainze výše. Získal sebedůvěru, která mu dříve do jisté míry chyběla (viz jeho poměrně časté lamentace na smůlu, případně potřeba neustále komentovat svou formu, ujišťovat o tom, jak je navzdory horšímu výsledku v nějaké jezdecké progresi vůči Leclercovi…).

Otazník ještě visí nad kombinací Sainz a voda, ale uvidíme.