Jos Verstappen sa ohrádza voči tomu, že by bol voči synovi násilnícky: Maxa som udrel iba raz | Magazín F1 - F1online.sk

Max Verstappen je dnes trojnásobným majstrom sveta aj vďaka otcovi Josovi, ktorý nad ním držal od útleho veku pevnú ruku. Formulová obec si niekedy kladie otázku, či nie až príliš pevnú. Otcovo počínanie voči synovi v detstve totiž miestami pripomínalo týranie. Holanďan však na svoje výchovné metódy nedá dopustiť a tvrdí, že Maxa nijako nepoznačili. Koniec-koncov, svojho syna predsa nebil – teda až na jednu výnimku.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/138001/jos-verstappen-sa-ohradza-voci-tomu-ze-by-bol-voci-synovi-nasilnicky-maxa-som-udrel-iba-raz

Jestli Maxe taťka opravdu uhodil jenom jednou v životě vědí jenom oni dva, ale není to úplně podstatné. Rodiči občas ruka ustřelí, to se stává, byť by možná nemuselo. Jiná věc je, že si z něj udělal vlastní projekt a podle toho se k němu choval. To není jen na slavná pumpa nebo rána do helmy před závodem, jednou vyprávěl, že kvůli chybě v závodu na něj týden nepromluvil, “aby si to zapamatoval”. To je chování psychopata a ne otce, v takovém prostředí musí být radost žít. A to jsou jenom příklady, které víme. Jistě, že bez toho by Max nebyl tam, kde je, ale to se dá říct o každém úspěšném sportovci, hlavně ve sportech, kde je podpora rodiny klíčová.

2 Likes

V tomhle směru bych na Jose až tak moc kritický nebyl.
Na světě jsou statisíce dětí, které jsou sportem nebo hudbou přímo týrané a pro Emila byla nejspíše nejkrutější vyhrůžka, že mu táta prodá motokáru.

Nebyl jo? Tak to vězení za domácí násilí i kauza, že zmlatil Jos svého otce jsou určitě výmysly …

Tento komentár by som chcel svojím spôsobom podčiarknuť. Je myslím dôležité brať do úvahy, že aj keď je to dosť taký osobný projekt Josa a v podstate prenesený sen otca na syna, tak je to niečo, kde keby je Max nejako brutálne nespokojný v tej dobe ako dieťa/tínedžer, tak veľmi rýchlo by sa to podpísalo na výsledkoch.

Myslím si, že sa dá bezpečne implikovať, že Max bol do motoršportu zažratý bez ohľadu na to, čo od neho otec chcel alebo nechcel, a vo finále Jos ho svojimi praktikami dotlačil do bodu, aby naozaj svoj talent premenil na výsledky. Minimálne na oko to vyzerá, že Max mu je za to vďačný, a teda to tak nejak znie že celej Verstappen famílii nemáme my čo do toho moc kecať keďže vo výsledku sú všetci spokojní :slight_smile:

2 Likes

O domácím násilí samozřejmě vím, ale já psal o něčem jiném.
Pro mě bylo domácím násilím, když mi otec omylem přejel kolo, které jsem nechal pohozené uprostřed garáže.

Jos snad svého otce nezmlátil, nebo o tom aspoň nevím, ale spolu se svým otcem zmlátili na motokárové dráze nějaké jiné návštěvníky, měli z toho oba soud, protože tam byla zlomenina lebky. Nakonec vyvázl s podmínkou. Takže synovi se možná obětoval, ale že je to násilnické hovado, o tom těžko pochybovat a vyrůstat v takovém prostředí musí být fajn.

1 Like

Shrnul bych to tak, že Emil i na ty nejkrutější příkoří svého táty dnes mávne rukou.

Jos Verstappen was accused of beating up Frans shortly after a frustrating Hungarian Grand Prix back in 2016. Frans said of the incident (as quoted by gptoday.com), “We’ve seen before that Jos has loose hands, but this was the limit. Jos is very bad-tempered”.

Frans made these shocking allegations against his own son after showing several wounds and bruises on his head and body

1 Like

No tvl! Tak to mi uniklo… Opravdu zlatý člověk, divím se, že se ještě do té basy natvrdo nepodíval. Co bylo u nich doma a dosud se to nevyneslo je jedna věc, druhá věc je, že takový člověk je ve slušné společnosti akceptovaný, nemůžu si pomoct.

1 Like

Jistě Ferdo, ono by bylo fajn zjistit, jak se formuje osobnost a co si člověk s sebou nese životem, určitě to není o mávání rukou

1 Like

Souhlasím, já taky nechápu, že tohle je akceptovatelné, obzvlášť, když je Jos takhle na očích veřejnosti …

1 Like

Stále nechápeš, že já Jose vůbec neobhajuji.
Jen jsem chtěl ukázat, že je na světě tolik různých sportů, že i bez trestů je pro děti trénink i na oblastní úrovni skutečným mučením.

Samozrejme ze ho mlatil, je to na nem videt, jak svoje decko tak cizi lidi ruzne na zavodech motokar podle chuti, perverse family.

Tak to dopada kdyz se neschopny otec zacne prosazovat skrze vlastni decko.

Keby to Maxa nebavilo, tak si myslím, že by ho do toho nenútil. Veď sám Jos nechcel Maxovi kúpiť motokáru veľmi skoro, ale Max ho nakoniec presvedčil tuším.

Správanie Josa voči Maxovi nie je nič neobvyklé vo svete športu. Mám za sebou 13 rokov profesionálneho športu a tento tvrdý prístup je na 90% detí potrebný ak z nich majú byť naozaj profesionáli. Pozrite sa na Bedarda. Doteraz poznal len tréning a školu, nič iné. Alebo Slafkovsky, ktorému mama robila individuálne plány počas letnej prípravy.

