Häkkinen: Problémom nemusí byť Albon, ale auto pripravené pre Verstappena | F1online.sk

Brit s thajskými koreňmi medzitým netuší, ako vyriešiť svoje aktuálne problémy s monopostom. V čom je ale koreň problému, vraj v Red Bulle vedia. Andrew Benson z BBC cez víkend vysvetlil, že problém môže byť skôr v tíme, ktorý namiesto toho, aby postavil monopost, ktorý bude vyhovovať obom jazdcom, sa príliš sústreďuje na Verstappena. Výsledkom sú síce skvelé výkony jedného auta, ale celkový bodový zápis z pohľadu tímu pokrivkáva.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/14542/hakkinen-problemom-nemusi-byt-albon-ale-auto-pripravene-pre-verstappena

Tak to mali zobrat Vettela. Ten ma rad zatazenu prednu cast.

Chápu Mikovu logiku, ale právě u mladých pilotů, kteří si svůj styl v monopostu F1 teprve budují, by to přece neměla být taková překážka. Charles Leclerc v své první sezóně v F1 taky měnil svoje návyky, zjistil, že to, na co byl zvyklý z F2, prostě nemůže přenést do F1, protože monopost F1 vyžaduje něco jiného. Pokud Alex Albon v svém věku a druhé sezóně v F1 tuto flexibilitu ne částečně, ale úplně postrádá, potom je to mínus na straně jeho jezdeckých schopností.

Osobně nevím o žádném nováčkovi, který by vstoupil do F1 s tím, že má monopost šitý na míru svým raným jezdeckým preferencím.

2 lajkov

Pocopitelne, ze RedBull stavia auto na Verstappena…mal by ho nebodaj stavat na neperspektivneho a pomaleho platica Albona? To by bola celkom zvratena logika. Rovnako aj v Mercedese sa urcite skor prisposobuju Hamiltonovi, vo Ferrari Leclercovi a v Renaulte Ricciardovi. Ak chce Albon, aby ho tim pocuval, tak by mal najprv nieco ukazat…

a co a ako maju dokazat? ved este pred tym ako vyjdu z garaze do preteku maju nevyhodu v technike ktoru im dal tim. porovnavanie s timovym kolegom nie je objektivne porovnaie.

Omyl - nemaju nevyhodu v technike. Techniku maju uplne rovnaku. Maju len nastavenie, ktore je site na mieru timovemu kolegovi a preto musia byt prisposobivy. A to aj presne maju dokazat - prisposobit sa. Rozumej, nestracat na timoveho kolegu pol sekundu/ sekundu ale take dve-tri desatiny a hlavne musia porazat papierovo slabsie auta. Uvedom si, ze jazdci ako Albon tam nie su od toho, aby vyhravali. Na to je tam Verstappen. Timova dvojka ma zbierat body superom. Preto si myslim, ze Hulk by bol pre RB dobry. Lebo ma skusenosti, sedel v mnohych roznych autach a je prisposobivy plus ma pevne nervy. Jazdec ako Albon, ktory je citlivy na vlastnosti auta a vyzaduje, aby sa prihliadalo na jeho potreby, je im ako spolocnik k Maxovi uplne na nic.

Tiež chápem tvoju logiku. Istá prispôsobiteľnosť jazdcov, hlavne mladých jazdcov tam musí byť. Jeden ju má viac, druhý menej výraznú. No u nikoho nie je absolútna. Každý jazdec má istý preferovaný štýl jazdenia, s ktorým dosahuje optimálne výsledky. Určite sa vedia prispôsobiť istým okolnostiam, ako napr. zmenám charakteristiky auta s ktorým jazdia. Ale asi nie v prípade, keď tieto charakteristiky sú v úplnom rozpore s ich prirodzeným jazdeckým štýlom.
Ja som si už dávno položil otázku, že čím to je, že Gasly, ktorý v Toro Rosso podával dosť dobré výsledky, v RedBulle pohorel a teraz je znova pri chuti. Keby išlo len o Gaslyho, tak by som sa možno uspokojil s odpoveďou, že asi nezvládol ten tlak, ktorý naňho RedBull vyvíjal. Ale potom som sa spýtal druhú otázku - prečo to má s Albonom úplne rovnaký priebeh? Sú to už dvaja odlišní jazdci, ktorým sa deje/stalo úplne to isté, takže problém nebude asi úplne v jazdcovi. To už bude niekde v tíme.
Skutočnosť, že auto a celý tím ide hlavne na Maxa, sme vedeli už dávno pred odchodom Ricciarda. No a keď teda nastavujú auto výhradne na Maxa, ktorý má úplne opačný jazdecký štýl ako Albon alebo Gasly, tak aj po ich snahe prispôsobiť sa, podávajú dosť biedne výsledky, lebo sa prispôsobujú niečomu, čo je v úplnom rozpore s ich prirodzenosťou.
Mám rád ilustračné príklady, tak sem jeden dám. Je to ako rozdiel medzi dňom a nocou. My ľudia sme sa noci prispôsobili. Vymysleli sme žiarovky pouličné lampy a všetky tieto veci, aby sme v noci videli, mohli pracovať, cestovať a vlastne skoro všetko, čo sme zvyknutí robiť aj cez deň. Ale aj tak sme z tej noci deň nespravili.

