Horner: Na Neweyho som sa už nemohol spoľahnúť | Magazín F1 - F1online.sk

Christian Horner a Adrian Newey vytvorili v Red Bulle úspešnú dvojicu, ktorá z výrobcu malinoviek spravila uznávanú formulovú stajňu a viacnásobného majstra sveta. Čo však navonok vyzeralo ako harmonický vzťah, podľa Christiana Hornera bol boj, v ktorom sa na svojho technického riaditeľa nemohol stopercentne spoľahnúť.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/246391/horner-na-neweyho-som-sa-uz-nemohol-spolahnut

Tak to bude počteníčko.:face_with_hand_over_mouth:

1 lajk

Jojo Horner na Neweyho nemohl spolehnout a kolik výher a titulů díky němu měli? :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 lajk

Tak nástup do Astonu si asi můžeme definitivně škrtnout… :smile: .

3 lajkov

a asi nie len do astonu, ale asi do vsetkych timov

jeho podmienky uz teraz boli neprijatelne pre vacsinu timov a ked vyjde ta kniha kde ohovara vsetkych tak jeho sance pojdu strmo dole

len ktovie ci takto kriticky bude aj ku sebe a dicpic aferke :slight_smile:

To by zase byla škoda, je to schopný šéf. Třeba takový Cadillac možná pomluvit nestihl a ambice mají vysoké, mohl by zakotvit tam (to mě jen tak namátkou napadlo).

Maxov obrovský talent prebil toxicitu jeho otca, ako som tu už písal, ak sú dôvody aby ho niektoré tímy nechceli, je to jeho otec a jeho manažér, ale samozrejme tá protihodnota v podobe Maxových jazdeckých výkonov je obrovská…

1 lajk

Máš pravdu, ta toxicita Verstappenovců je obrovská a převyšuje Maxe a jeho výkony, v F1 ho těžko uvidíme jinde, než v RBR.

1 lajk

Myslím si, že jeho otec už tam nehrá žiadnu rolu a keď sa objaví v garáži, ako napríklad v Sepangu, tak je tam v podstate len ako hosť a člen rodiny. Nie je to tak dávno, čo si hrkútal s Wolffom na kávičkách. Zjavne vedel čo robí a nová zmluva s Red Bullom to dokazuje - dostali krásne peniaze.

Niektorým vyjadreniam z knihy by som nepripisoval až takú veľkú váhu a dôležitosť ako tu niektorí pripisujú. Kniha musí byť pútavá a môže odhaľovať vyjadrenia a myšlienky, ktoré mal Horner v danom čase. Aj o Neweym napríklad.

V 2014 to určite pre neho bola zrada. No odvtedy uplynulo veľa času a pár mesiacov dozadu bol tuším s Neweym v továrni Astonu. Ak by to bolo medzi nimi také zlé, toto stretnutie by sa asi neuskutočnilo. Navyše o týchto vyjadreniach z knihy mohli niektorí vedieť dopredu a Horner im to mohol vysvetliť, who knows.

Ale bude to pop!či čítanie, už nech je to tu. A následne by to chcelo knihu aj od Marka, Neweyho a napríklad Wheatleyho a GPho, nech máme ucelený obraz z každej strany.

:grin:

ale by ho ohovoril hned ako by dostal padaka :slight_smile:

on by sa mozno aj do nejakeho timu dostal, ale tym, ze si dal podmienku, ze musi byt spolumajitelom a to nie nejakym 1-2%tnym tak to je dnes nieco co mu vie poskytnut len malokto

Na toto sa celkom tesim.

1 lajk

Newey je ako jeho auta, prevratny ale menej spolahlivy.

5 lajky

niekto kedysi povedal, ze lepsie nespolahlive auto ako pomale auto, lebo z nespolahliveho lahsie spravis spolahlive ako z pomaleho rychle

a v com je akoze podla teba newey menej spolahlivy? lebo to povedal horner? :slight_smile:

Lahsie? V McLarene by asi ohladne tohoto nesuhlasili. Mp4-17,18,19 z Neweyho pera potrebovali roky aby boli spolahlive, to asi nechces, dostat spolahlivost pod kontrolu, ked je uz auto stare. A vo vseobecnosti boli Neweyho auta znacne krehkejsie vzdy. Od Williamsu, cez McLaren az po RBR. Vsetko je na uplnom limite.

A co hovori o Neweyho spolahlivosti? Vo Williamse mal problemy s Headom, v McLarene s Dennisom, z McLarenu dokonca takmer odisiel tusim do Jaguaru, nakoniec zostal. Potom z Red Bullu chcel odist do Ferrari, nakoniec zasa zostal. Horner to zrejme myslel tak, ze Newey nebol projektu oddany, kedze chcel odist

2 lajkov

https://www.topgear.com/car-news/formula-one/a-brief-ish-history-adrian-newey

1 lajk

a preto vyhravali jeho auta tituly zatial co ine spolahlive a pevnejsie auta nie

mp417d prehralo titul o 2 body a to 2x vypadol kimi kvoli nehodam a 1x kvoli motoru, cize ani raz kvoli tomu za co by mohol priamo newey jeho krehkym autom a povodne mp4-17 malo hlavne problem s mercedes motorom a tie problemy s motorom mal hlavne kimi pricom v tych rokoch sa este dali motory nicit jazdcom, kedze elektronika tie motory tak neobmedzovala ako dnes :slight_smile:

ale v tych rokoch boli prestupy aj medzi inziniermi ovela beznejsie ako dnes. horner sa na to pozera z pohladu, ze on prisiel ako mlade ucho do f1 a ostal v nej v jednom time az kym ho nevyhodili a preto asi kazdeho kto odisiel z timu povazuje za nelojalneho :slight_smile:

Ja by som to preformuloval - Na Neweyho som sa už nemohol spoľahnúť, že bude naďalej prekrývať moje úchylné správanie na hrane zákona a za hranicou morálky…

Roky 2000-2004 isli jednoznacne za autom. Motor Mercedes nebol moc silny a spolahlivost bola otazna, ale tie auta boli jednoducho zle. Aerodynamicky neefektivne, hlavne od MP4-16 dalej. To je pekne, ze MP4-17D prehrala o dva body, ale nebolo to v ziadnom pripade zasluhou rychlosti. Bolo to pomale auto a Raikkonen v nom vyhral jeden pretek. V boji o titul bol prave vdaka konzistentnosti. Resp. skor za tym bola neschopnost Ferrari a Schumachera. Hlavne treba pripomenut, ze spojazdnit MP4-17 v podobe D verzie trvalo viac ako rok. MP4-18 sa nerozchodila nikdy a MP4-19 tiez musela cakat vyse pol roka na B specifikaciu. Este aj MP4-20 mala cast sezony svoje problemy s ovladanim. Tieto veci nejdu na vrub motora.

Hlavne tymto Neweyho nijako nezhadzujem. Jeho praca tituly priniesla, o tom ziadna. Ale ziadne “mame Neweyho, sme zachraneni sa nekona”. Nepomohlo to McLarenu, nepomohlo to RBR ked mali nahovno motor a nepomohlo to AM teraz.

Nehovoriac o tom, ze s Neweym sa asi tiez nepracuje uplne lahko

6 lajky

Teď srovnání s Brawnem a Aldo Costa. :grinning_face: