Kde berie Newey svoje nápady: Je to otravné, ale niekedy ma prepadnú aj uprostred noci | Magazín F1 - F1online.sk

Je rok 2025 a myslím, že je už čas ukončit ty neustálé stupidní hádky o tom, kdy a jak začal Mercedes vyvíjet hybrid.
Už by se měli mamlasové smířit s tím, že holt někdo umí více a někdo méně…

Informace jsou od “Mercedes-AMG Petronas Formula One Team”, kdykoliv dohledatelné…

Níže český překlad Googlem:

Přesná časová osa vývoje:
2007 – Mercedes High Performance Powertrains (HPP) v Brixworthu zahájil první výzkum hybridní technologie pro F1.
2010 – Po oznámení nových pravidel pro rok 2014 začal intenzivní vývoj motoru 1,6L V6 Turbo Hybrid.
2011 – První prototyp hybridní pohonné jednotky na dynamometru.
2012 – Další testování a optimalizace, vývoj systému MGU-H a MGU-K.
2014 – První závodní nasazení motoru Mercedes PU106A Hybrid (sezóna dominována Mercedesem).
Tedy první koncepty hybridního motoru pro F1 u Mercedesu vznikly už v roce 2007 , ale reálný vývoj současné generace začal naplno po oznámení pravidel v roce 2010.

1 Like

Už při prvním nasazení KERSu měl Mercedes výraznou výhodu nejen ve výkonu, ale i v nižší hmotnosti oproti konkurenci. Proto nebylo žádným překvapením, že Mercedes vyrukoval i s nejlepší jednotkou ERS.
Asi nevětší náskok získal Mercedes v systému MGU-H, který později všichni ostatní výrobci od Mercedesu okopírovali.

Protože Honda rozpustila engine tým pro F1 a po rozhodnutí že se zase vrátí do F1, ho začala zase budovat. takže to je první nevýhoda a druhá je že začali s vývojem později.

Je rok 2025 a někteří mamlasové by si mohli zjistit fakta, než budou přemrucovat.
Původní návrh byl V4 od 2013, nakonec došlo ke změně v roce 2011 s dohodou odsunu na 2014 a změnu na V6 viz článek
https://au.motorsport.com/f1/news/v6-engines-will-still-sound-like-f1-fia/2570688/
But the proposed switch in 2013 from V8 to 1.6 litre four-cylinder turbo engines caused unprecedented angst, including from Bernie Ecclestone and the majority of his race circuit promoters, who threatened to boycott F1 if the cars sounded like “tin cans rattling”.

A compromise has been reached in the form of a 1.6 litre V6 turbo engine, producing 15,000rpm rather than the 12,000 proposed for the inline-four rules, to debut in 2014.

Já jsem to napsal proto, že už mi nebaví tady pořád dokola roky číst jak Mercedes podváděl nebo měl informace které ostatní neměli, nebo někoho podplatil a podobné nesmysly.

Součástí úspěchu v čemkoliv, je mimo jiné taky schopnost získávat informace, umět ovlivňovat rozhodovací procesy, rozumně riskovat, a správně se rozhodovat a k tomu všemu mít vždycky připravená “zadní vrátka”, která lze použít, kdyby něco z toho nevyšlo.

Kdo to dělá jinak, je odsouzený na věky fňukat a vymlouvat se tak, jako to dělá 90% populace.

Víc k tomu nenapíšu.

3 Likes

Můj otec vždycky říkal, že chytrost nejsou žádné čáry.
Konkurenci nepomohla ani hrozba právo veta při protlačení motoru V6 místo plánovaných V4 jak správně poznamenal @HellHogr . Mercedes tuhle změnu hravě ustál, ale jen proto, že hned ze začátku přišel se správnou koncepci. Přidáním dvou válců se pouze zvýšila spolehlivost motorů, nic víc. Tedy kromě výkonu.

Naštěstí máme Hondu která nám názorně ukázala jak jsou motory F1 hodně složité a jak moc je těžké naskočit do rozjetého vlaku.
Taky díky za Renault, který naopak ukázal jak je těžké se v rozjetém vlaku udržet.

Včera jsem měl super burgeros.
V www.localis.cz/

3 Likes

A já si dle Tvé rady před několika měsíci udělal šunkofleky.

1 Like

Máš rád ten vršek? :smiley: Já ne. :smiley:

1 Like

Já ano. Příště se s Tebou podělím. Já si odříznu to chuťově nejlepší z vrchu a Tobě přenechám tu spodní mjagu. :smiley:

1 Like

Co říkáš na podpisy Saudů u AM?:thinking:

1 Like

Tak ona ta společnost je vlastně celá Saudská.

1 Like

Ta je tak Saúdská, jakože je Mercedes Britskej😀

… ta bílá vypadá na autě dobře :slightly_smiling_face:

1 Like

Jenom k tomu, pro mě F1 byla vždycky soutěž intrik a účelových koalic, no a peněz. Konstruktérů taky, ale ti už jsou za ty peníze, popř. v době konstruktérů-garážistů je sami potřebovali, jinak měly jejich závodní ambice smutný konec. To je samotná podstata F1.

1 Like

Dneska je zase den, jedna perla za druhou :roll_eyes:.

Technické články by tady neměly vycházet, tohle je kuchařské a bulvární fórum.

Za měsíc se už jedou závody a pak už na vaření nebude čas. :smiley:

Je to vážně utrpení to tady číst.
Jsem pro fyzické tresty za psaní nesmyslů.

Teď nevím, jestli se mnou souhlasíš nebo ne… Snesu obě varianty, ale bez poznání se neposunu :smile: .

Musíš mít trochu tolerance. Tady nejsme na přednášce z vysoké školy. Obávám se, že taková odbornost by jakékoliv zájmové fórum asi zahlušila.
Další problém je ten, že samotných článků, které by se technice F1 více věnovalo rapidně ubylo. A samotné týmy taky tají kdejakou drobnost.
Časy kdy se týmy svým uměním chlubily jsou už dávno pryč.