Keď sme vyhrávali my, pravidlá sa zakaždým menili, vyhlásil Montezemolo | Magazín F1 - F1online.sk

Proč si čteš jen nadpisy?
V tom se ale pletou dvě věci. Žádné embargo na dovoz ruského plynu do EU neexistuje a ani neexistovalo. Samo Rusko se rozhodlo ukončit dodávky do některých zemí, včetně Česka, které byly zásobované plynovody Nord Stream a Jamal, nebo se rozhodly neustoupit ruským podmínkám třeba na platbu v rublech. Některé státy jako třeba Rakousko, Slovensko či Maďarsko ale plyn i nadále z Ruska dovážejí i za těchto podmínek, nikdo jim to nezakázal.

A jak to tedy s dovozem do Česka? Kdo sem ruský plyn dováží a za jakých podmínek?

Opět si musíme uvědomit, že obchod s ruským plynem nepodléhá embargu a obchodníci ho mohou běžně nakupovat a prodávat třeba i u nás.

1 Like

Nemyslel jsem Stockolmský syndrom u Rusákům, ten snad nemáme nikdo, ale k Fialovi.
Kdyby Rusi vyhlásili Embargo, tak už od nich druhým rokem nemáme ani slzu.
Mimochodem vychází na jevo, že Nord Stream neodstřelili Rusové. Však proč by to taky dělali, kdy to byla z jedních tepen k jejímu sdci.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nyt-usa-nord-stream-vybuch-proukrajinska-skupina.A230307_164714_zahranicni_kha

Platí i pro @HellHogr

To jsem rád, že dukazy neco naznacuji a novináři to vědí :grinning: máš v článku co si sám daval, že Rudko odmitlo dodavat plyn k nám. Že se k nam dostanou přebytky od jinych států je snad rozdílná věc ne?

když jsi taký sečtělý.
Čo také si predstavuješ pod slovom “embargo”?

co sa pechoris. ma pravdu. EU nikdy ziadne embargo na rusky plyn nezaviedla.

2 Likes

Je mi úplně jedno, kdo odstřelil NS, vůbec mi to nevadí. Za Fialu jsem přes jeho chyby ráda, další alternativy jsou jenom horší. A jsem taky ráda, že jsme jednou ukázali jako země trochu hrdost a ne jenom skučení a žebrání “dejte hlavně nám, my nedáme nikomu, sami máme málo”. To se ovšem těžko spočítá.

2 Likes

Zkus si nejdříve nacvičit jakou otázku chceš položit. Zatím si s Hogříkem nějak protiřečíš.

Dyť mi je taky jedno na koho se NS hodí. Stejně to nakonec bude na hrdinné ukrajince, tam to nikomu v budoucnu neuškodí.

Jakou hrdost vidíš? Ty ty ty Rusko, ale dejte nám aspoň třetinu plynu, ale o to nám dejte více ropy a uranu ať máme čím nakrmit Dukovany a Temelín, když teď musíme více protopit elektřinou.

Specialna operacia bola uspesna, Novosibirsk 2023

1 Like

Nevšimla jsem si, že bychom přes strašení některých politiků škemrali u Ruska o plyn a ropu. Pokud je sami dávají na trh a my je kupujeme, protože na ně zatím aspoň pro nás není embargo, tak je to asi v souladu s plánem - proto jsme si přinejmenším na ropu vyjednali výjimku. Hlavně doufám, že po téhle zkušenosti už se žádný příčetný politik nebude na Rusko spoléhat jako na výhradního dodavatele, tomu totiž zase já říkám vlastizrada. Uran jsme snad schopni používat i jiný než Ruský, škoda, že nám ho tolik ukradli - mohli jsme možná využívat vlastní. Další z mnoha důvodů držet se od nich co nejdál a nevěřit jim. No a hrdá jsem na to, že aspoň zatím přes ryk “vlastenců” stojíme na správné straně. Pokud je pro Tebe správná strana opačná, tak s tím samozřejmě nemůžeš souhlasit, to je jasné.

3 Likes

Netušil jsem, že se dnes říká obchodu krádež.
Mohla by jsi aspoň zhruba upřesnit kolik milionů tun rudy a barevných kovů a Moskvičů jsme kradli Rusům my?
Ropu a plyn taky krademe dodnes?
Nebo múžeš i naopak. Kolik Tatrer, unimo buněk, bot a kdovíčeho ještě nám Rusi ukradli?

Vydrancování uranu za pomoci otrocké práce vězňů říkám krádež přinejmenším z toho důvodu, že jsme tehdy už byli kolonie bez vlastního názoru a jenom jsme poslouchali a plnili rozkazy (Jan Masaryk to řekl po nuceném odmítnutí Marshallova plánu přesně, “Odjel jsem do Moskvy jako svobodný člověk a vrátil se jako Stalinův pacholek”). Výměnné obchody v rámci RVHP byly jaké byly, zbyly nám po nich dluhy, které výhodně prodal jeden “vlastenecký” prezident. Ropu a plyn teď snad kupujeme, od koho těžko říct, něco možná přímo, něco překupují prostředníci.

3 Likes

Si nevěděl, že si protiřečime, když oba píšeme to stejný?

Co se týče ropy, tak tu z velké části začínáme kupovat z Blízkého Východu

Tak někde ji brát musíme, když svoji těžíme jenom u Hodonína :smile: . To nám asi stačit nebude :woman_shrugging:. Aspoň nám z Blízkého Východu (zatím) nevyhrožují.

1 Like

A odkad by se tady ruský plyn dostal, kdyby na něj Rusi vystavili embargo. Nejspíše si ten plyn vzal špacírku do šátku pár pirožků a vydal se k nám na procházku.
Divné, že nepozorovaně prošel tolika hranicemi. Určitě je to emigrant.

A já jsem psal, že EU dala embargo? Nepsal, to bylo rozhodnutí Ruska neposkytovat ho některým státům, hold si se málo klaněl :grinning: však ano, dostal se k nám z Rakouska a Slovenska přes jiný obchodníky :grinning:

Musel jsem se podívat kolik jsme toho uranu měli. Bylo to 5% světové produkce a to je opravdu hodně.
Bohužel si to množství neumím přepočítat na množství energie. Jako hlavní porovnání si budu muset vystačit s tíím, že Rusko vlastnilo pouze o procento více než my.

Především to už tehdy byla strategická surovina. Mmch se to uvádí jako jeden z hlavních důvodů, proč by se Stalin Česka nevzdal. Teď už nám zbývá jenom poučení…

2 Likes

Po přečtení této diskuze začínám mít o F1 opravdu obavy :eyes: