este ako dlho sa budeme tocit v kruhu az kym nebude na programe dna standardizovany motor? 
Můžeš použít svou oblíbenou AI. Nejspíše Ti vysvětlí, že mezi procedurou ohřevu současného 1,6 motoru a dřívějšího 2,4 l moc velký rozdíl nebude.
Tím že jsou u motoru díly drobnější, tak se naopak ještě bude muset teplota předehřevu ještě zvýšit.
V každém případě musí být i ajťákům jasné, že bez předehřevu se motor F1 natočit nedá.
samozrejme, tu je samy odbornik, inzinier, vedec, analytik, milionar, vseved. Som tu trosku v pici z toho, tak pouzivam AI.
Ale aj tak som nenasiel, kde sa v clanku pise, ze nemozu rucne otocit studeny motor. stale si myslim, ze si jednoducho vymyslas.
Ani pri medzerach na kridlach to nebolo len v pokojovom stave, ale stale. Takisto pri motore sa pise, ze ten kompresny pomer ma byt stale, takze tvoje otazky su irelevantne. Ak to meraju za studena, tak este vacsia hanba FIA.
Pravidla su pre vsetkych rovnake. Ja to mam tak, ze Mercedes ich precital lepsie ako Ferrari, Honda a Audi.
kde tam vidis, ze sa to neda otocit rucne?
FIA ale v pravidlach nespecifikuje ako bude merat tlak vo valcoch. Je to na timoch aby prisli s metodou, oni im tu metodu schvalia. Pravdepodobne to nikto rucne tocit nebude pri kompresii 16:1. Skor im timy dodaju precizne merania a vypocty.
v zásade mi je jedno ako to vyriešia, len chcem, aby sa rovnakým metrom následne hladelo aj na ostatných, a aby sa pri posudzovaní potom použili rovnaké interpretačné pravidlá, nie že teraz to bude OK,šedá zóna, šikovnosť, inovácia,nazvite to ako chcete, a potom, ked s niecim poodobnym pride napr. Ferrari, už to nebude šikovnosť ale podvod, a budu zase sa meniť a vydavat nove TD a podobne
ak to naozaj meraju pri “izbovej” teplote tak dokazat to mozu len tak, ze si mudre, alebo “mudre” hlavy z fia a fom ktore tvorili pravidla zoberu technicku dokumentaciu od mercedesu(k dispozicii by ju mali mat) a posudia ci je to technicky mozne
plus musia dostat od mercedesu zoznam materialov ktore pouzili a hlavne musia vediet potvrdit, ze naozaj su tie komponenty vyrobene z tych materialov ktore deklaruje mercedes
a celkom by ma zaujimalo ako to vlastne meraju
no ale co ked audi bude mat 16,1 
Je vlastně možný aby nikdo nebral vítězství?
Jelikož tam nedali žádnou toleranci, tak vlastně nevím zda se nedá napadnout i to měření při pokojové teplotě, neb vždy to jde změřit s větší přesností. Vlastně že to není 1:16 je prakticky matematická jistota 
Těžko něco vysvětlovat, když ani nevíš jak se měří komprese.
Ale neboj, já mám trpělivost a na tuhle neznalost Ti vložím video jak se to dělá.
v zásade FIA si môže rozhodnut ako chce, buď sa môže prikloniť k názoru, že “OK, riadili sa podla toho, ako sa budú realizovať testy, a teda fair enough, necháme ich tak, je to ich šikovnosť”, alebo aplikujú spôsob rozhodovania, ktorý v minulosti aplikovali proti Ferrari, a teda → “síce prechádzate testami tak, ako sú napísané, avšak máme podozrenie, že vedome obchádzate pravidlá, a teda upravujeme a meníme spôsob testovania a merania, veď ak nepodvádzate a pravidlá neobchádzate, tak sa nemáte predsa čoho báť, však?”
ostáva dúfať, že ak už sa FIA odkloní od svojej doterajšej línie, tak aspoň do budúcna bude konzistentná v rozhodovaní, ak nie, tak nemá už zmysel tento šport sledovať
vskutocnosti sa zvysi kompresia v kazdom motore a hlavne ak to meraju naozaj pri pokojovej teplote. som predpokladal,z e to budu merat aspon pri predstartovne zahriatom motore
potom pri behu motora moze byt rozdiel v teplote ojnice okolo 100stupnov a pri dlzke asi 7cm ktora sa efektivne podiela na zmene kompresneho pomeru kvoli ojnici ide o predlzenie aj pri ocelovej ojnici o priblizne 0,07mm a teda kompresny pomer bude nie 16 ale 16,27.
cize ak to vsetci konstruuju tak aby to splnalo pomer 16:1 pri pokojovej teplote tak pri beziacom motore to nesplna ani jeden motor a to aj bez toho aby niekto specialne spekuloval s tym, ze ten pomer chce zvysovat
Preco myslis, ze FIA musi merat tlak? V pravidlach sa pise, ze timy musia prist s metodou ako zmerat kompresny pomer pri izbovej teplote. Kludne to moze vsetko rozobrat a zmerat objem nejakym preciznym laserovym 3d scannerom.
a este je otazka, ze co si kto presne predstavuje pod kompresnym pomerom
ci konstrukcnu vlastnost a teda zmenu objemu spalovacej komory valca v pomere 1:16, alebo kompresiu plynov vo valci 
ktovie ako by to dopadlo pri sude kedy by tam hralo o slovicka
inak meranie kompresneho pomeru cez meranie kompresnych tlakov je len nepriama metoda
Sa mi paci, ze ked podvadza RB alebo Ferrari, tak su ti najhorsi, ale ked podvadza Mercedes, tak im tu kopec ludi tlieska, aki su frajeri. Chyba vam zas repriza rokov 2014+? Co keby pravidla platili pre vsetkych rovnako? Toto nie je ziadna seda zona. Ak su materialy rozpinave, mala byt definovana tolerancia ako pri doske podlahy. Ale nie je. Takze ten kompresny pomer plati pre vsetkych a stale. Ze to FIA napisala ■■■■■■■■■ tak OK, nech vsetkych diskvalifikuju. Ale nie ze sa porusenia trestaju najma pri Ferrari a ostatni si mozu robit co chcu.
to si nemyslim, ze by to riesili takymto sposobom
konstrukcny kompresny pomer najlepsie a najjednoduchsie by zmerali pomocou kvapaliny. nalejes kvapalinu pri dolnej uvrati, potom zistis kolko vytlaci piest v hornej uvrati a mas konstrukcny kompresny pomer
ano to je klasika, ked to je ferrari tak je to podvod, ked je to mercedes tak je to šikovnost, vypoveda to o politickej schopnosti mercedesu a naopak neschopnosti ferrari