Ja si nemyslim, ze hlavny problem je v time. Ano, Verstappen je prirodzene timova jednotka a Red Bull sa snazi nastavit auto tak, aby mu vyhovovalo. No nemyslim si, ze by to bol v porovnani s inymi timami, napriklad Mercedesom alebo Ferrari, nejaky extrem.

U Gaslyho by som ako pricinu jeho neuspechu videl seriu malickosti. Do Red Bullu prichadzal ako velmi mlady a neskuseny. Cele to prislo velmi necakane, kedze Ricciardov odchod bol pre vsetkych sok. Auto Red Bullu je nepredvidatelne a tazke na ovladanie, to sa vie. A Gasly hned v testoch havaroval, co sposobilo, ze nedokazal odjazdit potrebny pocet testovacich kilometrov a jeho sebavedomie utrpelo ranu hned na zaciatku. Tym bol v podstate este pred sezonou polozeny zaklad neuspechu. A v sezone sa Gasly ocitol v kruhu, z ktoreho sa nevedel vymotat. Strata na Verstappena mu este viac zrazila sebavedomie, do toho prisli dalsie zbytocne chyby. Nedostatocne vykony priniesli zle vztahy v time a oborvsky tlak, s ktorym sa nedokazal vysporiadat. Gasly potreboval prilezitost, v klude a bez tlaku si zvyknut a postupne sa do toho dostat, no tu prilezitost nikdy nedostal.

A u Albon je problem podla mna jednoznacny- je to zly jazdec. To sme videli podla mna uz v Alpha Tauri, kde nestacil ani len na Kvyata a vsetci dobre vieme, aky slaby je dnes Kvyat. Albona zachranilo, ze Alpha Tauri v sezone 2019 postavilo vyborne auro, to je podla mna teraz uz iste. Vdaka tomu jeho vysledky v porovnani s tym, co predvadzala dvojica Gasly- Hartley v sezone 2018 posobili velmi slusne. No to bola len iluzia, kotra vznikla kvoli tomu, ze nebolo zjavne, ake dobre auto Alpha Tauri v skutocnosti ma. Ked ho nahradil Gasly, krasne sa ukazalo, ake zle vykony Albon v skutocnosti podaval. A co ine sa da od takeho slabeho jazdca ocakavat? Totalna nakladacka od Verstappena bola nevyhnutna.

Prave na Ricciardovi bolo vidiet, ze Red Bull auto vobec nestavia len na jedneho jazdca viac, nez by sa patrilo. Ricciardo s autom nemal nikdy ziadny problem, ak si odmyslime caste technicke poruchy, za ktore vsak nesie zodpovednost Renault. Vztahy v time boli skvele, co by pri takych ambicioznych jazdcoch neslo, keby im Red Bull nevedel vytvorit obom dobre podmienky. Az Ricciardov strach z Verstappena vyustil v to, ze sa Ricciardo podla mna nepochopitelne rozhodol odist.

@Unleash_the_lion a @Max_is_faster_than_you vy ste totálne proti Albonovi , čítať vaše príspevky je neskutočné :thinking:
ale ani sa nečudujem keď každý deň vidíte v médiách ako si stále a dookola presadzovať “svoju pravdu” aj keď ju niekto spochybní faktami a úplne vyvráti :smiley: :smiley: :smiley:

peace :v:

Tento problem je VSADE…
Ferrari - Leclerc, Vettel
Mercedes - Hamilton, Bottas

Mozu mat identicke auta, ked jeden pilot ma iny jazdecky styl, ako druhy…

Ti piloti su extratrieda… akonahle im tim postavi auto site na nich, neexistuje, aby bol taky rozdiel medzi timovymi kolegami.

