Dobra posledna jazda. Pekne gesto od Rusela ze mu to tam pustil. Uz sa tesime na jazdu vo Ferrari. Ale ja už nic neocakavam. Lewisova kariera bola bohata a nieje uz ani co a ani komu dokazovat.
Tak nebo tak, příští sezona bude vyrovnaná, možná nejvíce v historii, jen škoda toho Sainze, jaká je šance že se Williams dotáhne aspoň na hranici top 5, nula.
Nooo Sainza je škoda ako fakt mal skončiť v Mercedese aj keby len na rok. A ano to dufam ze bude vyrovnana od prveho preteku ze sa nam pekne zrovnaju a nikto neodskočí. 2026 to bude trapenie a zas nejaka dominancia.
Počítám úvod sezony bude vepředu vyrovnaný, postupně se budou tvořit rozestupy jak se začnou týmy více soustředit na rok 2026, bohužel to může skončit tak, že po polovině zůstanou v boji o tituly dva, maximálně tři v obou šampionátech, což je jen o něco lepší než obvykle, uvidíme.
Každopádně, kdo bude bojovat o titul do konce sezony bude naopak zkraje 2026 v mírném skluzu, neříkám že to tak bude má to svoji logiku.
Dnes nám Hamilton znova dokázal, že má lepšie závodné tempo, ako George. Ten bude mať problémy aj s mladučkým Kimim.
A na Totovi dnes bolo jasne vidno, že by si tam radšej nechal Luisa, ako Russella.
Ferrari pôjde o rok bomby.
Toto niektori stále pouzivaju ako argument proti Vettelovi Celkom vtipne ze zrazu to plati aj o Hamiltonovi
Bože sorry ale toto sú také kecy jak Lewis nedostával info.
Akože čo, team ho sabotoval? Keď team vedel, že potrebuje nastaviť predné krídlo tak či onak tak oni mu to spravili o 2 stupne horšie aby náhodou nevedel odovzdať túto hodnotnú info ferrari?
Ešte aj upgrady ponúkal Georgovi (už si nepamätám kde) takže tieto kecy o tom jak Lewis nedostával info od teamu/inžiniera sú také vymyslené báchorky.
Tak Lewis dostaval urcite maximalni podporu. To je videt i na vyjadreni Tota a to jak ho hnali vpred.
Vsechno info asi nedostaval, ale je vubec otazka zda on s necim takovym vubec umi pracovat. Nastavit si auto je jedna vec (pry to driv zajistoval Bottas jeho feedback) a rozumet co co dela je druha.
A porovnavat podporu Hamiltona s tou Russellovou snad ani nejde. George je otloukanek.
Ja stále nechápem aké informácie majú akože jazdci priniesť do teamov ktoré akože totálne zmení vývoj monopostov.
O Vettelovi je známe, že sa do takýchto vecí minimálne zaujímal, napriek tomu som si viac než istý, že nič také svetoborné do Ferrari s RB nepriniesol. To, že team funguje v nejakej oblasti tak či onak nie je informácia pred ktorou by ho dokázal team “ubrániť” v zmysle, že mu to zataja. Takže len veci na effektivitu fungovania može priniesť - ako návrh na konci dňa, lebo čo funguje pre jedného, nemusí pre druhého.
Ale nastavenie monopostu? alebo prečo tam či onam sa rozhodol team v technickom vývoji ísť, vie jazdec absolútny prd. A to či nalievajú deci vody do gúm znova vie ten jazdec, takže absolútne neexistuje spôsob ako by tomu zabránili aby to vedel. Či sedí každý jazdec jak slepá baba v monoposte? alebo má zákaz vstupu do garáže keď montujú monopost?
A navyše, si neviem predstaviť, prečo by team sabotoval sám seba. Vlastne by každý team tento rok o seba ochudobnil o body, lebo skoro každému niekto odchádza, tak aby náhodou nevedel porozprávať.
Nevadí, že inžinieri chodia hore dole a rozprávajú tie tajomstvá, hlavne netreba tomu Lewisovi povedať info a nastaviť mu monopost.
Za mňa to jednoznačné bolo. Nebol to úplný bodový debakel ako v prípade Péreza, ale objektívne ten bodový rozdiel by bol na úrovni 60-70 bodov, keby Russell nie je DSQ z prvého miesta v Spa a nemá technickú poruchu v Silverstone. Kvalifikácie tuším hovorili, že skončili 19:5 pre Russella a to už je debakel.
Nemyslím si. Informácie ohľadom nastavení motora? Neviem o tom, že by odchádzajúci pilot takéto info nemával. A čo sa týka podpory, tak Hamilton ju mal vždy oveľa väčšiu ako Russell, ktorý tam je skôr do počtu. Stačí si pozrieť správanie Wolffa k ním dvom.
Motiváciu beriem len ako výhovorku. V každom športe ide v danom momente len o ten jeden aktuálny pretek / zápas. A ak má problém byť motivovaný, tak je to jeho problém. Taký Sainz ten problém nemal. Samozrejme motivácia je väčšia keď bojuje o titul a víťazstvá, ale to by sa potom mohol vyhovárať aj Russell, lebo auto mali rovnaké.
