Tak to přeci není. Je to jeden konkrétní případ s konkretnimi dopady. Netřeba z toho dělat precedent.
Tohle je flagrantni chyba FIA, která vyustila do právní roviny. Právo ale nezajímá fairplay, soutěžení. Tam vyhravaji argumenty a fakta.
Je na FIA, aby precizovala své mechanismy a doladila tuto mezeru v pravidlech. A je dobře že se to stalo teď a ne kdy by toto mohlo rozhodnout o titulu. A taková věc se i v budoucnu stávat bude.
Ta soutěž a pravidla v tomhle případě patřila komu, Alpine? Že by měl větší výtlak než Mercedes, McLaren a RBR dohromady? To se mi nějak nezdá… Jestli to přece jenom nebude mírně řečeno jenom jedno hodně zvláštní rozhodnutí FIA, o kterém tady prostě diskutujeme.
Že je to chyba FIA, na tom se shodneme. Precedent z toho přece neděláme jenom my tady. O titulu to klidně může rozhodnout, to pódium měl mít George, který přišel o 15 bodů. A doufám, že v budoucnu sice bude docházet k chybám v závodě, to je tak všude, ale ne k takhle do značné míry nepochopitelným rozhodnutím od zeleného stolu. Ale, jak píšu, jestli to Pierra takhle těší, jeho věc. Má pódií málo, tak se to trochu pochopit dá. Ale nemusel by se tvářit, že si ho poctivě vybojoval na trati, když to jednoduše není pravda.
Chyba byla ve FIA a to ta, že vůbec dovolila revidovat výsledky, možná dokonce že vůbec udělovala tresty… Možná dokonce že vůbec připustí protesty… Ta komunita by si to měla vyřešit vnitřně.
Víš co, já Tě hlavně ráda vidím. Měla jsem trochu strach, že upozorněním na pět let života tady strávených jsem Ti přivodila takový otřes, že se odstřihneš a odebereš na detox, což by byla určitě ztráta .
Jinak k těm pravidlům - pravidla v jakékoli komunitě jsou primárně proto, aby chránila slabé - silní ochranu nepotřebují, ti nejlíp fungují právě ve stavu bez pravidel. No a z toho potom pramení trvalá snaha si ta zbytečně obtěžující pravidla svojí silou ohnut k sobě, aby přinejmenším tolik nepřekážela, v lepším případě se dala využít zase ve vlastní prospěch. No a to se v různé míře daří nebo nedaří, podle konkrétní situace, komunity atp. Takhle to asi vidím v F1 i všude okolo . Tenhle případ mi ale do toho úplně typicky nezapadá.
Jen jsem se zase neprozřetelně podíval na fórum a viděl tu hrůzu, jak všichni chtějí hledat spravedlnost ve světě založeném na asymetrii moci a schopností.
Souhlasim .. ale to preci nevylucuje fakt, ze lide o tom budou diskutovat ne ?
Me prislo , ze si zustal v soku , ze to rozebirame ,kdyz me by prislo spise vice sokujici danou “situaci” nerozebirat . Kdy se ti stane , ze FIA da trest, jezdec ho ignoruje a pak se mu FIA jeste omluvi
Automobilová pravidla nechrání silnějšího, ale zajišťují, abychom vůbec někam dojeli. Totéž letectví.
A sportovní pravidla nechrání slabé, ale určují jak vůbec hrát. A sekundárně vlastně chrání ty silné, ve smyslu ty silné celky, aby mohli porazit ty slabé.
Tak samozřejmě máš pravdu, že pravidla jsou k tomu aby chránila slabé, protože jsi hodná, empatická, společenská a chytrá.
Já jsem spíš pro to, aby ti slabí byli rozebráni na náhradní díly a na jejich základě vybudováni noví adepti, odolnější, chytřejší a bezohlednější, s kterými bude víc zábavy a pokroku .
Pohoda klid .. necitim se nijak dotceny , vim ze si hodny klucina
A ted vazne, co se tyka pravniho realismu v tom je ten hacek . Ty rikas, ze Piere jel v souladu s pravidly a ja tvrdim , ze v dane dobe ( dobe VC) nedodrzoval pravidla. Jel rychleji nez mel a nevykonal trest. To , ze po zavode doslo k uprave mereni a zmeny posudku je vec jina . Dodnes vime, ze Maradona dal gol rukou a stejne plati. Dle pravidel to je spatne a presto vysledek neobratili ..
Nic zamotavame se do toho .. me spis mrzi , ze Piera jsem mel velice , velice rad , ale ted tim, ze jako jediny z 22ti jezdcu "ocural " FIA a jeste to obhajuje jako ferove jednani a oproti jinym kteri dodrzovali pravidla v dany cas tak jak byli nastavene .
S automobilovými pravidly spíš nesouhlasím, bez pravidel prostě vyhraje ten, kdo jede v tanku/kombajnu/kamiónu a tak dál. Však kolik lidí pořád (po více než 20 letech!) nedokáže zkousnout, že ho pravidla omezují ve vztahu k chodcům na přechodu, a argumentuje “ať dává pozor, vždyť na to doplatí on!”.
Letectví asi beru, tam spadnou oba. Sportovní pravidla nevím. Možná vůbec zajišťují, aby pokaždé silnější ad hoc neprosadili svoje vlastní pravidla a soupeření případně nekončilo hromadnou rvačkou, ve které zase zvítězí ti silnější… Ale tady bych asi do sporu nešla.
Nahodou, piseme si v prijemne "hloucku " par prispevatelu a ja se nahodou citim prijemne a v pohode. Zadne narazky , urazky a osobni utoky .. me prijde tento chat daleko smysluplnejsi nez kolikrat “chatovy retezec” nekterych uzivatelu tady, kteri namisto tematu rozebiraji co kdo a jak rekl ci nerekl … a to my prijde jako vetsi ztrata casu a nesmysl ..