Ja by som na mieste Hamiltona urobil to isté, vyhlásil Norris | Magazín F1 - F1online.sk

Čaká Formulu 1 najvzrušujúcejší rok? Všetci dúfame, že áno. Možno budeme sklamaní, ale také dobré ingrediencie náš šport neponúkal už poriadne dlho. Štyri skvelé tímy, vynikajúci jazdci, nové i staré rivality, a do toho všetkého Lewis Hamilton vo Ferrari. Aj slová Landa Norrisa dokonale podčiarkujú, že krok sedemnásobného majstra sveta ani zďaleka nie je len o športových dôvodoch.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186821/ja-by-som-na-mieste-hamiltona-urobil-to-iste-vyhlasil-norris

Landov postreh o tom, že sú piloti, ktorí radšej riskujú kolíziu, než by ustúpili, a potom je tu Lewis, s ktorým si pretekanie naozaj užiješ, už zaznel mnohokrát a mnohým ľuďom otvoril oči … napriek tomu sa neustále vytiahne voči Hamiltonovi incident zo Silverstone 21, hoci to bola len prirodzené konzekvencie Verstappenovho štýlu jazdy počas celej sezóny 21

7 Likes

Jo, jde o to aby na trati byl vidět respekt k soupeři a ne styl uhni tady jedu já, či dokonce kamikadze styl jen z důvodu blokovat toho druhého. S respektem na trati je to pak divácky to nej :wink:

5 Likes

Samozřejmě, že je to divácky nejlepší, ale i pro jezdce je to nejlepší. Protože ví, že soupeř ho nesundá a můžou bojovat férově a ty souboje podle toho vypadají. Loni bych dal příklad třeba Piastri a Leclerc v Baku, kdy tam bylo pár momentů tvrdého souboje, ale s respektem a ke kolizi nedošlo. A pak si můžeš vzít Rakousko, Maďarsko, Austin nebo Mexiko a posoudit si tej rozdíl

4 Likes

Uznaj, ze aj Verstappen to zvlada … jeho suboje s Leclercom vzdy boli pastvou pre oci

3 Likes

Ve chvíli, kdy Max nebral Leclerca, jako soupeře o titul, tak ano.

8 Likes

To si nemyslim popravde

Ja áno…

Max to zvláda len kým nejde o niečo dôležité

Potom je tu starý Max

1 Like

Jasně že to zvládá, když ho ten druhý nezajímá :smile:

1 Like

Mozno toto je cesta :smile:

Na kolíziu väčšinou treba dvoch. Stačí si pozrieť súboje Verstappena a Leclerca z prvej polky 2022. Koleso na koleso častokrát niekoľko kôl po sebe a bez najmenšej kolízie.

A potom si pustíš kolízie Lewisa zo sezón keď nemal najlepší monopost alebo keď v tom najlepšom monoposte vedľa neho nesedela dvojka.

Všetko je to o aute a situácii v šampionáte. Pilot, ktorý môže stratiť viac sa snaží kolízii vyhnúť. Pilot, ktorý pri kolízii stratí menej, tak má snahu na vyhnutie sa menšiu. A je úplne jedno či je to Verstappen, Hamilton, Vettel, Schumacher alebo Senna.

1 Like

Takže v prvej polke 2022 nešlo o nič dôležité? :sweat_smile:

3 Likes

Išlo ale v priamej konfrontácii s Hamiltonom vtedy nebol vyslovene často

A následne ako začal byť pamatame si Monzu

Potom dlho dlho nič nikde nikto

A keď sa zjavil Lando tak zase to isté, starý dobrý Max.

Nemusíš uhnúť ale mať elementárny rešpekt a rozum áno!

A Max ho nemá on proste ide hlava nehlava …

A to nie je výsada šampiónov, to je výsada bláznov

4 Likes

Vtedy ešte nebral Leclerca ako hrozbu … bol len začiatok sezóny … teda nemôžeš porovnavat … lepším príkladom je “kamarát” Lando a sezóna 2024, keď vedel, ze len s technikou ako predchádzajúce roky nevyhrá a bol to opäť ten Verstappen ako z roku 21 bezohladu kto proti nemu súperi …

3 Likes

Monza bola po Silverstone. Nebyt Silverstone, tak si myslim, ze by nebola ani Monza.

