Letadla a letecká technika

No, 10 let je v elektronice atd. docela dost, elektronika v te dobe sla silene vpred, takze se neni co divit, nevim jestli jim to neco dalo, kazdopadne aero je urcite zajimalo.

1 Like

F-100 Super Sabre taky krasnej stroj, zarazen do vyzbroje v roce 1954, neskutecne.

Pak prisel hodne zajimavy typ 107 Ultra Sabre, ale od pohledu je videt ze to neni ono.

1 Like

Tam už sabre proste nešiel modernizovať. Príliš zastaralé akonáhle prišli AA rakety a radary. Taktiež v tej dobe sa objavila meniteľná geometria krídla, čo totálne zmenilo spôsob hry.

Prave u te 107 si rikam ze potom mozna prisel zpet rusky vliv, i Nemci meli tendence stylizovat stihacky do rakety, to se ale neujalo.

Nakonec prosazeny typ 105 mi hodne pripomina Mig-21, pri pohledu z boku.

Ground Effect v letectví.

3 Likes

A keď si zoberieš čo si ja predstavím pod 50 ročným leitadlom je toto:
image
Niečo medzi loďou a lietadlom takzvaný Ekranoplán aka Kaspické monštrum. Mali slúžiť na veľké armádne výsadky, ale ukázala sa ako nepraktické a posledný prototyp neskúsený pilot nabúral. Ešte jeden kdesi hrzdavie na brehu kaspického mora.
image

2 Likes

Mustang je nádherný.
Ekrany byly nebezpečné, ale když je dokázaly odhalit satelity, tak nastal jejích konec.
Dnes nastává podobný konec i pro stíhačky a bombardéry.

Ja zase ešte milujem z moderných aj Mirage alebo Rafael a Eurofighter

Asi nejzajimavejsi letoun ever - britsky Harrier

Ve školce jsme měli místo průlezačky skutečný MIG 17. Chvíli nás stíhačka zajímaly, ale lov raků byla lepší zábava.

Tajny, kdysi neverejny dokument o vystave letecke techniky :eyes:

Krásné muzeum. :slightly_smiling_face:

Spis jde o tu atmosferu, tajemny hudebni podklad, do toho lehce karavy komentar o vystave bojove techniky kapitalistu atd. Pusobive :ok_hand:

Pro mě to má ještě trochu nostalgický podtext, protože právě v téhle době jsem sám byl na vojně. Jen jsem byl u jiné techniky, která je dnes stejně předpotopní jako tehdejší letadla.
Vlastně tehdejší tryskáče jsou dnes šrot, ale vrtulové stroje se ještě stále můžou v civilu používat.