Podla mna vela snahy a zdrojov do zlepsenia pneu do dazda neslo. Radsej riesia blatniky…
Nove pravidla mali iste problemy a rizika znizit, kedze skoncil GE. Aj sprayu ma byt menej. Keby zlepsili aj pneu, minimalne by to malo byt lepsie nez bolo.
Zial, zatial tazko hodnotit, lebo my sme wet race vlastne stale nemali.
Ked vela prsi, nejazdi sa. Ked prsi, dlhsie sa caka (cakalo sa aj na SW update), az nikto nestartuje na wets a od 9 kola z 55 su suche pneu rychlejsie nez inters a nasledne klasicka sucha VC.
To už ale spekulujeme. Prostě se jedná o vleklý problém a řešení zatím není. A právě proto, že to není nic nového, může jít už klidně o trend. Prostě na krásné deštivé závody budeme možná muset zapomenout (a ať ty modré definitivně vyhodí). Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale možná je to opravdu tak všechno, co se s tím dá dělat .
Vždyť tyhle debaty včetně upřímného pobouření se opakují při každém závodě, kdy prší a čeká se na zlepšení podmínek.
Ok, tak o tomto som nevedela a beriem späť. Každopádne rozhodnutie ostať vonku a štartovať na slickoch je obrovské fiasko pre Leclerca, Hamiltona a Norrisa.
Takmer všetkým ostatným to bolo jasné a ten rozdiel medzi inter a slickami nebol vôbec malý, že by v dvoch formation laps na to neprišli.
Toto je to, kde som myslel, ze ciastocne oponujem. Samotny problem a jeho opis (dovody) vnimame podobne az rovnako.
Ale toto co pises mi pride ako relativizacia daneho problemu az ospravedlnenie situacie, ktora je za mna uz neunosna.
Napisala si (zjednodusene), ze je to problem a trend, ktory sa taha uz od 76.
No lenze vtedy a nie tak davno sa napriek tomu jazdilo a niektore mokre VC boli super az pamatne. Ak trend zajde pridaleko, treba konat, nie zmierit sa s nim. Myslim, ze len v tomto mame iny postoj
Ano, to sa zhodneme, ako som uz predtym napisal.
Boli privelki optimisti. Ciastocne to viem pochopit, vedia, ze nemaju tempo na uplne celo, tak skor skusis risk (nieco na styl: zufali ludia, robia zufale ciny). Teoria bola, ze ak nie takmer hned, tak za 2-3 kola sa trat takmer vysusi (tak sa to aj reportovalo) a stale to vyjde. Lenze s dazdom sa trat aj vyrazne ochladila a trvalo to do cca 8 kola (Russell to reportoval, ze ako necakane pomaly sa to deje). Preto by som mozno chapal rozdelenie strategii v time, ale obaja na suchych bol nezmyselny a prilis riskantny gamble, okolnosti ich zachranili…
Ale aj pri rozdeleni by boli vo Ferrari reci, ze preco mal lepsiu/horsiu ten/onen.
Tak to je klidně možné, jsem do značné míry fatalista bez sentimentu . Závody se chci bavit, až mě bavit přestanou, najdu si jinou zábavu. Rozčilovat se nad věcmi, které stejně nemůžu změnit, se hodlám jenom do určité nevelké míry .
To chceme prave viaceri. A ked sa nejazdi, alebo je obava z veci co dlhe dekady nebol problem, tak o to nechcem(e) prist, lebo chcem(e) F1 aka dlho bola, nie kam smeruje, ci hladat si inu zabavu
Vlastne aj ked pre bezpecnost nahradia za xy rokov pilotov robotmi, to moze byt trend, ale urcite to vidiet nechcem.
Dalo by sa vela o tom, ale naco, chapeme sa, len (ne)riesenie vidime inak. Mne len pride absurdne ak napr. na uvod sezony bolo spochybnovane zvysene riziko na starte (velmi pomaly az stojaci jazdec vs rychly, ktory ho zbada v poslednej chvili) pre nove motory (a uprava predstartovej procedury), ze ved nech sa prisposobia a na starte je vzdy riziko a potom mame na gride vlhku trat a musime sa pre bezpecnost obavat, ci bude standing start?
Ved tam maju byt najlepsi z najlepsich a GE uz nemame. Tak nech sa jazdi a pretekaju, cely motorsport je rizikovy a niekde uz treba prirodzenu mieru rizika akceptovat.
To ma stve, snad chapes, ale teba samozrejme nemusi
Ta vaše oblíbená teorie tady, že se pneumatiky nijak nezlepšují, ba naopak zhoršují je děsivá.
Přilnavost závodních pneumatik se obecně díky syntetickým polymerům a silice zvýšila za posledních 20 let o cca 30%, a je jedno jestli na asfaltu, štěrku, blátě, ledu…, o tom se nediskutuje.
U F1 dalších 20% navíc dělá nárůst styčné plochy při přechodu z 13 na 18 palců.
Takže když nebudu počítat lepší tlumiče, diferenciály a kouzelnou elektroniku, máme dnes lepší grip minimálně o 50%…
To jaksi rozbíjí Vaši teorii řízeného rizika a bájného hrdinství předchozích generací.
Pravda je totiž úplně jinde, jednoduchá a bohužel tady na fóru nepublikovatelná. Třeba na to někdo přijde.
Mohl by si se někdy pokusit přečíst o čem daný píše a pak na to reagovat. Matti nepsal o tom, že se pneu nevyvijí, píše o tom, že už nějakým rokem se full wets nepooužívají, protože neodvádí dostatečné množství vody a ještě se přehřívají velmi rychle. Místo toho, aby si měl furt potřebu tu kopat do celého fora, jak jsme tu všichni blbci co tomu nerozumí, tak se zkus zamyslet nad daným textem na který reaguješ a potom reaguj, takhle si za blbce maximálně ty.