Stary dobry Max je to iste ako stary dobry Lewis, stary dobry Vettel alebo stary dobry Schumacher. Ide o poziciu, v ktorej mozu viac riskovat koliziu ako super.

A k tomu Landovi. Jedina VC, kde to Max fakt ze prehnal, bolo Mexiko. Ostatne VC boli len tvrdy motorsport v podani sampiona.

Len sa zmenilo myslenie mladych jazdcov a Lando si mysli, ze na vonkajsku mu kazdy necha priestor. Keby tieto jeho zufale manevre skusal na prime Hamiltona, Vettela alebo Schumiho, tak ti ho vyvezu mozno este dalej ako Max.

Problem bol, ze Lando skratka nevie predbiehat. V Rakusku sme to mohli vidiet. 2x zufala divebomb na vnutrajsok do T3 a 2x sa Max musel vyhybat kolizii. Keby mu Max neuhne, tak je za toho “spinaveho” jazdca Lando.

Pozri si Maxove suboje s Leclercom z 2022. Krasny motorsport v podani oboch.

Co este od jedu nepovie?

Takze Verstappen, Hamilton, Schumacher aj Senna boli blazni, hej? :joy:

Lebo z Leclerca má aspoň aký taký rešpekt …

Na môj vkus reaguje prehnane stále

Presne to niekto povedal

S Lewisom ( a to ho nemusím rovnako ako Max) vieš pretekať tvrdo ale 100% férovo o Maxovi si to nemyslím .

Za mňa to čo niekedy predvádza Max za to by sa ešte aj Schumacher hanbil a to je ako na to najmä reaguje následne.

Schumi bol magor, Senna takisto každý majster sveta je

Ale keď bežne majú o 1 kolecko menej, majstri o 2 tak Max o 3 v tej hlave.

A nie vždy je to na dobro veci

Na trati su podla teba kamarati? Robil si vobec nejaky sport? Pozri sa napriklad na futbalistov ako proti sebe hraju za kluby a aky maju vztah mimo ihriska.

A vysledok? Obe sezony sa stal sampionom Verstappen, v tom je ta velkost sampionov. Takze co si tym chcel povedat?

Zavolejte rytce.

2 Likes

Kamarátstvo v F1 znamená rešpekt !

Max ho nemá k nikomu ani k Landovi
Aj keď sa hrajú na najväčších kamošov.

Dám ti príklad z kategórie mládeže ktorá má podobnú úroveň vzťahu a asi podobný talent. ( napadlo mi este Albon a Russell ale tam už je ten rozdiel väčší)

Predstav si že 2027 bude Bearman vo Ferrari a bude súperiť s Antonellim.

Momentálne kamoši obdobne ako Max a Lando.

Natru si to na trati ? Bude to na hrane ? Určite z toho čo som od nich videla obaja tiež majú o koliesko menej

Ale bude to fér…bude to pretekanie na štýl Hamiltona skôr ako Verstapena

A najhoršie je že v tomto vztahu má Lando tento Respekt ale Max za mňa nie.

To je najsmutnejšie …

Pozri si Lewisove kolizie z rokov 2007-2016, teda kym nebol neohrozena jednotka v dominantnom aute. Furt daco. Bol presne rovnaky ako Max, ked ide do tuheho. A potom 2017-2020 bol rovnaky ako Max 2022-2023. Ziadne kolizie a najcistejsi jazdec na trati, lebo mal na to auto a poziciu, v ktorej nemusel nic riskovat.

Silna matematika. Keby si zila v dobe Sennu, tak Sennovi zoberies tie 3 koliecka. Keby pretekal Schumacher dnes a Verstappen 20 rokov dozadu, tak zas Schumacherovi.