myslim, ze v inych sutaziach mal rovnaky styl.
Co sa tyka dnesnych formul, managovanie energie nie je na jazdcovi. To zanho robi auto same. Jazdec maximalne nastavi mapovanie na volante podla toho co ho naucia inzinieri.
myslim, ze v inych sutaziach mal rovnaky styl.
Co sa tyka dnesnych formul, managovanie energie nie je na jazdcovi. To zanho robi auto same. Jazdec maximalne nastavi mapovanie na volante podla toho co ho naucia inzinieri.
tak to nie su moje slova. To povedal mechanik Lotusu Bob Dance. V Silverstone vraj prechadzal Woodcote s vypnutym motorom aby mu nezadrel po poruche olejovej pumpy.
Zrejme tam, kde to bolo podobné F1ke (ako F2ky napríklad), tak tam mohol jazdiť podobne, ale nič to nemení na tom, že to skôr robil tak kvôli talentu a okolnostiam, nie preto, že by bol čisto ohraničený na tento štýl jazdy.
(čo môj príklad s Prostom viac dokazuje, pretože on bol charakteristický tým, že na to tlačil len, ak bolo treba inak pán Profesor väčšinu času manažoval)
A čo sa týka manažmentu energie dnešných monopostov, to je zase trocha kravina, žeby to robil nejaký program v monoposte za jazdca, brzdenie motorom, podraďovanie, zvolenie iných módov, výjazdy, nájazdy, ešte kopa iných vecí, čo musia robiť inak, aby mohli šetriť, vôbec to nie je o tom, že pilot si sadne do monopostu, vypotí tam pomaly krv a “output” je pretransformovaný monopostom. ![]()
Ja sa nehádam, len tieto pravidlá nevidím tak ružovo, ako sa niektorí snažia seba samých presvedčiť, že to nebude až také hrozné, ja som skeptik, keď ma to presvedčí o opaku po konci tejto sezóny, tak budiš
ale inak to vôbec nevidím tak pozitívne, skôr mi to príde, ako zhoršenie niečoho, čo tiež nebolo dva krát terno. ![]()
Eliška Junková taky nebyla žádný svalouš a přesto dokázaly držet s pány tvorstva krok jen proto, že jezdila s citem. To ale neznamená, že nepoužívala plného výkonu vozu.
Stejné je to s Clarkem, nebo s Jensonem, abych přidal i novějšího jezdce.
tiez prijemne citanie za mna asi najlepsi pilot ktory dokazal v tej dobe zajazdit neskutocne mnozstvo pretekov a rozne zavodne auta este k tomu
citujem
“Graham Gauld sa dotkol aj témy Clarka a automobilov: „Nemal technické myslenie. Áno, keď bol v polovici 50. rokov vypomáhať Ianovi Scottovi-Watsonovi tak mu len leštil auto. Ale vedel prísť na podstatu veci, popísať technikom problém a to je dôvod, prečo bol taký dobrý v podpriemerných autách. To je ďalší znak skutočného šampióna. Mal schopnosť interpretovať, čo auto robí. Pre Colina Chapmana bolo potom oveľa jednoduchšie zmeniť konštrukciu auta. Jimmymu stačilo povedať, že predná časť auta potrebuje väčšiu priľnavosť, a potom navrhol, ako to najlepšie urobiť. Jeho technické schopnosti a cit pre to, čo auto potrebuje boli fenomenálne. Bolo to zvláštne. Jedinečné.“ Gauld pokračoval vo svojich spomienkach ďalej: „Hneď vedel, keď niečo nebolo v poriadku. Raz povedal, že cíti ľahké chvenie v zadnej časti. Auto sme odtiahli do garáže, ale nič sme nenašli. On ale trval na tom, že niečo nie je v poriadku. Až neskôr sme objavili prasknuté ložisko kolesa.“ Niektorí tvrdili, že nebol dobrým testovacím jazdcom, pretože sa prispôsobil autu aj s jeho chybami a vždy z neho dostal to najlepšie. Auto potom vyzeralo rýchlejšie ako v skutočnosti naozaj bolo”
manazovanie a jazda s citom su dve rozdielne veci. Citliva, plynula jazda je rychlejsia ako agresivna. Plati to aj v rally. To, ze zatiahnes rucnu brzdu a auto urobi piruetu, neznamena, ze si ju nezatiahol s citom.
Manazovanie v style setrenia auta aby prislo do ciela, to sa dnes v F1 skoro nevidi.
Setrenie energie? Tak ked mas bateriu, ktora ti nevydrzi cele kolo, logicky s nou musis pracovat rozumne, ale toto nerobi pilot. Ved to vidis na tych videach od yelistenera. Pilot si nastavi uroven rekuperacie a neviem co vsetko na volante a do brzdneho bodu prichadza pod plnym plynom.
Brzdenie motorom sa deje v aute automaticky.
Agresivnejsie podradovanie je len jedna z veci, ktore to auto vyzaduje aby bolo rychle. Nevidim v tom rozdiel oproti menej agresivnemu podradovanie, ked to auto vyzaduje. Ze pilot stlaci padlo o 1x viac v zakrute nema nic spolocne s tym ako na hrane ide predsa…Ak v minulosit museli podradit s medziplynom, to znamenalo, ze jazdili viac na hrane?
Samozrejme, ze sa sposob jazdy trochu meni a prisposobuje novej technike. Ale to predsa robili vzdy. S kazdou generaciou F1 sa jazdilo inak. S kazdou pneumatikou sa jazdilo inak.
Chapem, ze ten spalovak a prevodovka by optimalne chceli prejst zakrutou na 2 stupen. Podradit na jednotku musia aby dobili bateriu. Chapem, ze je to z tohto pohladu neprirodzene. Pilot vsak stale ide na hranu moznosti. Nijako ho to v tomto neobmedzuje, len to auto musi ovladat trochu inak a musi mysliet aj na ine veci. Uz som asi napisal vsetko.
Ja nepopieram, že sa musia prispôsobovať novým pravidlám, ale tu išlo hlavne o porovnanie s predošlými pravidlami, čiže keď sa inherentne musí viac manažovať, ako predtým, tak je potom jasné, že sa inherentne nejazdí tak na hranu, ako sa jazdilo predtým, to je myslím nad slnko jasné, o tom bol môj prvý príspevok. ![]()