Ak je, nieje to pilotom, ale autom…

1 lajk

Nevravím, že s niektorými vecami nesúhlasím. No na iné máme očividne dosť odlišné názory. Napr. ja si práve myslím, že nadradenosť Verstappena v tíme a nastavenie na jeho miery sú rapídne výraznejšie, ako u konkurenčných tímov. Ako som písal vyššie, bolo to vidno už pred odchodom Ricciarda z RedBullu. Tým v podstate plynule prejdem k jeho odchodu, lebo odišiel práve pre toto. V tomto som si istý, že neodišiel zo strachu. Veď, kým ho nepostihli tie technické problémy, tak na tom bol lepšie ako Verstappen. Potom prišli problémy a logicky, že neukončil sezónu tak, ako by mohol - a to je pred Verstappenom. Nevravím, že by sa tak stalo určite (na keby bolo keby sa nehrám), ale výsledky spred obdobia Ricciardových problémov tomu nasvedčujú. Ver tomu, že tohto si bol Ricciardo na 100% vedomý. Takže strach tam určite nebol. On práve videl, akým smerom sa uberá myslenie tímu. Že druhý jazdec tam bude len na doplnenie stavu a výpomoc Maxovi. Mne ako sebavedomému jazdcovi s ambíciami a výsledkami za sebou, by to tiež vadilo. Áno, tiež ma vtedy jeho rozhodnutie odísť prekvapilo, ale pochopil som to v podstate hneď.
Čo sa týka výkonnosti Gaslyho, teraz si dovolím povedať, že je veľmi dobrý jazdec. Po tom, čím si prešiel. K Albonovi sa zatiaľ nejdem vyjadrovať. Na to je v F1 veľmi krátko, tak uvidíme, či po odchode z RedBullu tiež nevystrelí ako Gasly. A je jasné, že v oboch prípadoch zahralo do nôt aj to, že sa dostali do toho nekonečného kruhu neúspechu a s tým spojenej straty sebadôvery. Najmä ako to píšeš pri Gaslym. Ale to tu podľa mňa nehrá prim.

Ináč poznámka pomimo. Všimol som si, že ľudia začali Verstappena častovať všemožnými superlatívmi typu najlepší jazdec všetkých čias atp. Ja tomu nerozumiem. Prečo z neho ľudia robia, dovolím si už povedať, modlu? Áno, Verstappen je perfektný jazdec. Som si istý, že sa môže pomeriavať s tými najlepšími. Myslím, že to ľudia dosť preháňajú s jeho uctievaním.

Myslim, ze si trochu protirecis. Na jednej strane si napisal, ze kym sa u Ricciarda neobjavili technicke problemy( za ktore do velkej miery nesie zodpovednost Renault), tak bol na tom lepsie ako Verstappen. Mal dobre vysledky. A potom si napisal, ze Ricciardo odisiel, lebo mal Verstappen v time nadradenu poziciu. Ale to sa navzajom vylucuje. Na to, aby mohol Ricciardo dosahovat lepsie vysledky ako Verstappen, bolo predsa zapotreba, aby k nemu v time pristupovali ako ku rovnocennemu superovi Verstappena a aby mali rovne podmienky.

Suhlasim vsak s tym, ze formulacia , Ricciardo odisiel kvoli strachu z Verstappena’’ je nepresna a zavadzajuca. Kedze Ricciardov odchod nebol dolezity pre podstatu mojho prispevku, dovolil som si pouzit povrchnu a zjednodusenu formulaciu.
Myslim si, ze ked Verstappen v priebehu rocnika 2018 dokazal dostat pod kontrolu svoje chyby a jeho vykony sa vyrazne zlepsili, nastala u Ricciarda obava, ze nebude schopny sa Verstappenovi dlhodobo vykonnostne vyrovnat. To by potom vyustilo v to, co pises ty- Red Bull by sa zacal orientovat na Verstappena, z Ricciarda by sa stala timova dvojka. To nezodpovedalo jeho ambiciam a tak sa rozhodol odist do Renaultu.

Ze by Verstappena oznacovali superlativom ,najlepsi jazdec vsetkych cias’’ som nezaznamenal. To by bolo samozrejme neprimerane, ved je bez titulu. Je pravidelne oznacovany za jedneho z najlepsich jazdcov v sucasnom startovom poli, to mi vzhladom na jeho aktualne vykony pride opravnene.

Nuz Albona nemam rad, nemyslim si, ze patri do F1. Mas teda uplnu pravdu, ked hovoris, ze “som proti nemu.” Na tom je nieco zle? Hadam si nemusim o kazdom jednom jazdcovi v F1 mysliet, ze je poloboh. Aj ako fanusik mam pravo, niektorych jazdcov nemat rad. A dovolim si povedat, ze v pripade Albona naozaj nie som sam, kto ma tento nazor, drviva vacsina expertov zo zakulisia tiez tvrdi, ze v RedBulle nema co robit a nie je to kvoli nepochopitelnemu hejtu. U Albona jednoducho vysledky hovoria jasnou recou.
Priznam sa, ze som uplne nepochopil, co si chcel povedat tou druhou vetou…ja nejak nemam pocit, ze by tu boli na stole fakty, ktore by vyvracovali, ze Albon je platic, ktoreho kvality nezodpovedaju tomu, co sa v F1 ocakava. Naopak je tu kopa faktov, ktore potvrdzuju presny opak, rozumej Albonove vysledky.

