Juncadella o Piastrim: Jeden víkend je ako Senna a o týždeň ako Karthikeyan | Magazín F1 - F1online.sk

O Oscarovi Piastrim sa v uplynulých dvoch sezónach dosť často hovorilo ako o budúcom majstrovi sveta a pilotovi, ktorý má väčší potenciál ako Lando Norris. Na druhej strane sa však v kalendári našlo veľmi veľa víkendov, keď Piastri strácal a do veľkej miery bol neviditeľný. Práve Austrálčanova nekonzistentnosť je podľa Daniho Juncadellu veľkým problémom a môže prameniť zo straty sebavedomia.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/185491/juncadella-o-piastrim-jeden-vikend-je-ako-senna-a-o-tyzden-ako-karthikeyan

Ak Piastri bude jazdit rovnako ako minuly rok tak jeho hviezda zhasne. Norrisa kritizovali za to, ze robil zbytocne chyby, ale stale komfortne Piastriho porazil.

4 Likes

Prvy rok sa to dalo brat ako “novacikovske” chyby. Druhy rok sa ale uz urcite cakalo viac. Navyse u Piastriho to nie je o nejakych jazdeckych chybach, ale jemu casto chyba tempo na Norrisa.

Ja tej kritike celkom nerozumiem. Ak vychadzame z toho (a to podla mna tvrdi vacsina ludi), ze Norris je po Verstappenovi druhym najlepsim jazdcom na roste, tak by bolo predsa smiesne, ak by sa mu Piastri uz v druhej sezone plne vyrovnal. Plati to o to viac, ze do Mclarenu prisiel v case, ked tam Norris posobil uz niekolko rokov a v time bol perfektne etablovany.

Istym veciam treba dat cas, ked ostaneme u porovnania s Norrisom, tak aj toho prve dva roky v Mclarene pomerne komfortne zdolal Sainz. A to boli obaja v time novi, kym tu Piastri prisiel do Mclarenu v case, ked je Norris davno etablovany a zzity s timom. V tomto je jeho pozicia este o cosi narocnejsia, nez ju mal Norris.

Mne to pride byt protichodne, na jednej strane robit z Norrisa hviezdu a na strane druhej ocakavat, ze sa mu v priebehu dvoch sezon vyrovna novacik v time.

Podobny priklad by sa dal inak urobit aj s Verstappenom, ten sa prve dva roky tiez podstatne viac trapil v porovnani s Ricciardom, nez tomu bolo potom neskor.

6 Likes

8b rozdiel v 2020 (Norrisovej druhej sezóne v F1) má od “komfortne” ďaleko

2 Likes

Perfektne napisane, predbehol si ma :smiley:

Neviem preco vznika trend spatneho videnia ocakavani. V prvej sezone bol naj novacik a takmer zazracne na novacika nebural a vseobecne naroky urcite neboli, ze ma byt v druhej sezone 24 pred Landom (co neboli mnohi ini, ani sam Lando) a nebodaj v top3.

Sainz sa tu vychvaluje casto a toho porazil.
Mimochodom, McLaren mal najmensie skody a naklady za havarie (napriek nezavinenemu Rakusku) a to aj vdaka tomu ako malo chyb robi na noveho jazdca Oscar a tym mal McLaren viac penazi na vyvoj, co pomohlo k zlepseniu rychlosti a zisku PK.

Samozrejme, ak ma byt buduci majster, musi byt konzistentnejsi a este lepsi, to je jasne :slight_smile:

1 Like

Odkial mas, ze z toho vychadzam? Mozno ano mozno nie. S tym som sa vobec neplanoval zaoberat. Norris je rychly, ale v 2024 urobil radu vacsich ci mensich chyb. Napriek nim komfortne zdolal svojho timoveho kolegu. Piastri ako vravis je stale relativne novy. Bola to len jeho druha sezona.
Co som ja povedal, a samozrejme, ze s tym nemusis suhlasit, je, ze ak zajazdi rovnako aj v 2025, inymi slovami ak neukaze zlepsenie oproti roku 2024 tak jeho kredit klesne.

Vzhladom na to, ze mal dobre aj horsie momenty urcite ma potencial na zlepsienie. Co mna osobne vedie k nazoru, ze Piastri uz ovela viac neukaze je jeho rychlost, ktoru v 2024 ukazoval resp voci Norrisovi neukazoval. Ak urobis podobny priklad s Verstappenom zistis, ze sice s Ricciardom prve roky prehraval, nebolo to preto, ze by mu chybala rychlost.

