Aston Martin sa nachádza v najhlbšej kríze v podstate od začiatku svojej existencie. Ak rátame celú históriu stajne zo Silverstone, tak skutočne je najhlbšia od vstupu Vídžaja Maliju. V časoch Force Indie a Racing Pointu si síce tím prešiel ohromnou finančnou núdzou, ale výsledkovo na tom nebol nikdy tak zle. Zdá sa však, že čím vyššie sú ambície Aston Martinu, tým horšie sú výsledky.
Tak Aston předpokládám maká na svém velkém balíku upgradu. Pár šťouchanců Hondě dal na začátku sezony a dál je potřeba prostě začít lépe spolupracovat. Co od Astonu jako chceš slyšet? Dejme jim ten čas, tzn. 5 závodů zhruba, a pak se uvidí.
Já jsem odkojený dobou, kdy týmy byly vůči fanouškům mnohem otevřenější a své novinky před světem neskrývali. Nediv se, že to co se děje v Astonu, který se ještě nedávno chlubil jak se jim rozrůstá nová továrna a jaké mají plány získávat tituly mi jejích současné mlčení připadá spíše jako přerod do hluboké totality.
Já Astonu vlastně už taky nevěřím, ale rozhodl jsem se jim dát poslední šanci. Jsou tu nová pravidla, je fakt že s Neweyem to bylo strašně na rychlo. My prostě potřebujeme vidět nějakej funkční upgrade, a když píšu funkční tak myslím velký skok ve výkonnosti, a pokud nepřijde po tom co sami avizují, tak prostě nazdar…
Ale přirovnání k totalitě? To snad ne.
Oni toho musí změnit opravdu hodně, to bude úplně jiný monopost a to včetně motoru a je velká otázka, zda vyřeší převodovku. Ono jim to nefunguje jako celek, takže to musí kompletně předělat, takže není co tajit a ani ukazovat a vše musí dělat i s výhledem na přiští rok. Hodně práce a nejistý výsledek. Imho ještě celej přiští rok budou ladit a vůbec není jisté že konkurenci doženou, to totiž není vůbec jednoduché a srovnavat to s minulostí alá RB nejde. Tam Honda neměla finanční strop, mohla nasypat do toho úplný finanční nesmysl , což udělala ( mohla) a taky FIA ořezala konkurenční motory ( zakázala co se dalo) co to šlo a tím Hondě hodně pomohla a to včetně změny paliva a i tak to trvalo, že za 4 roky to vlastně nestihla…počkáme a uvidíme jak se s tím poperou. Možná by měli už začít vyvíjet V8 , aby zase neměli skluz.
Já si naopak myslím, že pod Strollovým vedením může být k totálu hodně blízko.
Zatím jsem se dočetl, že Aston staví zcela nový vůz a že ze současného má zůstat pouze přední náprava. Nejspíše se Adrian rozhodl okopírovat konkurenci a myslím, že je to správné řešení. Třeba i Honda zruší patrové baterie.
Hele klidně kopie, když ta kopie bude funkční a Adrian jí pochopí a dokáže na ní spolu s týmem stavět, tak je mi to uplně jedno, já chci vidět výsledky.
Jestli někdo čeká že za pár závodů až udělají upgrade monopostu přijde zcela zásadní zlepšení, tak já si to nemyslím…už jen nebudou za úplné pitomce, což teď jsou. Neměl bych žádná velká očekávaní…a to ani přiští rok.
Žetony po dvou letech zrušeny…a Honda je ani tak nebyla schopna utratit. Tam byl tehdy jiný problém…
Zkráceně …Oni udělali motor a turbo dali na špatné místo a to časově pak museli provozovat dva roky, nešlo mít hned druhý rok jiný motor, to časově nevycházelo…, když ho nasadili poprvé, už se muselo vyvíjet na další rok a oni netušili že je to špatně…a pak už jen lhali. Třetí rok už ho měli, kopie Mercedes…jenže nefungovala propojovací hřídel a motory hořeli. Vyřešeno až 4rok… kdy motor fungoval, ale pořad ztrácel hodně. Až 5tý rok to byl rozumný motor, ale na konkurenci pořád ztrácel…vlastně až ta poslední verze 2021 byla ok…
Objem peněz je imho větší problém i proto chtějí Hondě přidat další peníze i mimo ADUO.
Záleží kdy se Adrian rozhodl, že tuhle koncepci hodí ze skály. Už v testech věděli, že je to slepenec a těch pár kol, které ujeli to pouze potvrdilo.
Tehdy nekopírovala turbo Mercedesu pouze Honda, ale taky Renault i Ferrari. Proto měl Mercedes celou dobu tak pohodlný motorový náskok.
K neúspěchu Hondy svým dílem hodně pomohl McLaren, který ke konci spolupráce spíše škodil, než spolupracoval.
Umístění Turba měl jak Renault , tak Ferrari jinak… Ferrari to mělo předělat , ale nikdy se to nepotvrdilo. Renault to tuším udělal až na konci vývoje, při změně paliva…ono to bylo spíše o aerodynamice, než o funkci a výkonu.
Tak Honda 3 roky dodávala šrot, kdy nešlo ani vyvíjet ani nic posouvat, furt se měnily motory, byla to hrozná doba, frustraci chápu. Mclaren měl Hondu poslat do zádele hned po dvou letech ( s tím že by ještě rok s Hondou jezdil) a býval by dostal zpět motory Mercedes a vzpamatoval by se dříve. Bohužel jak se čekalo zda třetí rok to Honda nezlepší, tak Mercdes němal volne sloty na výrobu dalších motorů a muselo se jít k Renaultu.