Horner ubezpečuje, že Herbertov odchod z FIA nijako nesúvisí s Verstappenom | Magazín F1 - F1online.sk

Medzinárodná automobilová federácia pred pár dňami oznámila odchod bývalého jazdca F1 Johnnyho Herberta z pozície pretekového komisára. Okamžite sa začalo špekulovať, čo alebo kto je za tým. Pochopiteľne podozrenie padlo aj na Red Bull, ktorého šéf Christian Horner však ubezpečuje, že Herbertov koniec s Maxom Verstappenom nemá nič spoločné.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186088/horner-ubezpecuje-ze-herbertov-odchod-z-fia-nijako-nesuvisi-s-verstappenom

Rovnako ako odchod Masiho nesúvisel s Hamiltonom :smiley:

Taky nikde jinde není situace, kde by dva týmy měl jeden vlastník, ale to už se argumentačně do krámu nehodí

2 Likes

Hamilton ho dal vyhodit ? Podla mna cely svet videl, ako Masi ohol pravidla v prospech Verstapena a bolo to proti ferovosti sportu. Aj sam Verstapen vie, ze ten titul ziskal spinavo. Nehovoriac o tych ostatnych spinavostiach pocas sezony a o zatvarani oci komisarov :face_vomiting:

2 Likes

Ale souvisí :smile: Však že si na Herberta stěžoval tým RedBull, se již psalo. Spolu s ním to měl být ještě jeden neznámý tým, asi RB2 :face_with_hand_over_mouth: No možná i Aston, kdo ví. Ono objektivní důvody k tomu prostě byly.

3 Likes

Kdyby odchod Herberta s Emilem nesouvisel, tak by se Horner k Herbertovému odchodu vůbec nevyjádřoval.
Vždy zakéjhá pouze postřelená husa.

2 Likes

Verstappen v Abú Dhabí v 2021 nezískal titul špinavo. Počas safety caru bol Verstappen prezuť pneumatiky, zatiaľ čo pažravý Hamilton ani bohovi. S prezutými pneumatikami by bol za safety carom druhý, a keďže mal superrýchly motor a lepšie auto, kludne v tom poslednom kole mohol ukázať svoje kvality.Lenže radšej zostal na starých ojazdených hardoch. A druhá vec, keďže mal Verstappen s Hamiltonom rovnaký počet bodov a Verstappen viac viťazstiev, tak v prípade, že by aj anulovali výsledky z Abú Dhabí, nič by sa nezmenilo. Verstappen by bol aj tak majster sveta. A že si Masi urobil z pravidieľ trhací kalendár, je blbosť. Ako riaditeľ pretekov mal možnosť využiť pravidlá a aj ich využil.

1 Like

Neoficialne sa hovorilo o tom, že Mercedes / Hamilton / Wolf tlačili na to aby Masi skončil.

2 Likes

Myslis to ohybanie tratovych limitov v Bahrajne alebo ten neferovy zakaz legalnych zadnych kridel? Alebo ta spinavost s nelegalnym zadnym kridlom Mercedesu, na ktore im RB prisiel a Mercedes ho zrazu prestal pouzivat?

1 Like

Nikdy by me nenapadlo ze komousstvi a umlcovani si najde cestu zpet a to dokonce celosvetove, ostuda trapas a dalsi zarez do tramu potapejici se modre lode, snad najde pokoj v dusi na samem dne, ktereho uz podzemniho patra?

Stejne mam tuseni ze Volejnik po uvodnich testech vystoupi ubreceny z vozu a sezonu odjezdi Tsunoda.

2 Likes

Na psychopatov čo sa týka AD 2021 je jednoduchá liečba. AI posadí Hamiltona do RB a Verstappena do Mercedesu. Oni o tom samozrejme nebudú vedieť a takto nech si pozrú preteky. Potom nech hodnotia športový zážitok a dodržiavanie pravidiel. Syn nedávno dopozeral seriál Senna. Neskôr sme sa o mnohých veciach zhovárali ako napríklad zmena PP na nevýhodnejšiu stranu, Balestreho zásahy do výsledkov pretekov a následne sa ma spýtal, prečo Verstappen tak vášnivo oslavoval titul, ktorý mu podľa neho nepatrí a je pošpinený. Ja ti neviem chlapče odpovedal som. Tu sa ale určite nájdu eskamotéri, ktorí mu to vysvetlia. Či? A ešte k Herbertovmu odchodu z FIA. Ten podľa mňa nesúvisí s Vertappenom rovnako, ako nesúvisí odchod Neweyho z RB s libidom Hornera.