Tu sa samozrejme mozme domnievat, ze Norris je ovela rychlejsi pilot ako byval Ricciardo vo svojom prime v RB - 2015-2016 a tym padom ma Piastri ovela vyssiu latku. Ja ale nemam velmi dovod si mysliet, ze Norris je druhy najrychlejsi ci dokonca najrychlejsi pilot na roste. Ano je rychly, ale je lepsi ako Verstappen, Leclerc, Hamilton, Russell alebo aj Sainz? Kludne moze by aj piaty ci siesty najrychlejsi. Cas ukaze.

Pointa je ta, ze ak Piastri znova prehra rovnakym sposobom tak pocet ludi, ktori ho budu povazovat za buduceho majstra sveta sa dramaticky znizi.

1 Like

Neviem aká väčšina, ale nemyslím si, že si to väčšina myslí. Veľa ľudí má ako dvojku Leclerca, prípadne niektorí ešte stále Hamiltona (čo je po poslednej sezóne už asi neaktuálne).

Norris práveže túto sezónu ukázal, že zatiaľ na to nemá. Leclerc bol oveľa lepší a urobil oveľa menej chýb. Dokonca aj Russell bol podľa mňa lepším pilotom v 2024.

Norris mal akurát jasne najlepšie auto a premárnil v ňom titul.

Ale aj keby Norris bol druhý, tak Piastri bol predsa prezentovaný ako generačný talent, ktorý vyhral vždy v prvej sezóne čo sa dalo. Takže ešte prvú sezónu môžme prižmúriť jedno oko nad nováčikom, ale druhú už je toto ospravedlňovanie moc.

Generačné talenty si predstavujem inak. Hamilton, Vettel, Verstappen - všetci traja ohúrili už vo svojej prvej sezóne a v druhej to už celkom valcovali.

Takže buď Piastri bol precenený, lebo bola slabá konkurencia v F2 a F3 alebo len zatiaľ nezvládol prechod do F1 a potrebuje veľa času (tretiu sezónu).

Obvyklá téma, ale vidím tu heavy-weights fóra, tak sa rád skromne pridám.

Najprv vytiahnem svoju obvyklú mantru, že prosím v dnešnej dobe trochu krotiť slová - týka sa aj pána Juncadellu. Chápem čo chcel povedať, ale pri všetkej úcte Oscar ešte nikdy nepodal výkon, ktorý robil Sennu Sennom (lebo šak aj on mal menej vydarené). A ešte zase ani nikdy nepodal výkon, ktorý robil Karthikeyana Karthikeyanom (tam by som si ale fakt mal problém spomenúť na nejaký dobrý, ale aj keby sme vybrali najlepší, asi by sa nechytal na Piastriho najhorší)

Celkovo asi najviac súhlasím s @Jos_Is_Back až sa čudujem, hoci by som ako obvykle volil miernejšie slová.
@Max_is_faster_than_you má rozumiem svoje vnímanie výkonnosti pilotov (IMHO Norris trochu privysoko, Russell trochu prinízko) a od toho sa všetko odvíja. Každopádne stále sú to určité dohady, lebo chýba krížové porovnanie, ak vôbec bude relevantné. Jednoducho operujeme s určitými pravdepodobnosťami. Okrem toho, že Max je úplný TOP. Možno Hamilton už naozaj zhučal výkonnostne a možno len podceňujeme Russella. Alebo možno Norris je naozaj veľmi blízko Maxovi, alebo je naopak len 3.,4. či 5. a potom Oscar musí dosť zabrať aby bol kedy majster sveta. Už o pár mesiacov budeme vďaka Leclerc - Hamilton možno o trochu múdrejší a možno ani nie.

V každom prípade o Oscarovi som písal už aj minulé leto, kedy sme na tú tému mali dosť rozsiahli debatu s @Matti - nejde teraz o podstatu, tam sme si asi všetko vydiskutovali čo sa dalo.

Ide skôr o tom, v čom sa podľa mňa teraz trochu robia chyby pri posudzovaní výkonnosti, a hlavne potenciálu mladých pilotov.

I. Každý samozrejme predpokladá, že piloti do TOP výkonnosti dorastajú a veľa sa šermuje skúsenosťami. Tie sú podstatné, ale treba ich vnímať v kontexte s vekom. Ak sa piloti do cca 25-roku života nedostanú niekam, tak sa tam väčšinou už nedostanú nikdy.

Konieckoncov vidíme to aj na generačných talentoch. Niekto môže ísť tradične po krokoch (v dnenšej dobe F3/F2) ako išli Lewis dávnejšie a nedávno Charles, George, Lando či Oscar alebo sa dá ísť aj viac skokovo ako do určitej miery predtým Fernando a jasnejšie príklady sú Seb a hlavne Max. Podobný bude Andrea Kimi. A úplným maximom je Kimi Raikkonen so svojimi 21 formulovými pretekmi.

