Hamilton o prestupe do Ferrari: Bez Freda by sa to nikdy nepodarilo | Magazín F1 - F1online.sk

Najväčšia prestupová bomba možno v celej histórii Formuly 1 sa uskutočnila pred štartom sezóny 2024. Ako blesk z jasného neba prišlo rozhodnutie Lewisa Hamiltona, ktorý len pár mesiacov po podpise novej zmluvy s Mercedesom prestúpil do Ferrari. Tam sa opäť spojí so svojím bývalým šéfom Frédéricom Vasseurom, ktorý mal podľa slov sedemnásobného šampióna kľúčový podiel na jeho rozhodnutí.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/143673/hamilton-o-prestupe-do-ferrari-bez-freda-by-sa-to-nikdy-nepodarilo

Hlavne ze predtym kdesi tvrdil, ze ako maly na Playstatione vzdy jazdil za McLareny, hlavne za Raikkonena :rofl: a vzdy obdivoval tento team :rofl:

Takisto, preco stale omiela, ze je vyse 20 rokov clenom rodiny Mercedesu? Co on mal s Mercedesom? On bol od detstva clenom rodiny McLarenu. Patril do ich juniorskeho programu, nie do Mercedesu. Za mna zavadzanie a prekrucanie faktov

2 Likes

Možno mal dva Playstationy. Jeden pre Ferrari a jeden pre McLaren :sweat_smile:

1 Like

Lewis trochu ostudne zapomnel na Kimiho :eye:

žeby v tej dobe bol McL prepojený s Mercedesom dokonca názov McLaren - Mercedes?

Měl by sis nastudovat historii. Máš tam mezery.

Puffe to nemá zmysel.

Mercedes bol technický partner McLarenu ako má Red Bull Hondu alebo Aston ako má Mercedes a podobne. Neviem o tom, že by sa Mercedes priamo angažoval na fungovaní tímu. Ten kto sa angažoval bol McLaren v čele s Ronom Dennisom. Čo si ja pamätám bol to McLaren a Ron Dennis ktorý mali Hamiltona ako projekt, vrážali do neho peniaze, dávali mu šancu testovať a nakoniec miestenku vo Formuli 1. Takto si to teda pamätám ja. Ak máš iné informácie tak pokojne sem s nimi, rád sa niečo priučím.

PS na doplnenie. Úplne mi to príde ako keby v 2019 Riciardo tvrdil ako vlastne Renault je rodina a vďaka ním je v F1 len preto, že Red Bull jazdil práve s nimi. Takto mi prídu tie vyjadrenia od Hamiltona a ako za všetko môže Mercedes čo je proste blábol.

5 Likes

Mercedes nedodával pouze motory, ale byl podílníkem McLarenu. Už si nevzpomínám jak velkým, ale myslím, že Mergl vlastnil 40%.

1 Like

Hej, našiel som si, že Daimler vlastnil 40% od 2000 a neskôr si to McLaren odkúpil späť. Dobrý postreh. Taktiež som našiel, že to partnerstvo bolo o dodávke motorov a plánov na spoločné cestné autá ako napríklad SLR ale neskôr z toho padlo. Nikde som už nenašiel, že by sa podieľali na fungovaní tímu ako takého.

Na konci dňa to ale nič nemení na tom, že bol to Ron Dennis kto mal pod palcom Hamiltona a vďaka nemu je tam kde je. On ho mal ako juniora, on mu dal možnosť testovať a on ho posadil do sedačky F1. Mal by byť viac vďačný jemu ako velebiť Mercedes ktorý možno v tom čase ani nevedel, že nejakému Hamiltonovi platia časť juniorky (ak vôbec nejakú časť podielu platili).

3 Likes

Spolupráce mezi Mercedesem a McLarenem by nepadla, kdyby se Mercedes nerozhodl jít vlastní cestou odkoupením Brawn GP.
Rona vždy zajímali talentování jezdci a Hamík byl skutečná trefa do černého.