No hlavne je celkom crazy prist na mna o teorii (pritom v praxi vidime ako to je) s uplne vseobecnou AI teoriou, spominajucu strk, blato, lad a pritom uplne ignorujuc dalsie faktory (niektore si pomenoval).
@Triper ty mas rad otazky: preco sa teda tie wets viacmenej nepouzivaju, ked tak skvele funguju a maju o 50% viac gripu a jazdci samotni to komentuju? A preco dospela F1 do stadia, ze je pomaly “nebezpecne” na VLHKEJ (nie mokrej) trati mat standing start a skutocne wet races sposobuju skor obavy ci sa pojde, ako zaujimave zavodenie?
Tu by som chcel poznamenať, že F1 je vrchol motošportu, kde sa pohybujú najlepšie mozgy v oblasti prúdenia vzduchu, kvapalín, motorov, či po novom elektropohonu. Preto je nepochopiteľné, že “blatníky” proti vodnej triešti je maximálny mentálny a inovatívny výkon inžinierov v danej oblasti. Lebo je všeobecne známe, že nie priľnavosť, ale zhoršená viditeľnosť skrz gejzíry vody spod pneumatík je problém. Iba ak by danému problému nebola venovaná dostatočná pozornosť. Pýtam sa. Na úkor jazdenia na mokru sa presadzujú elektrohlúposti v F1? Ryba smrdí od hlavy a toto je maslo na hlavách vedenia F1. To si potom môžu rovno dať do pravidiel, že za dažďa, či mokrej trati sa preteky odkladajú.
Ja chápem, že čakali rýchlejšie schnutie trate a že skúsili tie softy nasadiť, ale už počas formation laps (boli až dve, takže času dosť) museli vidieť ako sa na slickoch trápia a že rozdiel medzi inters a softami je tak veľký, že sa im pitstop vráti za 1-2 kolá (viď Leclerc). Piastri a ostatní to vyhodnotili cez formation laps dobre.
Toto považujem za obrovský fail daných pilotov, a preto by som Hamiltona až tak prehnane vysoko nehodnotil, lebo je to súčasť jeho výkonu. V podstate safety car ho dostal do hry a on len predbiehal pomalšie autá. Jazda dobrá, ale po záverečnom reštarte bolo vidieť, že keby si to sám nepokazí, tak by celý pretek odjazdil vpredu a možno by skončil aj druhý, prípadne zabojoval o víťazstvo. Takže Lewis zajazdil v podstate možno ešte horší výsledok ako mal.
Pepa Král to dobre zhodnotil v Eiskingu.
Počas formation laps už je to na pilotoch, tí sú na trati a vedia aké sú podmienky, takže je to primárne ich rozhodnutie.
Běžná pneumatika ho má myslím přes 10°, závodní chceš mít alespoň 4-5. A právě díky nejenom chemii pneumatiky, ale dalším nastavením podvozku se čím měkčí směs tím více dostává pod 3°, na což už nejde reagovat. Proto dnes ty hromadné highsidery v MotoGP…
No a mokré pneu mají úplně nejměkčí směs a v kombinaci s kompromisem nastavení na pozdější sucho mají peak pod 2°, což je na limitu neřiditelné, tj.nebezpečné. Proto to, co dříve šlo, dneska už nejde.
Jiřino, zkus to znova přečíst a odpovědět. To, že ti AI vygeneruje odpověď neznamená, že je za 1) správná a za 2) reflektuje tu otázku. Píšeš úplně mimo.
Jiřina na nic nekouká, on to je vajbí z AI a dělá tu ze sebe mistra světa. Věřím že o děravých hrncích ví první poslední, ale motorsport a technika ho minula hodně velkým obloukem.
Já nevím jestli to má být nějaký typ satiri nebo to myslí vážně, protože už předtím vůbec nereagoval na to co psal Matti. Jakože to není nějak vtipný ani zajímavý, prostě tu chtěl napsat, jak jsme všichni idoti co tomu nerozumí a přitom celou dobu píše úplně mimo.
Otázce moc nerozumím. Určitě se nepřestanou řešit motory kvůli tomu, že se nedá jezdit při silném dešti. Ano, možná dospějeme k tomu, že v takovém případě se závod odkládá (což už se fakticky děje, a není to nic nového). Už jenom to, že první pořádný déšť přišel až teď, by k tomu dost přispělo. Na co složitě řešit událost, která se možná dostaví jednou/dvakrát do roka nebo taky vůbec ne. To je realita.
Hádať do krvi sa nejdem, ale podľa mňa nemáš pravdu lebo logika nepustí - ak Leclerc po pitstope pod SC bol ďalej za Hamiltonom, tak keby aj zrovna to SC nebolo (a softy už boli plus mínus na tom v tom kole podobne ako intermedialky), tak by bol Leclerc ešte mrte ďalej, a to aj keby sa odratalo tých x sekúnd za predné krídlo na úplnom začiatku
ale tak je to jedno, pódium z toho je a lepší výsledok by aj tak nebol lebo motor, takže ja som v zásade spokojný.
Hlavne u Leclerca to bol no-brainer, lebo mal poskodene auto a musel zastavit, a v zasade Ham nemohol vediet ze pride SC o 2 kola… a presne ako pises, ak by SC neprisiel, tak by Leclerc neprezul s mensou stratou, a musel by ist po chvili znova po softy bez SC, a prerobil by este viac, za mna jedina chyba od jazdcov v tomto je to, že nešli prezut ako Oscar