1 Like

A vysvetlil jsi synovi, jak hamilton prisel k prvnimu titulu? A jak v prvnim zavode v roce 2021 jako jedinej asi 20 kol porusoval pravidla? Jak uprostred sezony zmenily pravidla na testovani kridel? Mince ma dve strany, to si uvedom, nez nekoho budes nazyvat psychopatem. A mimo to, vi tvuj syn, ze fandis pilotovi, kterej je rasista?

Neweymu uz bylo trapne, navic se stal akcionarem Astonu, coz u RB nemohl, synkovi vysvetli ze VER a Senna se nedaji porovnavat, Senna byl pilot F1, VER je jakysi produkt bez obsahu, ktery nikdy nepochopil proc zavodi a celkovou pointu jakekoliv souteze.

Na všetko na čo sa pýta sa mu snažím odpovedať. Trafená hus zagágala? Fandím viacerým pilotom a to, že je rasistom Hamilton, to je pre mňa novinka. Hoci ak zoberiem niektoré názory, v súčasnosti dávané do popredia niektorými médiami a rôznymi združeniami, tak tým rasistom som asi aj ja…

Keby AI takto posadila Hamiltona do RB a Maxa do Mercedesu na celu sezonu (samozrejme len vizualne, vykony jednotlivych aut by ostali rovnake a tym padom by vyhral titul Hamilton v RB), tak by bol Max za najvacsieho babraka na svete za nespocet chyb, ktorymi sa sam pripravil o titul. Zacalo by sa hovorit ako Max nema na to dorucit titul a ze nezvladol tlak. A za Silverstone by britski experti a media posielali Maxa pomaly do vazenia

Naopak Hamilton by bol vynasany do nebies ako napriek tomu, co vsetko islo proti nemu pocas celej sezony, nezlomil sa a odjazdil dokonalu sezonu s krasnymi tvrdymi manevrami a jazdou na uplnej hrane v aute, ktore bolo mozno o trosku pomalsie, co z neho robi najvacsieho sampiona v historii.

A este keby k tomu AI pridala Maxovu sezonu 2023 a 2024 v podani Hamiltona, tak by z neho robili Boha za volantom.

1 Like

Neoficialne… pochybujem, ze Hamilton vyvolaval vedeniu a FIA, ak sa to riesilo tak jedine ako tim mercedes a ich sef. Na co maju urcite narok a kazdy vie, ze to co sa udialo posledny zavod, nebolo v poriadku.
@Jos_Is_Back k Bahrajnu len tolko, staci si pozriet zavod a sledovat kazdu vysielacku co sa tyka tej zakruty. uz som to tu pisal… Ano hamilton to porusoval niekolko krat, ale pred pretekmi to zakazane nebolo. Videli sme, ako tam par krat iny jazdec presiel velmi daleko za bielou ciarou a niekto to nahlasil… viem ze McL vravel do vysielacky jazdcovi aby to vyuzival a az ked to zacali robit viaceri, vedeniu sa to nepacilo a pocas zavodu to zakazali, na co mali pravo… keby to vyuzival Magnusen a zakazu to potom, neriesilo by sa nic ohladom toho, ale robil to Hamilton a robil to potichu a tesne poza bielu ciaru… ja viem, je to Ham tak to treba zvyraznit hrubym pismom :slight_smile: Co tak zavodenie Vers v taliansku poza bielu ciaru 4kolesami :smiley: to je horsi pripad, navyse s umyslom vyradit supera v boji o titul.
@amon_amarth

nic ine mu ani nezostavalo, lebo podla diania na trati to vizeralo tak, ze sa zavodit uz ani nestihne, cize tym nic nestratil, jedine ziskal…

bol prvy a znova ti zopakujem, PODLA DIANIA NA TRATI TO NEVIZERALO ZE SA ESTE BUDE JAZDIT.

Ano spravne DRUHY… A ak bol Massi schopny dat titul Verstapenovi tak, ze odprace monoposty iba medzi nimi, preco by nebol schopny ak by bol Ver prvy a Ham druhy, drzat sa tych pravidiel, ktorych sa drzal vzdy a nechat ich dokruzit za SC ??? Potom by bol Hamilton hlupak ze isiel prezut pred koncom a daroval poziciu Ver zadarmo vsak ? Mudry si, ale aka bola vacsia sanca ze sa skonci ? Ze sa budu pravidla dodrziavat, alebo ze ich niekto umyselne zmeni aby ovplivnil boj o titul ?
Pustil iba monoposty medzi nimi, na ktore sa ani necakalo, kym sa zaradia na koniec startoveho pola.
Nepustili sa ostatni jazdci, lebo by sa to nestihlo.
Na trati boli este tratovi marshali a az ked odidu, az potom sa ma dokoncit kolo za SC a naslene kolo zavodit. Ani toto sa nedodrzalo…
Takze su tu 3 veci, ktore sa nikdy pred tym neurobili inaksie, ako vtedy v AbuDhabi.