2 Likes

The partnership included free engines from Mercedes-Benz that built and assembled by Ilmor Engineering, Mercedes-Benz official team vehicles, financial support, also earned full-factory support from Daimler AG and Mercedes-Benz and also Mercedes-Benz and Ilmor staff would work with the team at their Woking base.

to vobec nepripomina zakaznicky tim Hondy ci Mercedesu

Ja o tom partnerstve viem, ale je to podla mna hra so slovickami. Bol junior McLarenu a Mercedes im dodaval motory. Program vsak bezal pod McLarenom, Mercedes bol partner a prispieval na to.

3 Likes

Tiez som to tak chapal doteraz. Hamilton bol “dieta” Dennisa a McLarenu, Mercedes sa tam nejak neangazoval az kym neboli vyhliadky na to, ze Hamilton bude jazdit za McLaren v F1. Nepamatam sa, ze by Haug, coby sef angazovania sa Mercedesu v F1 niekedy predtym vobec spomenul Hamiltona.

A ked si chce clovek rypnut, aj tie motory z cias Hakkinena(ked bol Hamilton junior v McLarene) neboli tak uplne Mercedes. Motory dizajnoval a staval Ilmor, Mercedes si na to len lepil trojcipu hviezdu a platil. Neskor odkupili vacsinovy balik (vtedy zacali problemy so spolahlivostou) az to nakoniec odkupili cele a zacalo sa to zlepsovat.

2 Likes

Mercedes sa najskor snazil odkupit McLaren, ale Dennis a spol. o tom nechcel ani debatovat a tak sa vydali cestou odkupenia Brawnu a degradovali McLaren z pozicie ich tovarenskeho teamu na zakaznika. Myslim ze aj to znacne prispelo k rozhodnutiu ist k Honde.

Přechod k Hondě byl kvůli penězům.
60 mega kvůli pentli od FIA (40 mega šlo z kapsy Mercedesu)
Vyplacení 40% podílu Mercedesu a slabší výsledky pod Whitmarschem dostaly McL do finančních potíží a žádný titulární sponzor neměl o spolupráci s McLarenem ve kterém to hodně skřípalo zájem.

To znie rasisticky :slight_smile:

Dnes možná ano, ale já měl na mysli skutečný sportovní terč.

terc-mezinarodni-s-kruhy-50-20

2 Likes

Clovek ked si v pritomnom case bude chvalit pritomnost… tak nemoze v buducnosti nic zmenit ?
Ja som jazdil na BMW, chvalil som si ho. Je to premna najkrajsie auto a teraz sa vozim v skodovke a som preto neverny BMW ? Alebo v minulosti som bol klamar ked som chvalil BMW ?
Je to dost trapas vytahovat vyhlasenia z historie. Ved kazdy jazdec dany rok musi chvalit tim v ktorom jazdi a vzdy musi viest reco ze s nim chce zostat a prepracovat sa hore.
Co ma povedat taky Aonso ci Riciardo co vystriedali uz niekolko timov. Vsak uz sa preboha ludkovia nechytajte za kazde slovicko co jazdec povedal pred 10rokmi.
Predsa nemoze teraz kazdy vyhlasit, ze by raz rad jazdil za ferrari, ako by ho potom vnimali dnesny ludia v time a vedenie ?

Nie, je to obrovsky rozdiel ked zmenis nazor a ked sa snazis “zmenit” co si povedal, ze si v minulosti robil. Mohol si vtedy tvrdit, ze BMW je najlepsie auto a teraz sadnut do ineho a hovorit o tom ze je najlepsie. Nic zle na tom nie je. Ale tvrdit, ze ked si bol maly, McLaren bol tvoj sen a ked si sa hral na pocitaci jazdil si vzdy za McLaren a za par rokov si to rozmysliet a tvrdit, ze si jazdil za Ferrari uz je na zamyslenie. To je skor ako keby si BMW predtym vychvaloval do nebies a teraz tvrdil, ze BMW sa ti nikdy nepacilo a jazdil si v nom nerad alebo dokonca si v nom ani nejazdil.

Navyse, asi dva roky dozadu Hamilton povedal aj, ze za Ferrari by nikdy jazdit nemohol, lebo patri do rodiny Mercedesu. Tiez v pohode? Za mna nie. A uz vobec nie v takejto oblasti. Kde nemozes vylucit ziadnu moznost. Za mna pozer a kecalek a neda sa mu verit ani slovo. Netvrdim vsak, ze je tam jediny taky. Taky Alonso je tiez pripad

3 Likes