Kyselinový svět elektromobilů

neviem na co narazas. nepisem si poznamky co sa tu deje.

Nevadí, tak skúsim ešte inak. Pozri si rast predaja EV od BMW, Audi, Škody a iných značiek za roky 2022, 2023, 2024 a 2025 a zistíš prečo Tesla z veľkého nárastu prešla k mierne mu poklesu. A s Muskovou politikou to nemá takmer nič, resp. mohlo to mať len chvíľkový a minimálny dopad.

si tvrdil, ze pokles bol koli narastu predaja cinskych modelov. ale napr WW zaznamenal rast, oni su voci Cinanom imunni?. BTW ten “chvilkkovy dopad” moze kludne byt druha polovica 24 a prva polovica 25. Potom to zvykne vysumiet a sam Musk sa evidentne stiahol z vyslnia, resp ho odtial vytesnili. Zato, ze ty by si nemal problem s Muskom neznamena, ze cca 40% potencialnych kupcov ten problem nema. Vyber je velky a rozhoduju aj taketo veci.

Nebude to náhodou tým, že predtým VW nerobil toľko EV modelov? :sweat_smile:

Tak isto Audi alebo BMW, ktorých najpredávanejšie EV modely sa pár rokov dozadu ešte ani nevyrábali?

Jasné, 90% rovno, že? :man_facepalming:

A mne je Musk ukradnutý. Mne ide o to, či je to auto, ktoré mi za dané peniaze dá najlepšiu hodnotu.

preco 90? skor 40. ti ktori su napolarizovni rovnako predsa s teslou problem nemaju. Auto sa casto kupuje srdcom.

Nesedí ti to s predajmi. Pokles bol 8-9 % a keby aj odmyslíme rastúcu konkurenciu, tak 40% je úlet.

co mi nesedi? rok pred tym mali skoro 40% rast 24 mali 2% pokles

To, že máš jeden rok 40% rast, neznamená, že ho budeš mať aj ďalší rok. Tento masívny rast bol do veľkej miery (najmä v EÚ) spôsobený rôznymi zelenými dotáciami a hype-om okolo Tesly, ktorý už opadol. Pár rokov dozadu bol celkom flex mať Teslu a kupovalo si ju dosť ľudí len kvôli tomu, no v 2024-25 to už taký flex nebol.

ale ine znacky v pohode rastli a celkovo pocet predanych EV v europe rastol. Varis z vody pretoze som spomul v prispevku trumpa.

A preto Tesla klesala. Prišla konkurencia, ktorá je v mnohých ohľadoch kvalitnejšia alebo lepšia.

Toto bol pekný výstrel do tmy, za ktorý by sa ani Honzi nehanbil. :joy:

Skrátka Tesla klesá, lebo jej konkurencia berie mnohých zákazníkov a v roku 2026 to fakt už nič nemá s Trumpom. Musk si tým Trumpom mohol spôsobiť len krátkodobý mierny pokles. Aj keby sa s Trumpom nikdy nestretol, dnes by na tom Tesla nebola nijako zásadne lepšie v počte predaných áut.

medzi rokmi 23 a 24 neprislo nic take prevratne na trh, ze sa zrazu rast Tesly zastavil. Rastli vsetky predaje EV - na ukor spalovakov. Rast Tesle sa zastavil presne vtedy ked sa Musk zacal vyrazne angazovat v politike. Ked nevidis suvislost tak to je tvoj problem. Analyzovat data by som si u teba nenechal.

tak som zistil, ze to ma aj Octavia a Golf…

dotacie, alebo priehradku?

o dotaciach nic neviem…