Hadjar je rád, že s novými autami sa dá viac tlačiť. Výkony motora Red Bullu ho prekvapili | Magazín F1 - F1online.sk

Bude Isack Hadjar v lepšej pozícii ako jeho nie príliš úspešní predchodcovia v Red Bulle? Francúzsky pretekár po kvalitnej nováčikovskej sezóne zasadne do horúceho kresla a pokúsi sa prelomiť prekliatie druhej sedačky v rakúskom tíme.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/227358/hadjar-je-rad-ze-s-novymi-autami-sa-da-viac-tlacit-vykony-motora-red-bullu-ho-prekvapili

Čo je to za kravinu, ako sa dá na to tlačiť ešte viac, keď musia teraz manažovať ešte viac, ako doposiaľ???

Celkom smutné, kam to dospelo… :confused:

1 lajk

Jednoducho. Podľa prístupu RB k ich dvojkám, čo sa týka dostupnosti upgradov, dostal chalan ešte vlaňajšie auto.

xDD asi jedine tak :slight_smile:

pretoze tlacit na to znamena tlacit na hranu moznosti auta, bez ohladu ake je to auto.

Dovolim si povedat, ze Skoda 130 sa lahsie tlaci na hranu ako notoricky tazko ovladatelny Mercedes-Benz SLR. Neviem vsak ako to Hadjar myslel, kedze nove auta maju menej pritlaku, uzsie pneumatiky a viac tociveho momentu a predpokladal by som tazsiu ovladatelnost.

Poslal si krasne video, kde mozeme vidiet ako na testoch so zltymi pneu je Leclerc len o 2,15 s pomalsi ako Piastri v ostrej kvalifikacii na cervenych pneu. Naozaj mam tieto videa od yelistenera rad, aj ked zda sa, ze on sa snazi o kontroverziu, no pre mna dokazuju skor opak - ze je vsetko v poriadku. Zjavne sa v komunite F1 rozbehol obrovsky hatetrain. Pripomina to rok 2014, pricom teraz na 2014 spominam ako na lahke, male auta s normalnym zvukom, pri ktorom nemusim mat stuple v usiach.

Ale vacsinu manazmentu robi auto za pilota samo. Mozes vidiet, ze piloti drzia plyn na podlahe az do brzdneho bodu. Testy som nepozeral, ale na videach nevidim snad ziadne Li-Co.
Pred vjazdom do ostreho kola pilot na to netlaci uz v poslednej zakrute aby mal skvely vyjazd ale namiesto toho drzi pol plynu a tesne pred startom kola na to dupne. V momente ked prechadza startom, uz ide castokrat rychlejsie ako minuly rok.
Na konci rovinky su pomalsie ale nie je to nic hrozne (aspon v Bahrajne).
V zakrutach su auta pomalsie, nejdu ako po kolajach aj preto, lebo maju menej pritlaku a uzsie pneumatiky.
Na vyjazdoch zo zakrut su pomalsie a pilot je schopny dat plynovy pedal na podlahu o dost neskor ako predchadzajuce roky aj preto, lebo maju menej pritlaku, uzsie pneu a vyssi tocivy moment pod nohou. Pilotova praca je narocnejsia ako predtym.
Auta su lahsie a mensie (dufam, ze tie boardy za prednym kolesom casom odstrania alebo sa aspon nebudu lamat pri kazdom kontakte), co moze priniest lepsie zavodenie.
Pre timy je vyzva zrekuperovat energiu. To bude jeden z klucov k rychlosti. Momentalne sa asi vacsina trapi ale o rok na tom budu ovela lepsie.