Toto je jeden a ten istý incident a tiež nič neobvyklé v športe, keď Max urobil hlúposť akú urobil a potom sa chcel o tom neustále baviť. Keby ste vedeli aká je výchova mladých hokejistov alebo futbalistov alebo dokonca ako sa správajú niektorí tréneri NHL k dospelým hráčom, tak Jos je pri nich neviniatko. :slight_smile:

Josov prístup sa ukázal ako správny. Max už je dosť vyspelý na to, aby to vedel zhodnotiť a sám o tom hovorí, že keby nebol Jos na neho taký ako bol, tak Max nie je dnes pilotom akým je.

To, že Jos napadol bývalú alebo iných ľudí je niečo úplne iné, čo s výchovou Maxa nesúvisí. :slight_smile:

Zčásti souhlasím - ano, tenhle přístup, bohužel, není u některých rodičů nic výjimečného. Většinou si to omlouvají tím, že jinak by to nešlo. Není to pravda. Už jsem to tady v téhle souvislosti zmiňovala, například dědeček Johannese Klaeba, který ho trénoval snad od dvou let, jednou prohlásil “Každý den jsem přemýšlel nad tím, jak mu lyžování neznechutit”. A že to musela být dřina, ale za podstatně jednodušší zde popisované zacházení by mu taky v Norsku mohla brzy “šlápnout na přezky” sociálka :smile: . A výsledek stojí za to, nebo ne? Jistě, každé dítě je jiné, na každé platí něco jiného. Abychom zůstali v F1 - Max není jediný mistr světa, u kterého můžeme posuzovat jeho dětství. Zato je jediný, u koho se ví, jakým způsobem se k němu vlastní otec choval. Trochu tvrdší byl možná otec na Lewise, ale takhle asi ne. Otec Sebastiana Vettela byl podle všeho z jiného těsta, na instragramu byly fotky z jeho začátků a ta rodinná pohoda je tam úplně hmatatelná, asi taky proto je Seb tak rodinný typ. O dětství Schumiho se toho taky ví dost a nic o tom, že by se k němu tatínek choval takhle. Takže nutné to určitě v takové míře není, to je jenom zpětné zdůvodnění toho, proč se k němu choval přesně ve stylu, jak se choval k celému okolí - je to mírně řečeno podivnou osobností, není to pravidlem. Jestli a jaký vliv to na Maxe bude mít, to se teprve ukáže v budoucnu a pravděpodobně mimo F1. Zatím je pořád hodně mladý a všechno se mu daří.

2 Likes

A v čom bol vlastne Jos na Maxa taký hrozný? Lebo dookola sa omieľa jeden incident, kde Max spravil totálnu hlúposť, pred ktorou ho Jos viackrát varoval a následne ešte chcel Max o tom diskutovať a mať posledné slovo.

Tiež sa mi raz stalo, že sa so mnou otec pár dní nebavil, lebo som dostal hlúpy trest do konca zápasu a ja som to nechcel prijať, že to bola moja vina, že som sa nechal vyprovokovať súperom, ktorý z toho profitoval a chcel som sa stále pred ním vyhovárať. Kopec iným spoluhráčom sa to tiež stalo, hlavne spoluhráči, ktorých otcovia kedysi daný šport robili a boli v ňom skúsení. A neviem o tom, že niektorý z tých chalanov bol nejako týraný. Všetci sme teraz super partia aj s ich rodičmi a ako dospelí to už chápeme, že takýto “trest” bol potrebný, aby sme si to uvedomili.

A to, že Max jazdieval v daždi, tak do toho ho Jos nenútil nasilu, veď to Maxa aj bavilo a vďaka tomu je teraz v daždi najlepší pilot.

Môžme Josa súdiť za to, čo povyvadzal, ale určite nie za to, že by nejako šikanoval Maxa. Veď pre neho samého by bol najväčší trest keby sa mu prestane venovať a trénovať ho. Sám Max na tie časy spomína v dobrom ako sa vyjadril vo viacerých rozhovoroch. :slight_smile:

No ještě je otázka na kom a kolikrát si zchladil žáhu místo něho :roll_eyes:

1 Like

Súdiš podľa seba? Lebo ty tiež nebudeš asi úplne v poriadku, keď na základe internetovej diskusie, v ktorej neznesieš prehru, chceš ľudí kopať do hlavy. :slight_smile:

Asi se neshodneme v základní věci - pořád je to jenom sport a má být pro radost. Jistě, je to zároveň dřina a někdy je potřeba dítě trochu “přidržet”, zvlášť, když si ten sport samo původně vybralo a rodina pro to musí leccos obětovat. Problém nastává, když je v dětském sportování prvotní zájem rodiče a jeho vlastní touha, aby to dítě “jednou někam dotáhlo”. Myslím, že každý, kdo se kdy nachomýtl k dětským soutěžím snad v jakémkoli sportu ví, o jakém typu rodičů mluvím. Někdy to může mít žádoucí výsledek, daleko častěji je z toho dítě bez dětství s těžce narušeným sebevědomím, jenom se o tom tolik nemluví (a kluci to možná zkousnou spíš než holky - viz případy některých tenistek, třeba Dája Bedáňová). K Maxovi - z toho, co je známé, pro mě jeho otec byl tenhle nežádoucí typ a Maxe šikanoval. Pro mě není normální chování, aby otec na syna kvůli sportovní chybě týden nepromluvil, a to určitě nevíme všechno. Důvod pro domácí dusno by měl být úplně jiný, než sportovní nezdar.