Pierre Gasly sa ocitol na správnej strane nečakaného a priam historického rozhodnutia FIA, ktorá mu vymazala dve penalizácie za prekročenie rýchlosti v boxoch na Veľkej cene Monaka a dodatočne mu prisúdila tretie miesto. Kým v Alpine oslavovali, v McLarene, Red Bulle a Mercedese neveriacky krútili hlavou, alebo dokonca zúrili, a okamžite sa prihlásili o slovo s vlastnými podaniami opravných prostriedkov. Gasly sa tak dostal do zvláštnej pozície, keď je v podstate jedným z mála, ktorý obhajuje nápravu nespravodlivého trestu.
No záleží na úhlu pohledu.
Podle mě je lepší trestat všechny stejně byť podle špatného metru, než někoho potrestat a někoho netrestat. To pak ty nůžky rozevíráš ještě víc, za mě.
tiez si myslim, ze to je neprestrielna logika. Specialne ked uz ten trest zrusili a udelili mu tretie miesto. Neviem si predstavit to oddovodnenie keby mu to tretie miesto znova odobralli.
Tady se neshodneme Davide. To neni podle mě o úhlu pohledu. To je základ práva.
Jestli vsichni pojedeme v obci za sebou a pojedeme 48 Km/hod a dají nám všem pokuty a jen ty se ozveš, že byla nefér a policie ti dá za pravdu. Ale bude argumentovat, “ostatní se neodvolali, tak by bylo nefér jenom vám vrátit peníze a trestné body”.
Měli by tedy dostat tresty vsichni na roštu? Vsichni přece jeli v souladu s pravidly ( předpokládáme ze i ti ostatní potrestaní byli špatně měřeni).
Protože nespravedlnost se nenapravi tím, že řekneme “protože nemůžeme rehabilitovat všechny, tak nerehabilitujeme nikoho”.
Ano a ne.
Problém je, že mnozí se odvolat nemohli. Ti, kteří si museli odpykat trest v závodě, se odvolat nemohli. To pak za mě zásadně nabourává tenhle argument (který je v základu správně).
Tady se nedomluvíme ani spolu . FIA měla uznat chybu, ale trvat na tom, že jde o trest v závodě, proti kterému se nelze odvolat. Nemůže být rozdíl jenom v tom, že si někdo trest nestihl odpykat podle pravidel přímo v závodě. Ale jestli se z toho Gasly dokáže radovat, budiž mu přáno .
Jinymi slovy tvrdime , ze i kdyz vsichni meli stejne pravidla, stejne mereni ( spatne ci dobre .. meli stejne nastavene). Jelo 22 jezdcu . 5 jezdcu pri prvnich zastavkach byli upozorneni na rychlejsi prujezd, adaptovali se a priste jiz jeli dle ( v dany moment ) pravidel . Presto dostali trest. A pak tady mame jednoho jezdce, ktery jel do boxu .. byl upozornen jako ostatni, neprizpusobil svoji jizdu a dostal znova 5 sec . A ve finale, ti kteri jeli dle danych pravidel ci si odpykali trest dle danych pravidel jsou potrestani , ale jezdec ktery totalne ignoroval oznameni o trestech 2x , tomu pravem nalezi 3ti misto ? . .nevim .. jestli se Gasly odvolava na ferovost a sportovniho ducha tak by mel rici, bud dostaneme vsichni trest a nebo nikdo ..
ale jak uz pokazde, co clovek to jiny nazor .. a tak to ma byt
Vypada to , ze Briatore je dobry trener na "vyklad pravidel "
Obecne si myslim, ze tady vznikl docela velky precedent . Vzdy platilo, dostanu trest , nesouhlasim , odpykam si ho a pak se “soudim” ..
A ne ze dostanu trest , kaslu na to , tvarim se, ze se me to netyka , opakuji znova to same, opet dostanu trest, opet ignoruji a potom po zavode se jdu hadat ..
Nedokazu si predstavit, ze dany pristup je spravny jak ve smyslu prava tak ve smyslu ferovosti.
Však hlavní chyba není u Alpine, že se zkusili odvolat, ale u řešení, které zvolila FIA. Asi legitimně, ale z mého pohledu jednak chybně, jednak i nemorálně. Vůči ostatním penalizovaným mi to připomíná památnou větu z filmu “Hoří, má panenko!” - “Měli si nakrást…” . (Omlouvám se těm, kdo neznají, na vysvětlování by to bylo trochu složité ).
Tohle fantazírování tady, mě baví asi vůbec nejvíc.
Tohle je spíš otázka filozofie pravidel vůbec, než Formule 1 samotné. Záleží totiž, jestli mluvíme o lidské společnosti a tedy o tom „jak svět funguje“ nebo o imaginární sterilní civilizaci a tedy „jak by měl fungovat“…
Za mě je schopnost prosadit si vlastní zájmy naprosto legální součástí každé soutěže a hlavně pojistka proti nudě, neschopnosti a záruka atraktivity pro ty nejlepší. Takže to vlastně ani jinak být nemůže a nesmí.
Vlastně pořád nechápu, že to může někdo, kdo chodí na fórum o F1 nechápat…
Uz davno snilek nejsem .. ale jen opakuji to na co se Gasly a nekteri odvolavaji … Ferovost, pravda a sportovni duch .
A delat si srandu z toho, ze chceme ferovost v F1 mi prijde nestastne. Jsem realista, ale to neznamena , ze se nemuzu odvolavat na to jak by to vypada melo . To , ze vim jak to dopadne je vec jina , nicmene se ferovosti v F1 nebranim a pripominat mi ji taky nevadi .
No, morálka v celé F1 je jedna věc a v rozhodování je to věc druhá. Jestli nerovný přístup v takhle řekněme černobílých záležitostech přímo v závodě vezmeme jako normální, tak vlastně není nutné si vůbec hrát na závody. Ať si vítězství vydraží a je to, bude to transparentnější. Já vím, leckdy jsou i tak v posuzování rozpory, ale to v každém sportu.
Uprimne se trochu ztracim v tom co si se snazil nastinit .
Nemyslim si, ze je tady problem, ze to nekdo nechape , spis diskutujeme o tom , jak by to mohlo /melo vypadat s tim , ze kazdy se snazime prezentovat svuj nazor na dany skutek po svem .
A to mi prijde , ze je smysl veskerych for a chatu .. Prezentovat svuj nazor na danou vec .
Proč si z toho nemohu dělat srandu?. Ale z podstaty F1 přeci ferová není a být nemůže. Tohle je přesně ten případ.
Nechci tě trigrovat.
Ty na to koukáš z pohledu nějakého vyššího principu mravního. Ale to je iluze. Ty chceš, aby Piere byl sankcionovan za něco, co neudělal, jen proto, že byl buď vyčůraný, nebo věděl že nic neudělal špatně a ignoroval trest, s vědomím, že akceptace trestu by vedla k nenapravitelným škodám, které by odvolání nemohlo napravit. Což se přesně stalo.
Já jsem zastánce právního realismu. V tomhle s tebou nesouhlasím. Piere jel v souladu s pravidly. Pravidla jsou napsaná tak jak jsou. Jestli ty na to prohlížíš jako na nesportovní já ti to neberu. Ale pro mě je to show.
Promiň jestli se tě můj způsob vyjádření dotknul, ale nebyl to úmysl.