Som veľmi zvedavý na budúci rok, ale ak si mám staviť na jedného z dvojice Ferrari, tak rozhodne Leclerc.
V podstate súhlasím s tým, čo si napísal. Akurát si myslím, že aj keď budú mať dobré auto, tak minimálne 2025 bude mať Leclerc navrch. To je však len môj tip (ty zas môžeš tipovať Hamiltona) a múdrejší budeme budúci rok.
Statisticky ano, a myslim, ze v zavodoch sa dokazal posunut vyssie oproti Q, ale Rus zas naopak - posun dolu v zavode oproti Q…
Ale vsimli ste si, ze ked Ham vysiel na trat po prezuti, tak za nim Alo a Ver - 13 majstrovskych titulov na par metroch - boli by to skvele podia keby mali vsetci porovnatelne auta
Wow, ty jsi asi závodil v F1, když víš, jak to všechno je, že?
Ja som si to nevymyslel, hovoria o tom ľudia čo analyzujú výkony jazdcov.
Takisto hovori o tom sám Hamilton že s touto generáciou ma problem hlavne pri nájazde do pomalých zákrut, prechod cca 120-150km/h, a potvrdzuje to aj fakt že na tratiach s prevažne vysokorýchlostných zákrutami podával aj tento rok dobre výkony (Silverstone, SPA,…)
Interny suboj s Leclercom nie je az tak podstatny, ako Hamilton, tak aj Leclerc v prvom rade potrebuju ziskat jazdecky titul, internym vitazstvom voci timovemu kolegovi uz vela neziskaju, ak v sampionate zase prehraju.
Interný súboj je veľmi podstatný pre nasledujúce sezóny. Od 2026 sa ide od nuly. A ak v 2025 jeden z nich jasne prehrá, tak to môže nakloniť tím tomu druhému. A samozrejme to tomu porazenému pokazí aj reputáciu.
Ad dostaval / nedostaval vsetky info. Uprimne si myslim, ze Lewis bol taka falosna jednotka az do konca, ale pochopitelne, Mercedes uz nemohol povedat vzdy vsetko. Co sa tyka nasadzovania novych dielov, to je vzdy tak ze raz niekto dostane nieco skor, raz druhy, bezna vec. Nemyslim, ze by Lewis jazdil s inym autom, ze by schvalne dostaval stare/zle diely. Maximalne mu nepovedali uplne detaily o tom, co su to za diely a hlavne preco su tak nadizajnovane. Na aute to mal, takze dostal rovnaku techniku… Rovnako vsetky mozne motorove veci: urcite ich v aute mal a vyuzival, akurat zrejme nie vzdy vedel uplne detailne co sa tam realne deje / skryva pod novym nastavenim. A to su veci, ktore v absolutnych cislach robia 0 rozdiel, slovom nula. Ale v hlave prida na pochybovani + mierna strata motivacia a uprimne, Lewis sam zo seba urobil snad na polovici pretekov testovaca, ked ochotne skusal aj velke zmeny nastaveni a robil spinavu pracu pre team do buducna. Vo vysledku tak opticky celu sezonu stracal az nechutne vela.
Suma sumarum, ten rozchod dopadol na vybornu. Podarilo sa aj vyhrat, navyse doma. Mercedes sice bol v zemi nikoho a aj ked vysledkovo dopadol najhorsie za tieto pravidla, vykonnostne sli paradoxne najviac nahor a uz castejsie ukazovali zablesky. Lewis sa vytrapil v Q, kde to proste skrz vsetky dovody nevedel poskladat dokopy (casto strata pritom nebola velka, len vo vyrovnanom poli to bolo poznat) a v race pace bol vela krat top. Jazdit nezabudol, ukazal to aj tuto sezonu a nie raz. Ak mu to Ferrari sadne viac, hammer-time este pride. A ak nie, bude mat splnene, ze si za cervenych zapretekal. Mozno im pomoze zlepsit auto tak, aby jeho nasledovnik potom prevzal stafetu a priniesol konecne aj ten titul (rovnako, ako Michael vydlazdil cestu Lewisovi).
Ta biela nemala byt siva, popripade cierna teraz?
Mercedes nema nic s bielou.
Ked chces nieco komentovat tak si to aspon poriadne precitaj . Ja som nepisal ze nedostaval Upgrade alebo nove kridla alebo podlahu. Ja som pisal ze nedostaval info ohladne lepsieho vyuzivania pohonnej jednotky -nastavenia mapovania motora a dalsie veci. Lebo aj tam mas veci ktore nechces aby sa to dostalo ku konkurencii. A preco by si to prezradzal pilotovi ktory bude v dalsej sezone tvoj najvetsi konkurent. Preco maju aj inzinieri ktory prestupuju z jedneho timu do druheho povinnu niekolkomesacnu pauzu? No predsa aby nemohli informovat konkurenciu o tom na com pracuje ten a ten team.
Buduci rok bude tesny a o optimalizovaní. Cize aj s rovnakym balikom moze obcas niekto iny prekvapit. Neocakavam nejake velke prepady. Ale vsak nechame sa prekvapit. Hlavne to bude o setrni penazi aby sa co najviac nalialo do 2026. Ale ano suhlasim kto bude chciet za kazdu cenu vyhrat 2025 tak mu to moze ublizit na 2026.