Myslim, ze ich ukazal poslednych 5VC ked Verstapenovi nedal ani najmensiu sancu. Co este viac mal ukazat ? Ze pride o titul za SC s prezutymi gumamy ? :smiley:

Kto vravi o anulovani ? To co riesil mercedes po tom vsetkom, uz bolo asi o nejakych vyhodach do dalsje sezony, tak ako Ferrari po fiasku s motormi, tiez sa to uzatvorilo za zatvorenymi dverami.

Asi tak, ako v minulosti, ked sa na neho tlacilo aby uz odvolal SC, povedal jasne timom, ze je to proti pravidlam a proces SC sa neda urychlit. Akonahle opusti posledny Marshal trat, SC odjazdi este jedno kolo. Vsetky monoposty okolo sa musia pustit a zaradit. Az potom ide SC do boxov. A ty napises, ze mal moznost vyuzit pravidla ? Sam porusil to, co v minulosti zakazal… Vsetko urychlil, len aby sa to jedno kolo odjazdilo. Ak by bol Ham prezut a Ver nie, dokoncil by to tak ako to pisu rpavidla a nic by nemenil. A Ver by mal titul podla pravidiel, Hamilton by bol na smiech, res tim mercedes…

Ved ja netvrdim, ze Hamilton nieco porusil. Tak ako ani Max nic neporusil v Abu Dhabi. :slight_smile:

O McL neviem. Ja viem, ze RB dal vo vysielacke info svojim jazdcom, ze v tej zakrute sa tratove limity pocas pretekov nemeraju (v Q sa tam tusim merali), aby to zacali vyuzivat, kedze piloti Mercedesu to vyuzivaju v kazdom kole. No a hned ako to Verstappen s Perezom zacali vyuzivat, tak prisiel zakaz pre vsetkych.

Ak myslis incident z prvej zakruty, tak za bielou ciarou nebol ani na okamih, pozri si to. :slight_smile:

A Monzo beriem presne tak isto ako Silverstone. Lewis v Silverstone isiel do toho, ze bud uhned alebo sa zrazime a ty si na vonkajsku, takze si viac ohrozeny. A hoci Max mu nechal dost miesta, tak sa zrazili. A Monza bola z mojej strany taka odplata s takym istym pristupom od Maxa. Cize kazdy z nich sposobil jednu koliziu. Potvrdili to aj komisari.

1 Like

Jasne vzdy sa to riesi ze Max… Max… Jasne on s tym ,ze to Massi zmenil nema nic spolocne. Je to titul pre neho, co ho zaujimat nemusi, ale sam vie ze mu ho Massi dal. jasne ze to verejne nebude nikde vyhlasovat a ten titul si znehodnocovat. jasne, ze jemu sa to za vinu davat nemoze. Skot to taliankso mal dostat viac po prstoch…
Tie vysielacky boli potom asi od RB a mozno preto to zakazali. Lebo ostatni to vyuzivali potichu, ale oni vyhlasili verejne jazdcom, aby to robili. Mozno iba ich vysielacku pustili do eteru, alebo to uz bolo viac a FIA si povedala dost.
Myslim taliansko 21 ked umyselne vytlacil Hamiltona von. Keby to vtedy nespravil o titul by prisiel uz pred AD.
Akurat ze u Ver bolo vzdy vidno, ako do supera zatlacil, u Hamiltona to nebolo vidno ani raz. U Ver to bolo vidno aj v rakusku proti Norrisovi, ako siel do vonka, aj ked uz mal ist davno do vnutra. Takze sa budeme o tom darmo bavit. V taliansku to poslal poza bielu ciaru s nemoznym koncom zahnut na trat do lava ci tam uz naskocil, alebo by nenaskocil, tam nebola sanca zahnut do lava. V BRITANII som ti uz pisal ze tam bolo 2x rovnaka situacia par zakrut po sebe, jedna sa zaobisla bez nehody, ta druha nie, lebo Ver viditelne zahol do Hamiltona viac, ako zakruta ziadala. A viac miesta mal on na lavo, ako Ham na pravo ,)