Tiez by som tam asi radsej videl cisty spalovak s turbom a este lahsie a obratnejsie auta ale nemyslim si, ze to bude take hrozne ako sa na socialnych sietach prezentuje. Myslim, ze to bude zaujimave z pohladu jazdeckej aj konstrukterskej sutaze. Podla vsetkeho budu vacsie rozdiely na startoch. V zakrutach budu musiet praveze este citlivejsie pracovat s plynom. Auta by mali byt obratnejsie a vyzera, ze timy rozdielne pristupuju k rekuperacii, co vedie k situaciam, kde jeden tim je rychlejsi v najazde, druhy zase na vyjazde zo zakrut. V Australii ocakavam zmatok a zabavny zavod, po ktorom padne forum. Keep calm and love Formula 1.

4 lajkov

btw asi vies, ze Jim Clark bol tymto povestny. Nebrzdil co najneskor ale preferoval plachtit a byt na auto jemny, co mu prinieslo dva tituly. A neznamena to, ze na to netlacil. Tlacil ale efektivne.

1 lajk

Hezky napsané.

Ale protože tady lidé mluví několika navzájem nekompatibilními jazyky, tak to nepochopí.

jednu vetu si pisal pol hodiny? Rozmyslal si v akom jazyku to napisat?

:smiley: začal jsem psát, potom nějaké telefony, do toho píšu e-maily a mezitím jsem zapomněl že jsem na telefonu začal psát…

Klasické ADHD

1 lajk

teraz si predstav kolko si mohol zarobit, keby si sa namiesto foru venoval komercnej cinnosti :light_bulb:

1 lajk

Zůstal nám vrták 900m hluboko a přemýšlím jak ho dostat ven…

Takže jsem dneska se všemi přidruženými náklady cca mínus jedna 911 :roll_eyes:.

Jupí

to je docela hlboka studna…

Žádná studna, je to kousek od vás Somogysámson…

1 lajk

ropa alebo termalna voda?

Hlavně ropa, ale teď tam děláme průzkum na zemní plyn.

4 lajkov

No však “tlačiť” na hrany monopostu, ale ako tlačiť, keď sú tie hrany už predom zrezané? a o dosť viac ohraničené oproti predošlým rokom, kedy musia rekuperovať energiu pomaly ešte počas jedného sektoru aby im to vydalo na konci kola, však to je trocha choré, čo sa týka úrovni manažmentu, do ktorého to FIA posunula. :confused:

Ako je pravda, že aspoň bude z toho chaos :smiley: , o tom žiadna, len mne osobne to už príde príliš učičikané, a normálne je mi do istej miery cno, za tými predošlými pravidlami, na ktoré som nemal tiež bohvieaký pozitívny pohľad. :slight_smile:

Podľa mňa to bude čisto zaujímavé o tom, kto je najväčší šetrič a manažér a nie, kto je najlepší pretekár, v tom je podľa mňa rozdiel, a isto, manažovanie je súčasťou pretekania, ale tento krát to vyzerá byť v takej miere, že to už nie je pretekanie, ale súťaž v manažovaní.

Áno, viem, Clark bol neuveriteľne talentovaný, že ani sám nevedel, ako to robí, do istej miery sa ho dá považovať za najviac čistý (rýdzi) talent všetkých čias, a jasné, že musel byť jemný, keď Chapmanove monoposty boli, ako z makového kvetu a pomaly nikto nechcel v nich jazdiť, pretože bolo ťažké s nimi jazdiť na hrane, nič to nemení na tom, že keď sadol aj do iných prostriedkov, vedel byť tiež rýchly, takže nebol až taký pán manažovania, len sa vedel prirodzene veľmi dobre prispôsobiť. :slight_smile:

1 lajk

Jim Clark bol najrychlejsi a pritom spotreboval najmenej paliva, brzdneho oblozenia aj pneumatik.

1 lajk

Ok, a? nič to nemení na tom, že to musel tak robiť práve v F1 a v iných súťažiach mohol jazdiť zase inak resp. jazdil, tak ako vedel, pretože mu samotný talent umožnil sa vždy prispôsobiť, lepší príklad pána manažéra je podľa mňa Prost. :slight_smile:

1 lajk

Pranci, ty máš dneska top den :+1:

Ten Tvůj poslední příspěvek má povinně každý osmiletý závodník nad postelí.

1 lajk