Možno v tom je nejaký rozdiel, možno niekomu prospeje F1 rýchlejšie hoc je mladší a chvíľu dozrieva a robí chyby. A možno ani nie. Podstatné je, že:

Generačné talenty sa veľmi rýchlo ukazujú už okolo 22-23 ako rýchlostná TOPka - ak má byť z Teba majster sveta, v tomto veku už musíš patriť k najlepším a pred Tebou môže byť možno tak ostrieľaný hegemón, aj to možno z úcty. Možno ešte nie si úplne vyjazdený, urobíš chybu a možno by si ešte nezvládol komplet boj o titul v rozsahu celého šampionátu, ale rýchlostne nie je o čom.

Potenciálni majstri sveta (1-2x) sa tam ako tak dostanú aspoň okolo tej 25ky. Či už predtým jazdili viac alebo menej.

Oscar má tento rok 24 rokov, a momentálne je no koľký najlepší? Asi málokto ho bude mať vyššie ako 4tého. Takže má čo robiť.

II. Krivka rozvoja rýchlosti je konkávna, ale je zároveň oveľa strmšia na začiatku a oveľa plochejšia cez gro kariéry ako si mnohí priznávajú.

Prakticky povedané - jazdci majú veľa z rýchlosti v sebe a pokiaľ sa ako tak adaptujú na prostredie (pár mesiacov max) zvyknú veľmi rýchlo predviesť momentálne maximum. ALE a to je podstatné, tá rýchlosť sa následne už rozvíja len veľmi pozvoľna - rozhodne menej ako iné aspekty ako spoľahlivosť či vyrovnanosť (čo má Oscar vcelku zmáknuté).

Teraz to uvidíme na Andreovi Kimim v Mercedese - viacerí budú asi prekvapení ako bude zo začiatku rýchly. Možno veľmi prekvapivo. Rovnako by ale bolo dosť veľkou chybou, hlavne po čase, povedzme po skončení ročníka, očakávať že bude robiť nejaké dramatické skoky. Jazdci sa - ešte aj v tomto veku - zlepšujú už skôr po krôčkoch. Taký Oscar stráca na Landa 0,15s desatiny v priemere - to je teoreticky málo a zároveň neuveriteľne zložité pre 24 ročného pilota zmazať.

Zoberme napr. Russella vs Hamilton, tam to bolo v 2022 strácal George do 0,1s, 2023 bolo vyrovnané a 2024 to bolo cca 0,1s pre Georgea. A to so všetkými ako Lewis starne, už ho to nebaví, tím ho odstrihol. (už koľko na tom je alebo nie je pravdy)

Ani Max úplne v tomto nezvalcoval Daniela, hoc sa postupne cez neho dostával v 2016-2018 a bol mladší.

Jednoducho jazdci sa skôr skúsenosťami dolaďujú a veľmi mierne zlepšujú (čosi ako naturálny bodybuilder po 4-5 rokoch cvičenia, je rád ak za rok dá 1-2 kg svalov, pričom noob dá ak vie čo robí aj 10kg v prvý rok)

Podstatné je to pre správne vnímanie nováčikov. Ak má ten nováčik 18 rokov ako Andrea Kimi, ešte je tam priestor nejaké väčšie zlepšenie čakať (aj keď ani to nemusí prísť). Ak má niekto 23-24, už je to veľmi ťažké. A je jedno, že je tu len 2 sezóny, čakať skoky o 1-2 desatiny ročne - môže sa stať, ale skôr nie.

Tak uvidíme ako Oscar.
Rovnako ako pred rokom zdôrazňujem, že je to všetko viazané na to čo z neho má byť. Ak budúci majster sveta, tak áno, súhlasím, že by zo seba ešte nejaké zlepšenie vyžmýkať mal (a argument veď je to len 3. sezóna neobstojí). Ak z neho má byť povedzme druhý Sainz, tak je viacmenej tam kde má byť, aj trošku skôr. Ale vždy som tak nejako chápal, že väčšina ho za perspektívneho majstra sveta má.

4 Likes

Toto sa ma dotklo. Sice je chvilu po vianocnej prezieracke, ale ja som light heavyweight. :sweat_smile:

Kazdopadne pekne spisany prinosny komentar. :+1:

A moje oko, ktore je na toto specialne citlive (asi profesijna deformacia), ocenuje pekne a lahko citatelne strukturovanie. :+1:

Uff, nezvladnem aj pre cas adekvatne dlho reagovat, urcite daco aj suhlasim, napokon, ako spominas, uz sme to riesili :slight_smile:

Tak skusim kratko:
Naj nezhodu mame, ze ty davas vek viacmenej za dolezitejsi faktor, nez skusenosti (ja nie), co mi v dnesnej F1, kde kazdy maly, aj technicky detail, robia vo finale velke rozdiely. Uz len zahrievanie pneu napr., nastavenia, rozlozenie tempa. To sa treba aj ucit, skusenostami, nie vekom.