1 Like

A neskus mi napisat, ze si mam pozriet, ako siel ham s leclercom :smiley: lebo kazdy manever a azdy boj s inym jazdcom je uplne nieco ine :smiley: toto je oblubeny argument obhajcov Verstapena…
Ale znova, 2ROVNAKE INCIDENTY PAR ZAKRUT PO SEBE…
JEDEN SA ZAOBISIEL BEZ KOLIZIE.
DRUHY SKONCIL VYPADNUTIM TOHO, CO MA NA TOM NAJVACSIU VINU.
Komisari len spavili kozmeticku upravu, aby sa nepovedalo, ze Hamiltonovi nieco preslo kedze chudak Max siel do nemocnice. Aj ked svojou vinou.
Zaujimalo by ma,ako by sa na to pozeralo, keby bolo vidno, ako Ham do neho zahol volantom :smiley: Vrazda… :smiley:

Teraz neviem ci to myslis ironicky alebo nie. Lebo Max s tym fakt nic nema, neurobil nic zle. :smiley:

Nevie a nedal. Skratka ta sezona bola cela kontroverzna na obe strany. Raz na to doplatil jeden a inokedy druhy. Keby Abu Dhabi neboli posldene preteky sezony, tak by to nikto neriesil.

Na toto este asi nikto nikdy nepoukazal, ale pozri sa na Baku v tej sezone:

• v 31. kole sa na rovinke po defekte roztrieskal Stroll. Ziadna red flag, vsetko sa odstranilo za SC za 5 kol a jazdilo sa dalej.
  • na konci 46. kola (z 51) dostal defekt Max a rozbil to podobne ako Stroll. Keby bol rovnaky postup, tak by sa za SC dojazdilo, Perez by vyhral a Hamilton skoncil druhy. Lenze po par kolach SC dali red flag, aby sa este 2 kola pretekalo.

Niekto by mohol povedat, ze to bolo preto, aby mal Hamilton sancu este vyhrat. Bolo to preto a bol tym padom zvyhodneny Hamilton? Alebo to bolo preto, ze mali timy s riaditelstvom dohodu, ze sa bude robit vsetko preto, aby sa preteky nekoncili za SC?

Predstav si, ze by to Baku bol posledny pretek sezony a Hamilton by ho po hentakej red flag vyhral a ziskal tym titul. A opacna strana by vinila Masiho, ze to prihral Hamiltonovi.

Skratka tie kontroverzne rozhodnutia robil Masi pod tlakom a urcite nie umyselne. Je len a len Hamiltonova chyba, ze ten titul neziskal. Stacilo spravit o jednu chybu v sezone menej (a ze ich teda urobil v 2021 v porovnani s Maxom). Uz len v tom Baku keby sa drzal toho, co povedal vo vysielacke a podrzal si druhe miesto. Tolko bodov co rozhadzal, ze Masi je len uboha vyhovorka.

A sam Hamilton sa s tym vysporiadal velmi dobre a pomerne rychlo (hoci krivdu citit z jeho pohladu urcite moze). Akurat sa s tym doteraz nevysporiadal Wolff a Lewisovi fanusikovia. :slight_smile:

Tuto sa velmi mylis. V tejto zakrute je to bezny manever a vobec este nemal tocit dovnutra. Len Norris bol tvrdohlavy a odmietal ist za ciaru (ako to bezne robi kazdy pilot na vonkajsku).

Pozri kolko miesta tam mal Lando (cely obrubnikom a aj za nim je asfalt):
image

A pozri ako to v opacnej situacii vyzeralo, ked tam Landa predbiehal Hamilton par rokov predtym. Lewis vysiel polkou auta na obrubnik:
image

Ten isty Lando v suboji so Sainzom par rokov predtym:

Max pri suboji so Sainzom skoro celym autom na obrubniku:

To iste Alonso:

A mohol by som takto pokracovat este dlho. V tej zakrute je to uplne bezne a nikdy to trestane nebolo, lebo jazdec na vonkajsku mal vzdy miesto a vyuzil obrubnik, aby si pripravil lepsi vyjazd, prekrizil stopu a na nasledujucej DRS rovinke dokoncil predbiehaci manever. Lenze to je to, co Landovi moc nejde - suboj koleso na koleso - a je za to casto kritizovany.

Opakujem, ze za bielou ciarou nebol, ale na vine bol. Rovnako ako Hamilton v Silverstone. Tiez nemozna rychlost a uhol, v zivote by tu zakrutu nepresiel po trati.

Lenze to nie je dialnica, ze sa dobrovolne uhynas a pustas auta. Je tam jazdecka stopa, ktoru Max dodrzal a Lewisovi nechal dost miesta, lenze ten absolutne netrafil zakrutu.

1 Like