vsetky navrhy su vlastne dobre, a mali by sa realizovat paralelne:
buduci rok: vyrobit ultra soft gumy, a pravidlo pouzit vsetky 3 zmesy pocas pretekov.tzn. min 2 zastavky v boxe
dlhodobe: skusit upravu trate
2030: lahsie a mensie auta
uplne by stacilo zrusit moznost pracovat na aute pocas cervenych vlajok. S tym by mali zacat. Doteraz to nikdy ziadnu dobrotu neurobilo.
praveze by som ultra soft z Monaka vynechal, skor ultra hard. nech sa to tam viac smyka.
Jen slicky do mokra nebo wet do sucha, jinak to nebude lepší
Návrat Sepangu no, tam by se mělo jezdit hned. Máš tam všechny aspekty na testování monopostu, predjíždí se tam a máš tam počasí vždycky 50 na 50
Aj v iných motoršportových disciplínach platí, že od ostatných pretekov sa tieto značne líšia…
To je tak naivné, že keď budú menšie autá, bude sa dať v Monaku predbiehať
V Monaku sa nikdy nedalo predbiehať, ani v roku 1992, kedy oveľa rýchlejší Mansell na čerstvých gumách nedokázal predbehnúť Sennu… Vtedy boli autá o 20cm užšie… A nedokázali to ani mnohí ďalší.
Hamiltonovi sa Schumachera pred 13 rokmi podarilo predbehnúť len preto, lebo ten si nedával pozor a ten mu nechal vo vnútri zákruty miesto, hoci kolesá mal vpredu.
Verstappenovi sa predbiehaci emanévre na Strolla a Sainza v roku 2018 len preto, lebo Stroll vôbec neblokoval, a v prípade Sainza si skrátil šikanu. Max vytedy štartoval s posledného miesta na najrýchlejšom aute (kvalifikáciu vyhral Ricciardo).
“Legendárny” manéver Raikkonena na Webbera prišiel po veľkej chybe Webbera. Takže mal zlý výjazd, dnes by asi skúšal Raikkonena blokovať.
Ďalšou vecou je, že kedysi neboli pretekári takí agresívni pri bránení. V Monaku sa vždy dalo predbiehať len v prípade, že súper urobil chubu. Navyše predbiehaný musí vždy pri manévri spolupracovať. To sa v dnešnej F1 nenosí. Proste nie, buď sa zmierte s tým, že sa predbiehať nebude a preteky budú taktickou bitkou medzi tímami ak ich jazdci spolupracujú.
A mimochodom v juniorských sériách sa predbieha len preto, lebo predbiehaní vedia, že opravy po prípadnej kolízii budú musieť platiť, radšej teda neriskujú kvoli jednému miestu…
Túto veľkú cenu mali už dávno zrušiť.Toto nie sú preteky,ale prehliadka jácht a tzv. celebrít
Nemyslel jsem to doslova. Je to zazita tradice, vim ze mi rozumis.
v 1992 boli o dajme tomu 20cm uzsie, ale boli velmi siroke uz vtedy. Tie ostatne manevre, kt. si vymenoval su samozrejme skvele a aj prave pre to, co k nim viedlo. Predbiehanie nie je len o tom, kto ma rychlejsie auto alebo je rychlejsi pilot. Prave naopak. Toto nie je rally.
Ano v Monaku, je to hlavne o tom, kto urobi chybu, kto sa vie branit, kto je ako sikovny a pozorny. To je v poriadku, ale s tazkymi a velkymi autami, je to bez kontaktu takmer nemozne. Chyba nie je v uzkej trati ale vo velkych autach. Netreba vinit Monako.
Ako som pisal pred par dnami. Ak by boli auta o velkosti tych z 50.-60. rokov tak by sa predbiehalo viac.
Ono vlastne ta krasa Monaka spociva aj v tej narocnosti predbiehat. Ak chce niekto vyhrat, nemusi to urobit len cez kvalifikaciu a/alebo strategiu. Moze to urobit legendarnym manevrom na okruhu, kde sa povestne tazko predbieha. Problem je, ze sa to dnes uz takmer neda. Nepotrebujeme aby sa tam predbiehalo ako v Monze, ale aby to bolo mozne.
To je ten problem. Trat byla navrzena prave na auta ze zacatku monackeho zavodu v 50. letech, musela by se prebudovat.
Určitě bych zkusil podstatné prodloužení brzdné dráhy zákazem současných brzd. Zmenšení, materiály, … Pamatuji doby kdy se předjíždělo za tunelem, protože se mimo jiné brzdilo podstatně dříve.
To mi prijde jako dobrej napad.
Pracovat vratane vymeny pneu?
To moc realne a asi ani ako spravne nevidim… RF je vacsinou po vacsich havariach, cize by hrozilo zbytocne vela vypadnuti pre jednu chybu pilota napr. a pneu mozu byt lahko poskodene/defekt, co by bolo tiez nebezpecne…
No ak to nezmenia, tak aspon upravit ze musia nasadit rovnaku zmes (ktoru ale nemusia mat), alebo aspon nech sa to nepocita ako povinna vymena. Ved je to vymena pocas prerusenia, nie pocas pretekania, to je odveci… A v nedelu to prispelo k extremnej nude.
Najideálnejšie by bolo túto už trápnu veľkú cenu proste vyradiť z kalendára. Kedysi to bola sranda, bo v každých takýchto pretekoch lietali plechy. Teraz nemá čo lietať, teda pokým sa nezjaví aktívny dánsky mamlas z Haasu. Navyše monoposty pripomínajú skor nákladné auto, ako pretekárske, takže sa tam nezmestia a ten okruh je skrátka primalý pre tieto autá. Neostáva nič iné, iba sa zaradiť do vláčika a odcestovať veľkú cenu ničoho, ako kačička pekne v rade. Pre diváka je to napínavé, ako malé gaťky
To by bolo zlozite z bezpecnostnych dovodov.
Oprava mi nějak nevadí. K čemu by mi bylo, kdyby někdo odstartoval s 1/2 křídla nebo s píchlou pneu?.
Spíš mi vadí pokrytecký restarty a určování pozic.
Podle gps poznají, kdo sandbaguje, kdo kolik má paliva, jaký odpichy, ale nedokážou určit pozici na trati.
preco? boli by 2 moznosti. bud je auto nesposobile nastupit na rost a konecna, alebo ak oprava ci vymena gum, tak restart z boxov. fair and square.
po vymene cohokolvek by mali startovat z boxov.