A na zaver este raz k teme uvediem fakty (vacsina co piseme su nase nazory a odhady):

• Max neporazil vo svojej druhej sezone v F1 kolegu Ricciarda rovnako ako Oscar Landa
  • Lando Ricciarda ako kolegu uplne znicil (a odvtedy je Lando este lepsi pilot)
  • mnohi chvalia Sainza a ze je chybou jeho odchod a toho Oscar porazil (to sa pred sezonou urcite neocakavalo)
  • jeho mala chybovost a jazda pri predbiehani/braneni je odbornikmi velmi vysoko hodnotena

Neviem o kolkych novacikoch za posledne roky toto plati, aby boli nateraz reci o nenaplnenych ocakavaniach. Kazdopadne rozhodne suhlasim, ze musi este viac zrychlit a byt konzistentnejsi, ak chce porazit Landa a pomyslat na titul :slight_smile:

1 Like

Tu by som este doplnil, ze pokial hovorime o adeptovi na majstra sveta, konzistentnost vykonov musi s tymi ciastkovymi zlepseniami vykonnosti, ktore popisujes kracat ruka v ruke. Vykonnost hoc akokolvek vysoka je nedostatocna, aj ju pilot nebude vediet dorucit pocas celeho rocnika.

• Max vo svojej druhej sezóne mal 18 rokov (Piastri 22-23 rokov a skúseností z F2), Ricciardo bol top pilot a považovaný za budúceho šampióna (Norris zatiaľ nedosahuje úroveň vtedajšieho Ricciarda) a napokon rozdiel medzi Maxom a Danielom v tej sezóne bol tuším len niečo cez 20 bodov (ak odrátame VC, ktoré Max bol v Toro Rosso)

• Ricciardo v McLarene bol tragédia sama o sebe, nebol to už Ricciardo z RB (Ricciarda porazil aj Tsunoda, toľko k tomu porovnaniu s Norrisom)

• Sainz je a vždy bol dobrá dvojka, od Piastriho však boli očakávania, že bude top pilot a budúci majster sveta

• jeho malá chybovosť mu je na nič, keď v daných pretekoch nemá tempo a nechytá sa na Norrisa. Na druhú stranu jeho predbiehanie a bránenie je výborné, to sa mu musí nechať

Fakty treba uvádzať aj v kontexte, lebo prvé dva body keď napišeš tak ako si napísal, tak to vôbec nekorešponduje s realitou. To by si rovno mohol napísať, že Rosberg zničil Schumachera, a tak je oveľa lepší pilot, len Schumacher mal šťastie na autá vo Ferrari. :slight_smile:

Všetko rozumné odpovede a polemizovať by sme tu mohli na stovky strán. Takže len naozaj dvoma-troma vetami:

Ja si nemyslím, že rýchlosť je jediným ukazateľom ktorý zabezpečuje pocentionálnu výhru šampionátu.
Možno je Oscar pomalší, tažko povedať či potrebuje alebo nepotrebuje ešte čas na nejakú adaptáciu ale kľudne sa može stať že práve malá chybovosť ho privedie ku titulu majstra sveta skôr ako Landa.

Mňa by to vôbec neprekvapilo.

Je to možné, ale len v prípade, ak svoju rýchlosť zlepší. V tejto sezóne Lando nakopil množstvo chýb, a predsa skončil pohodlne pred Piastrim. :slight_smile:

A kto naposledy takymto sposobom ziskal titul?

Piastri dokázal už ve své druhé sezóně vyhrát VC. A to víckrát. Lando až ve své šesté. A když přimhouřím oči a budu brát aspoň trochu vážně sprint, tak se to Oscarovi podařilo ještě dřív, než Landovi.
Max vyhrál poprvé ve své druhé sezóně a v té další dvakrát. Oscar má 3 vítězství ve druhé sezóně.Leclerc 2 vítězství ve druhé sezóně, na další si pak počkal další tři sezóny.

Ja si myslim, ze Piastri ukazal slusny potencial a jeho slabsie tempo v porovnani s Norrisom by som pripisoval skor neskusenosti a horlivosti. Mne najvacsi rozdiel prisiel v tom, ze Norris sa vynikajuco zzil s charakteristikami monopostu a pneumatik. Pneumatiky zabiehal jemne a postupne, vo finale z nich dostal viac co sa tyka celeho stintu, kdezto Piastri viac na zaciatku stintu tlacil a uz to potom proste neslo, lebo umierali gumy. To je vec, na ktorej sa da zapracovat.

Myslim, ze to v McLarene budu mat este tazke.

Spíš převažuje ten Karthikeyan.

Som zabudol, že udalosti sa dejú len presne tak ako sa v minulosti, žiadne nové skutočnosti nastať nemožu a vždy vyhral titul iba ten najrýchlejší

1 Like