I kdyby to melo být jako vtip, tak špatný…

Kdysi Ferrari dalo nůž na krk Massovi.
Ale i podporu, jezdil s podstatně jiným aerem a v druhé půlce sezony byl Alonsovi více než rovnocenným soupeřem…
Prostě 100 sto chutí.

Experti…
Gasly i Albon ukázali, že umí jezdit v nižších sériích.
Tam bude chyba i týmu, už jsem to psal loni.
A to tedy nejsou moji oblíbenci…

Většina jezdců má preference co se týká stylu, a pokud mu auto nevyhovuje, tak jezdí tužku.
Pak je pár jezdců co jsou schopni zajezdit s čímkoliv.

Ale no tak, hadam sa tu nejdes seriozne opierat o vysledky z nizsich serii…aj Palmer vyhral Gp2, robi to z neho kvalitneho jazdca? Asi nie.
Za dalsie, prestan robit z Albona a Gaslyho obete za to, ze dostali sancu v RedBulle. To nie je krivda (ako to oni prezentuju), to je neskutocna prilezitost, ktorej sa mali chopit. Co by taky Russell alebo Norris dali za to, aby mali sancu jazdit v time, ktory je schopny bojovat o vitazstva? Pozri, aj Leclerc isiel do Ferrari a tim bol jednoznacne nastaveny v prospech Vettela. Ale svojimi schopnostami tu kartu dokazal otocit. Ano, RedBull sa orientuje skor na Maxa. Logicky. Albon ci Gasly totiz nepredviedli vobec nic, cim by si zasluzili, aby mali v time prioritu. Netvrdim, ze musia zacat zdolavat Verstappena. Ale aby Albon za rok a pol v RedBulle ani len nedokazal stracat menej ako pol sekundu, ci porazit papierovo jednoznacne slabsie auta, to ozaj nemozes zvalovat len na tim. MOZNO u Gaslyho by sa o tom dalo hadat (najma v suvislosti s tym ako mu to teraz ide). Ale Albon ma plnu podporu aj Hornera aj Helmuta Marka. A uz jeho vykony v Torro Rosso, kde ho porazil Kvyat, nam napovedaju, aka je to “kvalita.”

Rozsah přizpůsobivosti a všestrannosti patří mezi významné vlastnosti každého jezdce. Je důležité pracovat na autě aby jezdec dostal ze sebe to nejlepší, ale taky na sobě aby jezdec dostal to nejlepší z auta. Čím širší okno přizpůsobivosti máte tím větší nedostatky dokážete kompenzovat, to platí o autě tak o jezdci.

George, prečo myslíš, že Ricardo odišiel z Red Bullu ? Preto, že mali slabe auto ? Odišiel preto, lebo videl, že všetci haju na Vrstapena a do buducnosti to budu hrať viac a viac. Marko pretlačil 17-ročneho Verstapena a žačali mu prisposobovať auto. Ziadny 25 r. chalan sa nebude prisposobovať 17 ročnemu aj ked može byť rychly. Ricardo je prilot, ktory je rychly a chce vyhravať a nie nosiť vodu Verstapenovi.Preto hladal tím kde by bol on ten na ktoreho by sa robilo auto a on by bol 1tka. Tym ze Red Bull nehcel zmeniť politiku tak im odisiel vyborny pilot a maju polovicčný tím.

Hej, chápem ako myslíš to s tým protirečením. Písal som o Vestappenovej nadradenosti a že je to oveľa výraznejšie ako u iných tímov. Ale hovoril som o dnešnom stave ako ho vnímam. Za obdobia, keď tam bol ešte Ricciardo, som to zatiaľ nevnímal tak výrazne. K tomu “výraznému” pocitu som sa dostal niekedy keď tam bol Hádky, možno najneskôr na začiatku tohto roka. Ale videl som ten trend a myslím že Ricciardo tiež.
Toho “strachu” a Ricciarda som sa chytil preto, lebo v mojom chápaní to má priamu súvislosť s vývojom pozícii jedného jazdca vo i druhému v Redbulle.
No a tiež som sa nechal uniesť emóciami. Nemal som písať že všetkých čias. Áno, hovorí sa, že je najlepší zo štartového roštu. Ale aj to je podľa mňa prehnané tvrdiť s tak absolútnou istotou. Máme tu ďalších jazdcov, vďaka ktorým si tento titul zatiaľ u mňa nevyslúžil. Myslím tým napríklad Leclerca alebo Russela. No a teraz vlastne ani neviem, čo si mám myslieť o Hamiltonovi, ale ani on by mu určite nič nedaroval zadarmo.